طرح شیر مدرسه در گیر و دار کسری بودجه و چالش دستگاههای دولتی سرابی به نام مناقصه شیر مدارس! حالا دیگر یک دهه میشود که به تناوب همه از مسؤولان مختلف آموزش و پرورش سؤال میکنند: از طرح شیر مدرسه چه خبر؟ به گزارش مهر، آلودگی هوای تهران و شهرهای بزرگ خود یکی از عوامل […]
طرح شیر مدرسه در گیر و دار کسری بودجه و چالش دستگاههای دولتی
سرابی به نام مناقصه شیر مدارس!
حالا دیگر یک دهه میشود که به تناوب همه از مسؤولان مختلف آموزش و پرورش سؤال میکنند: از طرح شیر مدرسه چه خبر؟
به گزارش مهر، آلودگی هوای تهران و شهرهای بزرگ خود یکی از عوامل طرح مکرر این پرسش است؛ چرا که شیر بهترین گزینه برای دفع سموم است. حالا علاوه بر آلودگی هوا، تقدیم لایحه بودجه ۹۷ و گنجاندن دوباره ردیف بودجه شیر مدرسه در لایحه مربوط به آموزش و پرورش سؤال را جدیتر کرده است و البته گذشتن ۳ ماه از سال تحصیلی ۹۶-۹۷ و تأمین نشدن اعتبار سال ۹۶ این طرح بر اهمیت طرح پرسش افزوده است؛ طرحی که قرار بود فرهنگسازی مصرف شیر را در خانوادهها نهادینه کند و خود به معضلی در سیستم آموزشی تبدیل شده است.
واقعیت این است که سرانه مصرف شیر و لبنیات در سبد غذایی خانوار ایرانی ١٩٠ گرم در روز است و میزان این فرآورده در سبد مطلوب غذایی باید ٢٥٠ گرم در روز باشد و این در حالی است که در همین سبد مصرفی لبنیاتی، شیر کمترین میزان را دارد.
از سوی دیگر توصیهها و هشدارهای سازمان بهداشت جهانی، کارشناسان تغذیه و… را نیز اضافه کنید تا بر اهمیت طرحی به نام «شیر مدرسه» پی ببرید؛ طرحی که گرچه آمارهای سرانه مصرفی را چندان دستخوش تغییر نمیکند، اما شاید به نوعی گوشزد کننده اهمیت آن به خانوادهها باشد.
۴ حلقه دخیل در اجرایی شدن طرح شیر مدرسه
عباسعلی باقری مدیرکل آموزش و پرورش شهر تهران در جدیدترین مصاحبه خود گفته است: بودجه آموزشی معمولاً با کسری همراه است و امسال هم هنوز سرانه شیر مدارس تخصیص پیدا نکرده است.
علیالهیار ترکمن، معاون توسعه، مدیریت و پشتیبانی وزارت آموزش و پرورش در جدیدترین نشست خبری خود درباره مشکلات این طرح گفت: بحث شیر مدارس یک برنامه ملی است و برای آنکه این طرح محقق شود باید ۴ حلقه اجرایی با هم همکاری کنند. اول جهاد کشاورزی است که باید در تولید و تنظیم بازار شیر ورود پیدا کند. اگر بخواهیم این طرح را اجرا کنیم، باید سالانه بیش از یک میلیارد بطری شیر در کل کشور توزیع کنیم و این موضوع حتماً بازار شیر و لبنیات را متأثر از خود میکند.
وی ادامه داد: سازمان حمایت از تولیدکننده و مصرفکننده نیز حلقه دوم است که باید قیمت مصوب شیر را به آموزش و پرورش ابلاغ کند که شیر چه استریل و چه پاستوریزه را با چه قیمتی تهیه کنیم. حلقه سوم نیز سازمان برنامه و بودجه است که باید اعتبار آن را به آموزش و پرورش ابلاغ کند تا ما با بخش خصوصی و اتحادیه دامداران قرارداد ببندیم.
احمد همتی، نماینده سمنان و عضو کمیسیون بهداشت و درمان نیز درباره اهمیت ردیف شیر مدرسه در لایحه بودجه ۹۷ که ۲۰۰ میلیارد تومان پیشنهاد شده است و مشکلات اجرایی شدن این طرح در سال ۹۶ گفت: سلامت دانشآموزان بسیار برای ما اهمیت دارد و در صحن مجلس هم دربارهاش صحبت شده و میشود. از نظر پزشکی هم سلامت افراد بزرگسال در گرو سلامتی آنها در کودکی است. در واقع ستون و پایههای سلامتی در کودکی گذاشته میشود و برای همین ما در کمیسیون بهداشت و درمان به این موضوع توجه داریم.
وی ادامه داد: اما چالشهای بودجه در همه بخشها و دستگاهها وجود دارد. همین الان چند ماه است در آموزش و پرورش بحث معوقههای حق التدریسها مطرح است. در خود بخش سلامت کارانه پزشکان پرداخت نشده است. چالشهایی از این دست تأمین بودجه و اعتبار این ردیف بودجهها را دچار مشکل میکند اما ما همچنان میگوییم سلامت از اولویتهای اول ما باید باشد و در هر برنامه توسعهای باید از منظر سلامت به بودجه نگاه ویژه کنیم.
فاصله بیش از ۵۰ درصدی با استاندارد سرانه جهانی
رییس اداره سلامت آموزش و پرورش شهرستانهای تهران با بیان اینکه در برخی کشورهای توسعه یافته سرانه مصرف شیر ۳۰۰ کیلوگرم در سال است، گفت: در کشوری مثل دانمارک ما به رقم ۳۰۰ کیلوگرم در سال در مصرف شیر میرسیم در حالی که در کشور ما این رقم بین ۸۰ تا ۸۵ کیلوگرم در سال است و نشان میدهد فاصله ما با میانگین سرانه جهانی بسیار زیاد است و از همین جاست که طرح شیر مدرسه به عنوان یک مداخله در این موضوع مطرح شد تا بین خانوادهها فرهنگسازی صورت بگیرد و مصرف شیر ترویج شود.
حسنپور در ادامه اظهار کرد: طرح شیر مدرسه نه صرفاً برای سیر کردن دانشآموزان که برای جلوه دادن ضرورت مصرف شیر برای اولیا و خود دانشآموزان و پرسنل و به صورت نمادین طرحریزی شد به اضافه اینکه در شهرستانهای استان تهران ما شیر را با ویتامین دی غنیسازی کردیم تا برای پیشگیری از پوکی استخوان هم کاربرد داشته باشد. ضمن اینکه جذب ویتامین دی از طریق آفتاب بسیار کم است و درصد بسیار بالایی از افراد جامعه ما با کمبود ویتامین دی مواجه هستند و ما طی دو دوره ویتامین دی را در مدارس شهرستانهای تهران توزیع میکنیم.
این کارشناس سلامت همچنین با اشاره به اینکه در این طرح، توزیع ۷۰ نوبت شیر در مدارس در دستور کار است، درباره چرایی محقق نشدن همین مقدار کم گفت: عموماً همین میزان کم هم تحقق پیدا نمیکند. میدانم که رییسجمهور و نهادها و مجلس اولویتشان سلامت دانشآموزان است اما به هر حال ما مجری این طرح هستیم و به هر اندازه به ما پول بدهند، بهترین شیر را به دانشآموز میرسانیم مضاف بر اینکه ما کارهای پژوهشی مختلفی نیز در این راستا انجام دادهایم تا نگرش اولیا را تحت تأثیر قرار دهیم. در واقع حتی وقتی بودجه شیر به دستمان نرسد ما جنبههای دیگر این طرح را فراموش نمیکنیم.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.