آلودگی هوا و راهکارهای جهانی

آلودگی هوا و راهکارهای جهانی آلودگی محیط‌زیست به ویژه هوای شهرهای بزرگ جهان به چالشی بزرگ برای مسؤولان تبدیل شده است. کارشناسان اعتقاد دارند سامان بخشی به وضعیت تولید و تردد خودروها، فعالیت تأسیسات بزرگ صنعتی و اتخاذ سیاست‌هایی در زمینه گسترش منابع تولید انرژی پاک می‌تواند در کاهش آلودگی شهر بسیار مؤثر باشد. به […]

آلودگی هوا و راهکارهای جهانی

آلودگی محیط‌زیست به ویژه هوای شهرهای بزرگ جهان به چالشی بزرگ برای مسؤولان تبدیل شده است. کارشناسان اعتقاد دارند سامان بخشی به وضعیت تولید و تردد خودروها، فعالیت تأسیسات بزرگ صنعتی و اتخاذ سیاست‌هایی در زمینه گسترش منابع تولید انرژی پاک می‌تواند در کاهش آلودگی شهر بسیار مؤثر باشد.

به گزارش ایرنا، آلودگی‌های زیست‌محیطی به یکی از مهم‌ترین دلمشغولی‌های دولت‌ها تبدیل شده است. در دوره معاصر زمین و آسمان از پیامد‌ها و تأثیرات مخرب رشد اقتصادی و صنعتی کشورهای جهان در امان نماندند و محیط‌زیست با انواع پسماند‌ها آلوده شد.

یکی از آشکار‌ترین نوع آلودگی‌ها که با هیچ روشی نمی‌توان آن را پنهان کرد آلودگی هوا است. اهمیت دسترسی به هوای پاک برای ادامه بقای انسان‌ها و همه موجودات روی کره زمین، بر لزوم توجه بیش‌تر به سرچشمه‌های آلودگی هوا را برجسته کرده است.

کشور‌ها رویه‌های گوناگونی را برای مقابله با آلودگی‌ها و جلوگیری از تشدید اثرات آن در پیش می‌گیرند. حل مشکل آلودگی هوا نیازمند تلاش‌های مشترکی است که ممکن است در هر منطقه یا شهر با دیگر نواحی متفاوت باشد. این امر در نخستین مرحله نیازمند تغییر رفتار و قانونمندسازی‌هایی است که بتواند در کوتاه مدت و بلندمدت تأثیرگذار باشد.

کارشناسان اعتقاد دارند اجرای راه‌حل‌ها برای کاهش آلودگی هوا باید بر مجموعه‌ای از اقدامات با استفاده از انواع تکنولوژی، قوانین و خط مشی‌ها متمرکز باشد تا بتواند موجب تغییر در رفتار شود.

تارنمای خبری زیست‌محیطی eartheclipse در گزارشی سیاست‌های کارآمد در مقابله با آلودگی هوا پرداخت و نوشت: نخستین و مهم‌ترین اقدام برای مقابله با این موضوع کاهش میزان آلودگی موجود در دودهای خروجی از دوکش‌های تأسیسات صنعتی و کارخانه‌ها و لوله‌های اگزوز خودرو‌ها است. این دودکش‌ها به‌طور دائمی آلودگی را وارد اتمسفر می‌کنند. در صنایع و کارخانه‌های تولیدی از الکتریسیته در یک فناوری استفاده می‌شود تا گرد وغبار و ضایعات گازی را از بین ببرد و دود به نسبت پاکیزه‌ای را به هوا وارد می‌کنند. این فناوری تأثیر چشمگیری در کاهش آلودگی‌ها دارد.

همین اقدام باید در مورد خودرو‌ها با استفاده از مبدل‌ها کاتالیک در اگزوز‌ها صورت بگیرد. همچنین ارتقای کیفیت بنزین، علاوه بر بهبود کارآمدی خودروها، راهبرد خوبی برای کاهش آلودگی‌ها به شمار می‌روند.

بسیاری از مقامات کشور‌ها و شهرهایی که از آلودگی هوا رنج می‌بردند، توانستند با نهادینه کردن مقررات ضد آلودگی در ایجاد هوای پاک موفق عمل کنند

همکاری‌های بین‌المللی در سازمان ملل و اتحادیه اروپا هم موجب اجرای برنامه‌های زیست‌محیطی شد که کاهش آلودگی را به همراه داشت.

استفاده از منابع سبز و انرژی‌های تجدیدپذیر از جمله راهکار‌ها برای کاهش آلودگی‌ها هستند. انرژی‌های زمین گرمایی، خورشیدی، نیروی آب و باد از منابعی هستند که می‌تواند به جای زغال‌سنگ و منابع فسیلی وظیفه تولید انرژی کشور‌ها را بر عهده بگیرد و از میزان آلودگی هوا کم کنند. همچنین گاز طبیعی، سلول‌های سوختی و باتری‌ها هم می‌توانند جایگزین خوبی برای منابع آلوده ساز هوا باشند. سرمایه‌گذاری بر منابع تجدیدپذیر انرژی نه تنها باعث جلوگیری از انتشار آلودگی‌ها می‌شود بلکه می‌توانند منابع محدود انرژی کنونی را هم برای آینده حفظ کنند.

همچنین افزایش هوشیاری از قوانین ضد آلودگی که برای به حداقل رساندن آلودگی هوا تعبیه می‌شوند هم می‌تواند بسیار مؤثر واقع شوند. توجه به این امر در کارزارهای انتخاباتی یا گنجاندن این موضوع در فرایندهای آموزشی هم می‌تواند نتیجه بخش باشد.

پژوهش آژانس حفاظت از محیط‌زیست در کالیفرنیا آورده است نیمی از آلودگی هوا در شهر‌ها از خودرو‌ها ناشی می‌شود. این مؤسسه پژوهشی به شهروندان شهرهایی که آلودگی زیست‌محیطی رنج می‌برند، توصیه کرده است تا به جای خودروهای شخصی از حمل و نقل عمومی و دوچرخه استفاده کنند یا پیاده تردد داشته باشند.

این مؤسسه در مورد مصرف انرژی در منازل و محل‌های کار نیز اعتقاد دارد کاهش مصرف انرژی این مکان‌ها و استفاده بهینه از آن می‌تواند از میزان تولید آلودگی کم کند.

دولت‌ها در سرتاسر جهان قوانینی را برای مقابله با آلودگی هوا و توسعه انرژی سبز دنبال می‌کنند. افزایش سرمایه‌گذاری بر منابع انرژی باد و خورشید و کاهش استفاده از انرژی‌های فسیلی از مهم‌ترین اقدامات به شمار می‌روند. از سوی دیگر افزایش تعهد شرکت‌ها و دادن مسؤولیت آلودگی به صنایع تولیدی به ویژه صنایع تولید خودرو، می‌تواند نقش مهمی را در کنترل آلودگی‌ها داشته باشد.

چین یکی از موفق‌‌ترین کشور‌ها در مقابله با آلودگی هوا در شهر‌ها به شمار می‌ررود که در این چارچوب سرمایه گذری گسترده‌ای را برای کاهش استفاده از انرژی‌های فسیلی انجام داد. در این راستا چین قوانین محکمی را در مورد تأسیسات تولید انرژی و کاهش دودهای حاصل فعالیت آنها برقرار کرد و مانع ساخت پروژه‌های تولید برق در نزدیکی مناطق مسکونی شد. پکن معیارهای سوخت را تغییر داد و در زمینه توسعه تولید خودروهای الکتریکی بسیار تلاش کرد.

همچنین مقام‌ها در پکن در راستای سیاست‌های خود، محدودیت‌های زیادی را برای مقابله با استفاده از زغال‌سنگ در صنایع به اجرا در آوردند که با نظارت‌های شدیدی به اجرا در آمد. پکن از فعالیت بسیاری از تأسیسات و صنایعی که بهره‌وری پایین و آلودگی بالایی داشتند، جلوگیری کرد.

 

یکی از مهم‌ترین اقدام‌ها در کاهش آلودگی هوای شهرها، سامان دادن به رفت و آمد خودرو‌ها است. گاردین در گزارشی به اقدامات شهرهای گوناگون جهان در زمینه کاهش آلودگی‌ها پرداخت. پاریس ممنوعیت‌هایی را در مورد حرکت خودرو‌ها در روزهای تعطیل در مناطق خاصی از این شهر اجرا کرد.