تشدید خشکسالی در نواحی کوهستانی مازندران وضعیت خشکسالی ۷ ساله (۸۴ ماهه) منتهی به آذر ماه سال جاری استان مازندران بیانگر آن است که بیشترین شدت خشکسالی در نواحی مرتفع و کوهستانی استان رخ داده که دارای شدتهای متوسط تا شدید است. به گزارش ایرنا، تحلیل آماری دفتر مطالعات اقلیمی و اقلیم دریا و ساحل […]
تشدید خشکسالی در نواحی کوهستانی مازندران
وضعیت خشکسالی ۷ ساله (۸۴ ماهه) منتهی به آذر ماه سال جاری استان مازندران بیانگر آن است که بیشترین شدت خشکسالی در نواحی مرتفع و کوهستانی استان رخ داده که دارای شدتهای متوسط تا شدید است.
به گزارش ایرنا، تحلیل آماری دفتر مطالعات اقلیمی و اقلیم دریا و ساحل اداره کل هواشناسی مازندران نشان میدهد که در این بازه زمانی (۷ ساله منتهی به آذرماه امسال) در نواحی میان بند و جلگهای استان خشکسالی خفیف حاکم بوده است.
مازندران دارای دو سد بزرگ شهید رجایی و البرز و ۸ سد کوچک و حدود ۸۰۰قطعه آببندان با مجموعه ظرفیت حدود ۷۰۰ میلیون متر مکعب است که ذخیره آب از طریق ۱۲۰ رودخانه اصلی و فرعی که سرچشمه آنها ارتفاعات سلسله جبال البرز است، تأمین میشود.
بر اساس آمار رسمی شرکت آب منطقهای مازندران ذخیره آب پشت سدهای استان حدود ۵۰ درصد کمتر از پاییز سال گذشته است.
در حال حاضر ذخیره آب پشت سدها استان به ۱۲۵ میلیون متر مکعب رسیده که به معنای آبگیری کمتر از ۵۴ درصدی در مقایسه با سال گذشته است.
همچنین خشک شدن دریاچه طبیعی عباسآباد، الندان و تالاب لپو، پایین رفتن سطح آب اکثر تالابها به دلیل برداشت بیرویه و کم شدن آب ورودی در سال جاری، نیز مؤید و نشاندهنده گسترش خشکسالی از سرچشمههای نواحی کوهستانی استان مازندران است.
بدون شک کاهش بارندگی در جلگه و به تبع ان کاهش بارش برف در نواحی کوهستانی به صورت موازی بر جریان خشکسالی در دشت و کوهستان مؤثر هستند. کاهش برف در نواحی کوهستانی باعث کاهش دبی آب رودخانهها، پایین رفتن منابع ابی یا کاهش نفوذ آب در نواحی کوهستانی و نیز منجر به افزایش خشکسالی در این مناطق در سالهای اخیر شده است.
تحلیل بارندگی و خشکسالی پاییز سال جاری هواشناسی کشور نشان میدهد که به استثنای استان اردبیل (که شرایط نرمال داشته) در تمامی استانهای کشور مقدار بارش نسبت به مشابه دوره آماری کاهش داشته و این کاهش بین حدود ۹۵ درصد در استان خراسان جنوبی تا ۸ درصد در استان بوشهر در نوسان بوده است.
میانگین دادههای دوره آماری نشان میدهد که مقدار دریافتی بارش در فصل پاییز بایستی حدود۶۰ میلیمتر باشد، ولی در پاییز امسال حدود ۲۸میلی متر دریافت شده که کاهش ۵۳ درصدی داشته است.
کارشناس ارشد مطالعات اقلیمی و اقلیم دریا و ساحل اداره کل هواشناسی مازندران در گفتوگو با ایرنا گفت که هر چند این وضعیت در استان نسبت به متوسط کشور شرایط بهتری داشته اما بارش دریافتی استان نسبت به مشابه دوره آماری فاصله دارد.
رحیمیوسفیزاده افزود: طبق دادههای دوره آماری میزان بارش دریافتی استان مازندران در فصل پاییز باید حدود ۲۲۶میلی متر باشد ولی متأسفانه حدود ۲۰۴ میلی متر در طول فصل مذکور دریافت شده است.
وی اضافه کرد: به عبارتی مقدار بارش پاییز امسال نسبت به مشابه دوره آماری حدود ۱۰درصد کاهش داشته است و نسبت به مشابه سال گذشته نیز با کاهش حدود ۱۶درصدی مواجه بود.
وی ادامه داد: این در حالی است که متوسط دمای ثبت شده پاییز سال جاری استان نسبت به مشابه دوره آماری حدود یک درجه افزایش داشته است.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.