دیوان اصل نودم قانون اساسی تشکیل می‌شود

دیوان اصل نودم قانون اساسی تشکیل می‌شود نمایندگان مردم در خانه‌ملت به منظور سامان دادن و کارآمدی مجلس و نمایندگان در رسیدگی به شکایات از طرز کار مجلس یا قوه مجریه یا قوه قضاییه با ایجاد تشکیلاتی تحت عنوان «دیوان اصل نودم (۹۰) قانون اساسی» موافقت کردند. به گزارش خانه‌ملت، نمایندگان در نشست علنی دیروز […]

دیوان اصل نودم قانون اساسی تشکیل می‌شود

نمایندگان مردم در خانه‌ملت به منظور سامان دادن و کارآمدی مجلس و نمایندگان در رسیدگی به شکایات از طرز کار مجلس یا قوه مجریه یا قوه قضاییه با ایجاد تشکیلاتی تحت عنوان «دیوان اصل نودم (۹۰) قانون اساسی» موافقت کردند.

به گزارش خانه‌ملت، نمایندگان در نشست علنی دیروز مجلس‌شورای‌اسلامی در جریان بررسی ماده ۱۴ آیین‌نامه داخلی مجلس با این ماده واحده با ۱۴۹ رأی موافق، ۴۰ رأی مخالف و ۳ رأی ممتنع از مجموع ۲۲۰ نماینده حاضر در نشست موافقت کردند که بر این اساس دیوان اصل ۹۰ قانون اساسی تشکیل می‌شود.

براساس این گزارش ماده ۴۸ آیین‌نامه داخلی مجلس به شرح زیر تغییر و اصلاح شد:

ماده ۴۸ آیین‌نامه داخلی به شرح زیر است در اجرای اصل نودم (۹۰) قانون اساسی به منظور سامان دادن و کارآمدی مجلس و نمایندگان در رسیدگی به شکایات از طرز کار مجلس یا قوه مجریه یا قوه قضاییه، تشکیلاتی تحت عنوان «دیوان اصل نودم (۹۰) قانون اساسی» ایجاد می‌شود. اساسنامه و تشکیلات این دیوان حداکثر ظرف مدت دو ماه از تاریخ تصویب این قانون توسط هیأت رییسه تهیه و به تصویب کمیسیون تدوین آیین‌نامه داخلی می‌رسد. کلیه قوانین و مقررات مرتبط با کمیسیون اصل نودم (۹۰) قانون اساسی و وظایف مصرح در آن به قوت خود باقی است.

همچنین نمایندگان در بررسی طرح اصلاح موادی از قانون آیین‌نامه داخلی مجلس‌شورای‌اسلامی با ماده ۱۳ این طرح که براساس آن ماده ۳۹ آیین‌نامه داخلی مجلس اصلاح می‌شود، موافقت کردند که بر این اساس نماینده‌ای که به اعتبارنامه‌اش اعتراض شده همانند سایر نمایندگان از کلیه حقوق اعم از دادن رأی و نامزدشان برای عضویت در هیأت رییسه و سایر انتخابات برخوردار است، لیکن در زمان بررسی اعتبارنامه خود در شعبه کمیسیون تحقیق و مجلس حق رأی ندارند.

همچنین نمایندگان در بررسی طرح اصلاح موادی از قانون آیین‌نامه داخلی مجلس‌شورای‌اسلامی با ماده ۱۱ این طرح که براساس آن ماده ۳۷ آیین‌نامه داخلی مجلس حذف می‌شود با ۱۷۴ رأی موافق، ۷ رأی مخالف، ۱۰ رأی ممتنع از مجموع ۲۱۷ نماینده حاضر در نشست موافقت کردند.

 

گفتنی است ماده ۳۷ در آیین‌نامه داخلی به این شرح بوده است: اگر کمیسیون تحقیق ظرف ۱۵ روز نظر خود را به مجلس اعلام نکرد، نماینده‏‌اى که اعتبارنامه‏‌‌اش مورد اعتراض واقع شده، مى‏‌تواند طرح اعتبارنامه خود را همراه با ارایه دلایل عدم گزارش کمیسیون تحقیق، از هیأت ‌رییسه درخواست بنماید. همچنین ۱۵ نفر از نمایندگان هم مى‌توانند چنین تقاضایى را از هیأت رییسه بنمایند. هیأت رییسه موظف است در اولین فرصت این درخواست را در مجلس مطرح نماید. پس از استماع توضیح کمیسیون، مجلس در این مورد تصمیم مى‌‌گیرد. در صورت موجه بودن علت تأخیر، مجلس مى‌تواند مهلت را تا ۱۵ روز دیگر تمدید نماید. در غیر این صورت، اعتبارنامه در جلسه بعد مجلس مطرح مى‏ گردد و نماینده معترض و در صورت نبودن معترض سخنگوی شعبه مربوطه دلایل عدم تأیید صحت اعتبارنامه از طرف شعبه را در جلسه بیان مى‌کند. پس از دفاع نماینده صاحب اعتبارنامه، مجلس وارد رأى‌گیرى مى‏‌شود.