طرح گردشگری آشوراده در ایستگاه محیطزیست سازمان محیطزیست پس از ۱۴ سال وعدههای فراوان دولتهای گذشته، اعلام کرده موافق طرح گردشگری آشوراده است بااینحال کارشناسان نگران نادیده گرفتن الزامات محیطزیستی هستند. به گزارش مهر، اواخر دولت هشتم بود که وعده طرح گردشگری آشوراده رسانهای شد. آن زمان همه از عناوین «کیش شمال» یا «کیش خزر» […]
طرح گردشگری آشوراده در ایستگاه محیطزیست
سازمان محیطزیست پس از ۱۴ سال وعدههای فراوان دولتهای گذشته، اعلام کرده موافق طرح گردشگری آشوراده است بااینحال کارشناسان نگران نادیده گرفتن الزامات محیطزیستی هستند.
به گزارش مهر، اواخر دولت هشتم بود که وعده طرح گردشگری آشوراده رسانهای شد. آن زمان همه از عناوین «کیش شمال» یا «کیش خزر» برای طرح آشوراده استفاده میکردند. این وعده تا جایی پیش رفت که در همان زمان حدود ۳۸۰ هکتار از اراضی آشوراده از سوی سازمان همیاری شهرداریهای استان گلستان به یک شرکت خصوصی واگذار شد. این اقدام بسیار مورد انتقاد فعالان محیطزیست قرار گرفت و اعتراضها در دولت نهم باعث توقف طرح شد.
طی ۱۴ سال گذشته بارها و بارها برنامههای مختلفی درباره آشوراده اعلام شد و هر بار به دلیل ارایه طرحهای غیرکارشناسی این وعدهها با شکست مواجه شد تا اینکه سال ۹۳ حجتالاسلام حسنروحانی در سفر خود به استان گلستان بهطور رسمی اعلام کرد طرح گردشگری آشوراده قطعاً اجرایی میشود.
این بار هم مجدد صدای موافقان و مخالفان بلند شد اما به نظر میرسید عزم دولت جدیتر از قبل است. بااینحال عمر دولت یازدهم هم به پایان رسید و آشوراده در ایستگاه محیطزیست ماندگار شد.
حال سازمان محیطزیست اعلام کرده موافق اجرای طرح گردشگری در آشوراده است اما برای آن شرطهایی در نظر گرفته است. بعضی میگویند در طرح جدید قرار است هتلسازی شود و آشوراده را واگذار کنند بعضی هم میگویند آن چیزی که محیطزیست با آن موافقت کرده هیچ کمکی به گردشگری آشوراده نمیکند.
آشوراده متعلق به گلستان است نه سرمایهگذار
چند روز پیش مدیرکل حفاظت از محیطزیست استان گلستان در واکنش به واگذاری جزیره آشوراده برای اجرای طرح گردشگری، اعلام کرد که این جزیره به هیچ سرمایهگذاری واگذار نخواهد شد و بعد از اتمام قرارداد، جزیره و سازههای داخل آن در اختیار محیطزیست قرار خواهد گرفت.
امیر عبدوس با بیان اینکه هنوز خبری از خروجی اجرایی شدن کامل این طرح نیست، به مهر گفت: در این طرح سرمایهگذار متعهد است بدون آسیب زدن به محیطزیست این منطقه آن را اجرا کند.
وی افزود: این پروژه به شکلی که مغایرت غیرقانونی با مفاد اجرای طرح نداشته باشد، بهصورت عرصهای بدون واگذاری به شخص خاصی، در دستور کار قرار خواهد گرفت.
عبدوس بیان کرد: این عرصه بهصورت موقت در اختیار سرمایهگذار قرار میگیرد تا با سازههای ساده و بومی امکانات تفرج متمرکز را برای مردم فراهم کند که پس از مدت اتمام قرارداد این امکانات در اختیار محیطزیست قرار خواهد گرفت و میتواند در اختیار سرمایهگذار بعدی قرار دهد.
وی افزود: در حال حاضر منتظر تصمیمگیری دومین جلسه کمیسیون ماده ۲ برای مصوب شدن اجرای طرح هستیم و تا زمانی که این جلسه خروجی مثبتی نداشته باشد، نمیتوان در رابطه با اجرای آن قول دقیقی داد.
اجرای طرح گردشگری آشوراده علاوه بر توسعه گردشگری منطقه، موجب رونق اقتصادی و کاهش بیکاری خواهد شد
وی اظهار کرد: با توجه به چنین سابقهای در پرونده طرح گردشگری آشوراده، در صورت نهایی شدن، این طرح با دقت، ظرافت و حساسیت بیشتری اجرایی خواهد شد.
وی گفت: اجرای این طرح علاوه بر توسعه گردشگری منطقه، موجب رونق اقتصادی و کاهش بیکاری خواهد شد.
عبدوس با بیان اینکه آشوراده در محدوده پناهگاه حیاتوحش میانکاله قرار دارد، افزود: طرح بومگردی در جزیره آشوراده هیچ ممنوعیتی برای احداث و داشتن سازههای تفرجگاهی ایجاد نخواهد کرد.
وی با اشاره به اینکه برخی حاشیه پردازیها موجب شده تا طرح با حساسیت بیشتری بازنگری شود، گفت: نتیجه نهایی طرح تا چند روز آینده به این سازمان ابلاغ خواهد شد و شهروندان گلستانی اطمینان داشته باشند که بهعنوان حافظ منافع محیطزیست در استان اجازه نخواهیم داد مشکل زیستمحیطی برای آشوراده به وجود آید.
یک کارشناس حوزه محیطزیست با بیان اینکه آشوراده از لحاظ اکولوژیکی منطقه حساسی است، گفت: این منطقه در خلیج گرگان قرار دارد و هرساله پذیرای پرندگان مهاجر زیادی است، ازاینرو وسواس در اجرای هر نوع تغییر زیستمحیطی با کاربری گردشگری در این منطقه الزامی است.
مهسا سادات حسینی افزود: مسأله بهرهبرداری و توسعه پایدار مهمترین بخش اجرای چنین طرحهایی است که باید با حساسیت زیادی در نظر گرفته شود.
این استاد دانشگاه ادامه داد: نگرانی جامعه محیطزیستی از این طرح هجوم سرمایهگذارانی است که برای سوددهی بیشتر تقاضای سرمایهگذاری در این جزیره را دارند و شواهد نشان داده این مدل سرمایهگذاریها همواره با ایجاد چند حرکت نمایشی به اسم طرح گردشگری مصائب زیادی برای منطقه موردنظر در بر داشته است.
به اعتقاد حسینی با توجه به اینکه در اجرای بیشتر طرحهای توسعهای و گردشگری کارشناس خبره و صاحب نامی در مشاوره طرحها وجود ندارد، نمیتوان به اجرای طرح گردشگری آشوراده بدون آسیبهای زیستمحیطی امیدوار بود.
وی بابیان اینکه آشوراده مکانی برای آزمونوخطا نیست، گفت: بهتر است مسؤولان استانی قبل از اجرای طرح از کارشناسان خبره داخلی و خارجی که تجربیات زیادی در اجرای چنین طرحهایی دارند استفاده کنند، در غیراین صورت بدون توجه به نکات گفتهشده، آشوراده تاوان بزرگی در راستای اجرایی شدن این طرح خواهد داد.
اگرچه اجرای طرح گردشگری آشوراده سالها است که در دستاندازهای سیاسی و اجتماعی دچار تغییرات زیادی شده است، اما به گفته مدیرکل سازمان محیطزیست گلستان خروجی نهایی این طرح بهزودی به تمامی بحثها و نگرانیها خاتمه خواهد داد.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.