نقدینگی کشور در حال افزایش است

نقدینگی کشور در حال افزایش است یک مدرس دانشگاه در رشته مدیریت مالی گفت: براساس آمار‌ها نقدینگی کشور به‌شدت در حال افزایش است. به گزارش ایسنا، مجیدگودرزی اظهارکرد: برخی از صاحبنظران اینچنین تحلیل می‌کنند که میانگین افزایش نقدینگی در ۴ دهه گذشته و تا سال ۹۰ حدود ۱۸درصد بوده اما جهش یک‌باره نقدینگی از ۵۷۴ […]

نقدینگی کشور در حال افزایش است

یک مدرس دانشگاه در رشته مدیریت مالی گفت: براساس آمار‌ها نقدینگی کشور به‌شدت در حال افزایش است.

به گزارش ایسنا، مجیدگودرزی اظهارکرد: برخی از صاحبنظران اینچنین تحلیل می‌کنند که میانگین افزایش نقدینگی در ۴ دهه گذشته و تا سال ۹۰ حدود ۱۸درصد بوده اما جهش یکباره نقدینگی از ۵۷۴ تریلیون تومان در سال ۹۲ به بیش از ۱۳۰۰ تریلیون تومان در پایان سال ۹۵ رسیده که نشان از نابسامانی پولی در کشور دارد. هر سال حدود ۳۱٫۵ درصد به نقدینگی کشور در این بازه زمانی نسبتاً کوتاه افزوده شده که این امر دارای تبعات گسترده است.

وی افزود: کاهش ارزش پول ملی و افزایش نرخ انواع ارز‌ها اولین پیامد تصمیمات پولی اشتباه بوده است. از سوی دیگر با کاهش و افزایش‌های متعدد نرخ بهره میزان سپرده‌های بانکی هم دارای نوسانات گسترده‌ای بوده است.

اشتیاق دوباره مردم به سپرده‌های بانکی با سود بالا

این مدرس دانشگاه گفت: مردم مسلمان ما با اعتقاد کامل به دین مبین اسلام و آگاهی کامل از این‌که قرآن مجید در ۸ آیه به صراحت ربا را محکوم کرده است، باز هم اشتیاق خود را به سپرده‌های بانکی با سود بالا نشان داده‌اند.

وی بیان‌کرد: هدایت نقدینگی جامعه به سمت سپرده‌های بانکی با افزایش غیرمتعارف نرخ بهره مطابق نظریه استیگلیتز، برنده نوبل اقتصاد در سال ۲۰۰۳ است اما خود وی هم اعتراف می‌کند که در همه‌ اقتصاد‌ها این نظریه قابل اجرا نیست. در این شیوه برای مبارزه با تورم ناشی از افزایش نقدینگی تلاش می‌شود نرخ بهره بالا برده شود تا نقدینگی در بانک‌ها و مؤسسات مالی دپو شود اما این اقدام دارای دو پیامد ناگوار است.

فرار از یک تورم و پناه بردن به دامان تورم دیگر

گودرزی تصریح‌کرد: اول آن‌که افزایش نرخ بهره باعث افزایش هزینه‌های تأمین مالی می‌شود و در نهایت هزینه‌های تولید را و بهای تمام شده‌ کالا را افزایش می‌دهد و این یعنی برای فرار از یک تورم به دامان یک تورم دیگر پناه بردن و این شیوه کاملاً مخرب‌تر است، چون در تورم ناشی از نقدینگی تولید به صرفه و در تورم ناشی از افزایش هزینه‌های تأمین مالی تولید به شدت تحت فشار قرار می‌گیرد.

نرخ بهره‌ بالا شبیه شمشیر دو لبه در کارکرد اقتصادی

مدرس دانشگاه در رشته مدیریت مالی خاطرنشان‌کرد: در نرخ بهره‌های بالا کارکرد اقتصادی آن دقیقاً شبیه شمشیر دو لبه عمل می‌کند. یک لبه تولید را گران و در نتیجه باعث رکود و تورم می‌شود و یک لبه‌ دیگر باعث جلوگیری از سرمایه‌گذاری خواهد شد، چون در این سیستم و تا زمانی که بانک‌ها سود بدون ریسک و بسیار بالا پرداخت می‌کنند، باید سود تولید بالاتر و صرف ریسک بالاتری داشته باشد اما عملاً این ممکن نیست زیرا جبران هزینه‌های مالی و صرف ریسک در غالب بالا بردن قیمت کالا‌ها باعث کاهش مصرف می‌شود و بسیاری از فعالیت‌ها، اقتصادی بودن خود را از دست می‌دهند.

محروم شدن سرمایه‌گذاری داخلی با نرخ بهره بالا

 

وی اظهارکرد: در حالی که تنها گزینه برای مبارزه با رکود- تورمی ‌اقتصاد ایران، فقط و فقط سرمایه‌گذاری است، متأسفانه اتفاق ناگوار افزایش سود سپرده‌های بانکی و در نتیجه کاهش سرمایه‌گذاری است. افزایش نرخ بهره را به شایستگی می‌توان «تحریم سرمایه‌گذاری داخلی» دانست. اگر دقت کرده باشیم یکی از اولین تحریم‌های بین‌المللی هم تحریم سرمایه‌گذاری خارجی در ایران است، چون آنها به درستی دریافته‌اند که نرخ بهره بالا اقتصاد ایران را از سرمایه‌گذاری داخلی محروم کرده و مکمل خارجی آن هم باعث فلج شدن موتور محرک اقتصاد آن، یعنی تولید می‌شود و چون سرمایه‌گذاری بنیادی‌‌ترین بخش هر اقتصادی است و تقریباً تمام فعالیت‌های اقتصادی را شامل می‌شود، به عنوان اولین و مهم‌ترین تحریم در نظر گرفته و اجرا شده است.