نرخ ۲۰ برابری فرسایش خاک در ایران

نرخ ۲۰ برابری فرسایش خاک در ایران براساس آمار‌‌ها فرسایش هر تن خاک، خسارتی معادل ۲۸ دلار در پی دارد. معضلی که کارشناسان محیط‌زیست آن را تأیید و وضعیت فرسایش خاک کشور را بحرانی توصیف کردند. به گزارش ایرنا، خاک به عنوان بستر اصلی رویش‌های گیاهی، یکی از با ارزش‌‌‌ترین ثروت‌های ملی است که بیش […]

نرخ ۲۰ برابری فرسایش خاک در ایران

براساس آمار‌‌ها فرسایش هر تن خاک، خسارتی معادل ۲۸ دلار در پی دارد. معضلی که کارشناسان محیط‌زیست آن را تأیید و وضعیت فرسایش خاک کشور را بحرانی توصیف کردند.

به گزارش ایرنا، خاک به عنوان بستر اصلی رویش‌های گیاهی، یکی از با ارزش‌‌‌ترین ثروت‌های ملی است که بیش از ۹۵ درصد مواد غذایی جهان از بستر آن تولید می‌شود. استفاده بی‌رویه از خاک و تلاش برای تأمین مواد غذایی بیش‌تر در یک سده گذشته، موجب شده تا فرسایش خاک به یکی از مسایل زیست‌محیطی در فرایند کشاورزی تبدیل و سازمان ملل روز پنجم دسامبر(۱۴ آذر ماه) را روز جهانی خاک اعلام کند.

همچنین براساس آمارهای اعلام شده از سوی سازمان خوار و بار جهانی سالانه بیش از ۷۵ میلیارد تن خاک حاصلخیز جهان در معرض فرسایش قرار می‌گیرد که این میزان در مناطق مختلف جهان به نسبت اقلیم متفاوت است.

طبق برآوردهای «فورنیه» کارشناس فرانسوی، از مناطق آبخیز و آبگیر کره‌زمین، در هر سال به‌طور متوسط نزدیک ۷۶ میلیارد تن خاک بر اثر فرسایش از دست می‌رود. به گواه وی متوسط فرسایش خاک در اروپا ۸۴ تن در هکتار و در آفریقا ۱۵٫۷ تن خاک است.

ایران از جمله کشورهایی است که به خاطر اقلیم خشک و نیمه‌خشک آن به شدت در معرض فرسایش خاک قرار گرفته است. براساس برخی آمار‌‌ها نرخ فرسایش خاک در ایران ۲۰ برابر بیش‌تر از متوسط جهانی است. اگر نرخ تخمینی فرسایش هر تن خاک ۲۸ دلار در نظر گرفته شود، هزینه‌های فرسایش خاک بین ۵۶ میلیارد تا ۱۱۲ میلیارد دلار است؛ این رقم بیش‌تر از درآمد