سیاه‌دانه، گیاهی مفید با خواص بسیار

سیاه‌دانه، گیاهی مفید با خواص بسیار  سیاه‌دانه گیاهی علفی به ارتفاع ۲۰ تا ۳۰ سانتی‌متر است. خواص درمانی ۱- در طب سنتی از سیاه‌دانه برای درمان سردرد، دندان درد، گرفتگی بینی، کرم‌های روده‌ای استفاده می‌شد. علاوه بر این برای درمان قرمزی چشم و آبسه نیز کاربرد داشت. ۲- امروزه از سیاه‌دانه برای درمان اختلالات گوارشی […]

سیاه‌دانه، گیاهی مفید با خواص بسیار 

سیاه‌دانه گیاهی علفی به ارتفاع ۲۰ تا ۳۰ سانتی‌متر است.

خواص درمانی

۱- در طب سنتی از سیاه‌دانه برای درمان سردرد، دندان درد، گرفتگی بینی، کرم‌های روده‌ای استفاده می‌شد. علاوه بر این برای درمان قرمزی چشم و آبسه نیز کاربرد داشت.

۲- امروزه از سیاه‌دانه برای درمان اختلالات گوارشی مانند نفخ، کولیک، اسهال، اسهال خونی، یبوست و هموروئید استفاده می‌شود. علاوه بر این موارد، از سیاه‌دانه برای مشکلات تنفسی مانند آسم، آلرژی، سرفه و برونشیت هم استفاده می‌شود.

۳- خواص دیگری نیز برای سیاه‌دانه برشمرده‌اند که عبارت است از: کاهش فشار خون، کاهش کلسترول، درمان تومورهای سرطانی و تقویت سیستم ایمنی بدن. سیاه‌دانه باعث شروع قاعدگی در زنان می‌شود .

۴- در برخی مناطق برای کنترل بارداری و افزایش شیر مادران استفاده می‌شود. برخی از افراد سیاه‌دانه را مستقیماً بر روی پوست و برای درمان رماتیسم، سردرد و مشکلات خاص پوستی به‌کار می‌برند.

۵- ترکیب پودر سیاه‌دانه با روغن کنجد به صورت موضعی برای درمان آبسه و هموروئید مفید است. پودر بدست آمده از سیاه‌دانه برای از بین بردن شپش سر نیز مفید است. دانه‌های سیاه را در بین لباس‌‌ها و پارچه‌ها قرار می‌دهند تا بید را دور کند.

۶- در یک مطالعه نشان داده شد که عصاره روغنی سیاه‌دانه اثر ضداستافیلوکوکی مناسبی داشته و با تأثیر آنتی‌بیوتیک‌های سفتازیدیم، سفوروکسیم، سفاکلور و سفاماندول در شرایط آزمایشگاهی قابل مقایسه است. با انجام بررسی‌های تجربی بیش‌تر می‌توان از تأثیر ضد میکروبی عصاره روغنی سیاه‌دانه در کنترل و درمان عفونت‌های باکتریایی استافیلوکوکوس استفاده نمود.

هشدار

مصرف مقدار کمی از سیاه‌دانه (مقداری که معمولاً در تهیه شیرینی‌‌ها و نان‌‌ها استفاده می‌شود) عوارض جانبی زیادی به همراه ندارد. مقادیر بالای این دانه باعث ایجاد حساسیت‌های شدید می‌شود، به خصوص وقتی مستقیماً بر روی پوست استفاده شود. از آنجایی که سیاه‌دانه قاعده‌آور بوده و سبب سقط جنین می‌شود، زنان باردار نباید از آن استفاده کنند. در همین رابطه نشان داده شده است که سیاه‌دانه انقباض‌های رحم را کم و یا متوقف می‌کند.

سیاه‌دانه با داروهای ضد فشار خون نظیر داروهای بتابلوکر (مانند متورال و پروپرانولول) و داروهای «مهارکننده‌های آنزیم تبدیل‌کننده آنژیوتانسین» (Angiotensin-converting enzyme inhibitors) (مانند کاپتوپریل و انالاپریل) تداخل کرده و مانع اثر آنها می‌شود. اثر داروهای سمپاتومیمتیک (Sympathomimetic) را تشدید کرده و موجب افزایش فشار خون می‌شود. اپی نفرین، سودوافدرین و آمفتامین نمونه‌هایی از داروهای سمپاتومیمتیک هستند. این دارو‌‌ها از طریق تحریک سیستم عصبی سمپاتیک عمل می‌کنند. اثر داروهای شل‌کننده عضلات و برونکودیلاتور‌‌ها (داروهای متسع‌کننده مجاری تنفسی) را تشدید می‌کند.

 

۸- مصرف همزمان سیاه‌دانه با داروهای ادرار آور (دیورتیک) خطر بروز هیپوکالمی (کاهش پتاسیم خون) را افزایش می‌دهد. سیاه‌دانه با داروهای ضد افسردگی تداخل کرده و موجب افزایش فشار خون و آریتمی ناشی از داروهای ضد افسردگی ۳ حلقه‌ای نظیر آمی تریپتیلین (Amitriptyline) و ایمی پرامین (Imipramine) می‌شود. همچنین خطر حملات فشار خون ناشی از داروهای ضد افسردگی که از طریق مهار آنزیم مونوآمین اکسیداز (Monoamine oxidase) عمل می‌کنند را افزایش می‌دهد. این گیاه احتمال آریتمی ناشی از داروهای بی‌حسی را افزایش می‌دهد. انتظار می‌رود که مصرف همزمان سیاه‌دانه با سایر داروهای ضد دیابت قند خون را بیش از اندازه کاهش دهد.