تشریح چگونگی فعالیت صندوق «صحا»؛ از تضمین شرکت در مناقصات تا وام و تسهیلات ارزان

تشریح چگونگی فعالیت صندوق «صحا»؛ از تضمین شرکت در مناقصات تا وام و تسهیلات ارزان یکی از مهم‌ترین مشکلات تولیدکنندگان و سرمایه‌گذاران کشور، عدم حمایت از طرح‌های نوآورانه و خلاقانه است. چه بسیار کارآفرینانی که به دلیل نبود مشاوره، یا نداشتن سرمایه لازم با شکست مواجه شده‌اند. صندوق حمایت از تحقیقات و توسعه صنایع الکترونیک […]

تشریح چگونگی فعالیت صندوق «صحا»؛ از تضمین شرکت در مناقصات تا وام و تسهیلات ارزان

یکی از مهم‌ترین مشکلات تولیدکنندگان و سرمایه‌گذاران کشور، عدم حمایت از طرح‌های نوآورانه و خلاقانه است. چه بسیار کارآفرینانی که به دلیل نبود مشاوره، یا نداشتن سرمایه لازم با شکست مواجه شده‌اند. صندوق حمایت از تحقیقات و توسعه صنایع الکترونیک «صحا» برای رفع این کمبود آمده است. تولیدکنندگان داخلی می‌توانند با کمک‌های صحا، طرح‌های خلاقانه خود را به سرانجام برسانند.

ارایه خدمات و در راستای انجام مأموریت صندوق به منظور حمایت از تحقیقات و توسعه صنایع الکترنیک کشور، برنامه‌های عملیاتی و اجرایی در ابعاد مختلفی همچون توسعه خدمات و گستره حمایتی، اصلاحات قانونی، جذب سرمایه، افزایش تعاملات با سایر دستگاه‌ها و دست‌اندرکاران صنعت کشور و مشاوره‌های کارشناسی در زمینه‌های مختلف در زمره موضوعات فعالیت صندوق صحا است.

اهداف و برنامه‌های صندوق حمایت از تحقیقات و توسعه صنایع الکترونیک (صحا)

صندوق حما‌یت از تحقیقات و توسعه صنایع الکترونیک (شرکت مادر تخصصی- سهامی خاص) وابسته به وزارت صنعت، معدن و تجارت، شرکتی صددرصد دولتی است که قانون آن در سال ۱۳۷۵ تصویب و اساسنامه آن در سال ۱۳۷۶ به تصویب هیأت محترم وزیران رسید.

مجمع عمومی صندوق متشکل از وزرای صنعت، معدن و تجارت (رییس مجمع عمومی) – ارتباطات و فناوری اطلاعات – امور اقتصادی و دارایی- علوم، تحقیقات و فناوری – دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح – نیرو و رییس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی می‌باشد.

سرمایه اولیه صندوق ۵۰ میلیارد ریال بوده و با اصلاح اساسنامه در سال ۱۳۸۲ به ۵۰۰ میلیارد ریال افزایش یافت. نخستین اعضای هیأت مدیره صندوق در سال ۱۳۷۷ با حکم رییس محترم مجمع عمومی منصوب و صندوق فعالیت خود را آغاز کرد

برنامه‌های عملیاتی صندوق حمایت از تحقیقات و توسعه صنایع الکترونیک(صحا)

در راستای انجام مأموریت صندوق و به منظور حمایت از تحقیقات و توسعه صنایع الکترنیک کشور، برنامه‌های عملیاتی و اجرایی در ابعاد مختلفی همچون توسعه خدمات و گستره حمایتی، اصلاحات قانونی، جذب سرمایه، افزایش تعاملات با سایر دستگاه‌ها و دست‌اندرکاران صنعت کشور تدوین و به شرح زیر در دستور قرار گرفته است:

۱٫توسعه نوع و گستره حمایتی:

-اختصاص سهم مشخصی از تسهیلات صندوق برای فعالیت‌های پژوهشی، آموزشی و توسعه بازار صنایع مرتبط، خدمات صنعتی و طرح‌های تولید بدون کارخانه با رویکرد اثربخشی و ارزش‌ا‌فزوده بالاتر

-گسترش و تنوع در الگوهای حمایتی از قبیل قراردادهای سه‌جانبه، تضمین خرید و…

-گسترش حمایت اعتباری از صنایع الکترونیک به‌کمک افزایش تنوع و فعالسازی انواع جدیدی از ضمانتنامه‌ها

-فراهم‌سازی بستر مطلوب و عملیاتی‌نمودن تأمین سرمایه ریسک‌پذیر

-زمینه‌سازی جهت عملیاتی نمودن روش‌های رشد و توسعه بنگاه نظیر مشارکت (Joint Venture) میان شرکت‌ها به‌ویژه با مشارکت و سرمایه‌گذاری شرکت‌های معتبر بین‌المللی در زمینه صنایع الکترونیک

-ارایه مشاوره در زمینه تهیه طرح ‌کسب و کار(Business Plan)

-ارایه کمک‌های مشاوره‌ای و مدیریتی

-ارایه مشاوره در زمینه سرمایه‌گذاری در صنعت الکترونیک با استفاده از نهادهای تخصصی

-برگزاری دوره‌های آموزشی مرتبط از قبیل قراردادهای خارجی، بازاریابی، انتقال فناوری از طریق نهادهای معتبر

۲٫اصلاحات قانونی:

-عملیاتی ‌نمودن موارد پیش‌بینی‌شده برای صندوق در قانون رفع موانع تولید رقابت‌پذیر از طریق:

– خروج حساب‌های درآمدی صندوق از حساب خزانه، به منظور جلب مشارکت بانک‌ها برای سرمایه‌گذاری

-افزوده‌شدن سود به سرمایه صندوق

همچنین برنامه‌هایی در زمینه جذب و افزایش سرمایه صندوق و هدایت سرمایه به سمت صنایع هدف به ‌ویژه صنایع الکترونیک دانش‌بنیان در قالب همکاری با سایر صندوق‌ها ازجمله صندوق نوآوری و شکوفایی در دستور کار قرار دارد.

از دیگر برنامه‌های توسعه‌ای در بخش تعامل سازنده با سایر فعالان، دست‌اندرکاران و متولیان صنعت الکترونیک کشور، می‌توان به تعامل با سایر نهاد‌ها از جمله نهادهای همکار در وزارت صنعت، معدن و تجارت، نهادهای صنفی، نهادهای متولی شرکت‌های نوپا و دانش‌بنیان و نهادهای مؤثر در امر سیاست‌گذاری اشاره نمود که نقش به‌سزایی در هم‌افزایی و تبادل تجارب طرفین در جهت توسعه صنعت الکترونیک کشور خواهد داشت. در این راستا ارتباط با سازمان‌های صنعت، معدن و تجارت استان‌ها و در صورت امکان برگزاری نشست‌های دوره‌ای با فعالان استان‌ها، ارتباط با خانه صنعت و معدن، نهادهای صنفی صنعت الکترونیک، مراکز رشد و پارک‌های علم و فناوری و همچنین پژوهشگاه‌ها جزو فعالیت‌های موردنظر در زمینه ارتقای سطح همکاری‌ها به منظور تجاری‌سازی دانش و رشد واحد‌های فناور خواهد بود که در این راستا صندوق از تشکیل اتاق فکر، برگزاری نشست‌های مشترک و عقد تفاهمنامه‌های همکاری استقبال می‌کند.

ارایه خدمات و مشاوره‌های کارشناسی در زمینه‌های مختلف در زمره موضوعات فعالیت صندوق است.

با توجه به کمبود نیروی انسانی و فقدان آیین‌نامه مصوب، این بعد از موضوع فعالیت صندوق تاکنون به صورت مستقل صورت نمی‌پذیرفته است. در حال حاضر و با توجه به مشکلات پیش‌گفته، ارایه خدمات کارشناسی در زمینه راهنمایی متقاضیان صندوق درباره فعالیت‌های آن و راهنمایی در زمینه نحوه تهیه طرح توجیهی در دستور کار قرار گرفته است. به همین منظور در اداراه نظارت بر طرح‌های صندوق واقع در طبقه سوم، دفتری در نظر گرفته شده است و یکی از کارشناسان مجرب صندوق به راهنمایی متقاضیان در روزهای فرد می‌پردازد.

با تصویب آیین‌نامه خدمات کارشناسی در مجمع عمومی صندوق دامنه فعالیت‌های گسترده‌تری با افق‌های زیر اجرایی خواهد شد:

-کمک به ایجاد پیوند میان شرکت‌های داخلی

-ارایه کمک‌های مشاوره‌ای و مدیریتی

-هماهنگی جهت برگزاری دوره‌های آموزشی مرتبط از قبیل قراردادهای خارجی، بازاریابی، انتقال تکنولوژی از طریق نهادهای معتبر در این زمینه

-ارایه مشاوره در زمینه سرمایه‌گذاری در صنعت الکترونیک با استفاده از نهادهای تخصصی

-ارایه مشاوره در زمینه صادرات

-ارایه مشاوره در زمینه جذب سرمایه‌گذاری خارجی و ایجاد Joint Venture با شرکت‌های معتبر بین‌المللی

-ارایه مشاوره در زمینه تهیه طرح توجیهی

اهداف و مأموریت اصلی صندوق طبق اساسنامه آن عبارتست از:

سرمایه‌گذاری ریسک‌پذیر و خدمات کارشناسی‌، صدور ضمانتنامه و حمایت مالی و اعتباری از تحقیقات و توسعه صنایع الکترونیک در بخش خصوصی و تعاونی‌ به ‌صورت تسهیلات و یا اعطای ‌کمک‌های ‌بلاعوض ‌به ‌افراد حقیقی یا حقوقی در زمینه‌های زیر:

-خرید، انتقال‌، جذب و توسعه فناوری‌های پیشرفته‌.

-مطالعه و تحقیقات اعم از بنیادی‌، کاربردی و توسعه‌ای‌.

-آموزش‌های تخصصی کوتاه‌مدت‌.

-خدمات مهندسی و طراحی‌.

-طرح‌های تولیدی و خدماتی نیمه ساخت صنعتی و انبوه‌.

-شرکت در مناقصه‌، همایش‌ها و نمایشگاه‌های داخلی و خارجی‌.

-ایجاد زمینه‌های لازم جهت اطلاع‌رسانی‌، تدوین‌، انباشت و اشاعه دانش فنی‌.

-گسترش همکاری‌های فنی و اقتصادی بین‌المللی و ارتقای صادرات‌.

-جذب سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی‌.

منظور از صنایع الکترونیک، «صنایع ارتباطی‌، رایانه‌ای‌، اتوماسیون‌، الکترونیک نوری‌، قطعات‌الکترونیکی‌، الکترونیک مصرفی و الکترونیک کاربردی اعم از نرم افزار و سخت‌افزار» می‌باشد.

 

منبع: پایگاه خبری آفتاب