پایان جولان «سنبل‌آبی» در صومعه‌سرا

پایان جولان «سنبل‌آبی» در صومعه‌سرا آب‌بندان‌ها و مسیرهای رودخانه‌ای منتهی به تالاب انزلی درحوزه صومعه‌سرا سال‌ها درگیر «سنبل‌آبی» بود که با عملیات‌های انجام شده به جولان این گونه مهاجم در این شهرستان پایان داده شد. به گزارش مهر، سنبل‌آبی، گیاهی با ظاهری زیبا و فریبنده ولی باطنی ویرانگر و مخرب برای حوزه‌های آبی و محیط‌زیست […]

پایان جولان «سنبل‌آبی» در صومعه‌سرا

آب‌بندان‌ها و مسیرهای رودخانه‌ای منتهی به تالاب انزلی درحوزه صومعه‌سرا سال‌ها درگیر «سنبل‌آبی» بود که با عملیات‌های انجام شده به جولان این گونه مهاجم در این شهرستان پایان داده شد.

به گزارش مهر، سنبل‌آبی، گیاهی با ظاهری زیبا و فریبنده ولی باطنی ویرانگر و مخرب برای حوزه‌های آبی و محیط‌زیست است.

این گیاه که به «اهریمن سبز» نیز معروف است، برای نخستین بار در سال ۱۸۸۴ با نام علمی (Eichhornia crassipes) به عنوان علف هرز حوزه آمازون شناخته شد و در نمایشگاه جهانی گل و گیاه لوییزیانا به دلیل زیبایی خاص بازدیدکنندگان را مبهوت خود کرد.

سنبل‌آبی که قدرت تکثیر فوق‌العاده بالایی دارد، در طبیعت آمازون به دلیل وجود دشمنان طبیعی هیچ‌گاه نتوانست به وسعتی بیش از حد مجاز دست یابد اما، در فاصله بین سال‌های ۱۸۸۴ تا ۱۸۹۶ رشد و گسترش آن در رودخانه فلوریدا به حدی رسید که مجلس آمریکا مجبور به وضع قانونی درباره مبارزه با این علف هرز شد.

در ایران نیز رؤیت سنبل‌آبی برای نخستین‌بار توسط یعقوبی، استاد دانشگاه گیلان و در مجله رستنی‌‌ها ISI در سال ۱۳۹۰ در محدوده تالاب شهری عینک واقع در رشت مرکز استان گیلان گزارش شد.

خرید و فروش سنبل‌آبی به عنوان گل تزیینی

در آن سال، مساحت درگیر تالاب عینک با سنبل‌آبی چیزی در حدود یک هکتار بود که تنها بعد از گذشت ۴ سال از نخستین گزارش، تالاب‌های انزلی، عینک در رشت، آب‌بندان ملاسرا در شفت، کیاکلایه لنگرود، رودخانه بهمبر و منطقه چکوور صومعه‌سرا و پهنه‌های وسیعی از منابع آب شیرین استان با خطر جدی گسترش روزافزون سنبل‌آبی مواجه شده و مساحتی قریب به ۶۰۰ هکتار از این پهنه را درگیر کرد.

 متأسفانه ناآگاهی مردم از مخرب بودن این گیاه، سبب شد سنبل‌آبی به عنوان یک گل زینتی در مغازه‌های گل‌فروشی و یا در کنار خیابان‌ها و معابر خرید و فروش شود.

 البته با ایجاد حساسیت در میان گروه‌های مردم‌نهاد و سمن‌های محیط‌زیستی و کسب آگاهی و شناخت کافی از این گونه مهاجم و خطرناک برای محیط‌زیست، کم‌کم مردم و مسؤولان پای کار آمده و با همکاری، تعامل و در کنار هم، به جمع‌آوری این گیاه که در طی این سال‌ها بخش اعظمی از آب‌بندان‌ها و تالاب‌های استان گیلان را درگیر کرده بود برآمدند.

شهرستان صومعه‌سرا یکی از مناطقی بود که آب‌بندان‌ها، رودخانه و بخشی از تالاب آن مورد تهاجم این گونه گیاهی قرار گرفت. اما خوشبختانه با برنامه‌ریزی درست طی سال‌های گذشته، حالا شاهد ریشه‌کن شدن این گونه گیاهی و همان اهریمن سبز در این شهرستان هستیم.

 رؤیت سنبل‌آبی از تابستان گذشته در صومعه‌سرا

 رییس اداره حفاظت از محیط‌زیست صومعه‌سرا در این باره گفت: طی سال‌های گذشته دو منطقه مهم از شهرستان صومعه‌سرا که مدخل ورود رودخانه‌های بهمبر و چکوور به تالاب انزلی است با این گونه گیاهی درگیر بوده که به دلیل خطری که این مناطق را تهدید می‌کرد، مبارزه مکانیکی با این گیاه مهاجم را این مناطق آغاز کردیم.

حمزه عشوری با بیان این‌که سنبل‌آبی موجب افزایش تعرق آب تا ۸۰ درصد می‌شود، افزود: به دلیل اهمیت موضوع، مأموران اداره حفاظت محیط‌زیست شهرستان صومعه‌سرا به همراه بومیان محلی، گروه‌های مردم نهاد و سمن‌های محیطی‌زیستی، عملیات‌های پاکسازی را در مناطق مذکور آغاز کردند.

وی با اشاره به توانایی زنده بودن این گیاه بین ۱۵ تا ۳۰ سال، گفت: سنبل‌آبی با کوچک‌‌ترین ذخیره آبی تکثیر می‌یابد از این رو لازم است با اجرای برنامه‌های پایشی برای جلوگیری از ورود مجدد این گیاه به سطح مناطق پاکسازی شده، از هجوم این گیاه به سایر نقاط جلوگیری شود.

عشوری بیش‌ترین حجم مشاهده شده از این گیاه را در روستای چکوور شهرستان صومعه‌سرا عنوان و خاطرنشان کرد: این گیاه در شهرستان صومعه‌سرا برای نخستین بار در تابستان گذشته رؤیت شد.

 درگیری بیش از ۱۲۴ هکتار از آب‌بندان‌ها و رودخانه صومعه‌سرا با سنبل‌آبی

وی با اشاره به این‌که طرح جمع‌آوری سنبل‌آبی در صومعه‌سرا از همان سال با توجه به حساسیت و اهمیت موضوع آغاز شد، افزود: طی عملیات‌های انجام شده در سال گذشته ۱۲۴هکتار از آب‌بندان‌ها و رودخانه‌های صومعه‌سرا از وجود سنبل‌آبی پاکسازی شد.

رییس اداره حفاظت از محیط‌زیست صومعه‌سرا از این میزان بیش از ۱۰۰هکتار مربوط به رودخانه بهمبر بود، گفت: از رودخانه و اراضی روستای چکوور صومعه‌سرا نیز ۲۴ هکتار پاکسازی شد.

 وی در ادامه به درگیر شدن حدود ۵ هکتار دیگر از اراضی منطقه چکوور با این گونه مهاجم، خاطرنشان کرد: با حضور محیط‌بانان، سمن‌های محیط‌زیستی و بومیان محلی موفق شدیم با جمع‌آوری این مقدار، به جولان سنبل‌آبی در رودخانه، آب‌بندان‌ها و تالاب این شهرستان پایان دهیم.

 

عشوری همچنین با تأکید بر انجام گشت‌های پایشی در مناطق درگیر با این گونه گیاهی مهاجم برای جلوگیری و پیشگیری از تکثیر دوباره آن، یادآور شد: این گشت‌ها به صورت مستمر از سوی اداره محیط‌زیست شهرستان صومعه‌سرا ادامه می‌یابد.