نگاهی به مصرف بی‌رویه مواد قندی در جهان

نگاهی به مصرف بی‌رویه مواد قندی در جهان به‌ گزارش بانک جهانی، مردم جهان سالانه میانگین٢,٣ تریلیون‌دلار برای خوردن و نوشیدن هزینه می‌کنند! در این میان صنعت نوشیدنی رشد روزافزونی را تجربه می‌کند، تا جایی‌که نوشابه‌های گازدار قندی سالانه باعث از بین رفتن بسیاری از مصرف‌کنندگان خود می‌شوند. به گزارش سینا‌پرس، در توصیه‌های مربوط به […]

نگاهی به مصرف بی‌رویه مواد قندی در جهان

به‌ گزارش بانک جهانی، مردم جهان سالانه میانگین٢,٣ تریلیون‌دلار برای خوردن و نوشیدن هزینه می‌کنند! در این میان صنعت نوشیدنی رشد روزافزونی را تجربه می‌کند، تا جایی‌که نوشابه‌های گازدار قندی سالانه باعث از بین رفتن بسیاری از مصرف‌کنندگان خود می‌شوند.

به گزارش سینا‌پرس، در توصیه‌های مربوط به سلامت معمولاً به پرهیز از ۳ سم سفیدرنگ اشاره می‌شود: نمک، شکر و هروئین. یعنی هروئین به‌عنوان یک ماده‌مخدر زیان‌آور و مخرب از لحاظ آسیب‌رسانی با دو ماده خوراکی به ظاهر غیرخطرناک برابری می‌کند.

آمار‌ها نشان می‌دهد که سالانه در جهان چیزی حدود ۲۰۰هزار نفر بر اثر مصرف نوشابه‌های گازدار جان خود را از دست می‌دهند. معمولاً عامل عمده از بین رفتن این افراد، دیابت و بیماری‌های ناشی از آن است. مصرف بی‌حد و حساب مواد شیرین باعث بروز و شیوع دیابت نوع دو می‌شود که به دیابت بزرگسالی نیز معروف است. این دیابت می‌تواند با افزایش فشارخون، مشکلات قلبی و عروقی، ناراحتی‌های کلیوی، عوارض ریوی و حتی آسیب‌های مغزی همراه باشد. علت بسیاری از سکته‌های قلبی و مغزی و نارسایی‌های کلیوی در نتیجه بیماری دیابت و مصرف بی‌رویه مواد قندی بروز می‌کند.

چرا مواد قندی تا این حد مورد علاقه مردم است؟

این که چرا ما نمی‌توانیم به راحتی از مصرف مواد شیرین صرفنظر کنیم، به ریشه‌های تکاملی انسان برمی‌گردد. قند و چربی دو ماده بسیار مهم در تکامل انسان به حساب می‌آیند. این دو ماده همیشه به میزان کمی در دسترس انسان بوده‌اند. بعد از دوران صنعتی شدن و در دسترس قرار گرفتن این مواد، آن ولع و نیاز شدید انسان به این دو ماده کماکان حفظ شده است.

واقعیت این است که خوشمزه‌‌ترین خوراکی‌هایی که می‌شناسیم، یا شیرین هستند، یا چرب و یا هر دو اینها و طبع انسان ذاتاً به سمت این دو ماده کشش و گرایش دارد. همین مسأله باعث شده است که یک ولع ناخودآگاه همگانی در افراد برای مصرف همواره قند و چربی وجود داشته باشد. اما حلقه مفقوده در این میان آموزش همگانی برای مصرف مواد کم‌ضرر جایگزین این دو ماده خطرناک است.

 

این آگاهی‌بخشی و آموزش همگانی علاوه بر حفظ سلامت افراد جامعه از یک جنبه دیگر نیز بسیار اهمیت دارد. جلوگیری از زیان‌های اقتصادی کلان که برای درمان این بیماری‌ها به جامعه تحمیل می‌شود. هرچند که آمار و برآورد دقیقی از میزان ضرر اقتصادی ناشی از بیماری‌های مربوط به مصرف قند و چربی در دست نیست، اما چیزی که مشخص است این نکته است که بسیاری از کشور‌ها سالانه هزینه‌های کلان و قابل‌توجهی صرف درمان بخشی از افراد جامعه خود می‌کنند که در نتیجه مصرف این دو ماده مضر به انواع بیماری‌ها مبتلا شده‌اند.