۴ چالش مهم بین‌المللی در سال ۲۰۱۸

۴ چالش مهم بین‌المللی در سال ۲۰۱۸ سال ۲۰۱۸ آغاز شده و از حالا گمانه‌زنی برای مهم‌ترین اتفاقات بین‌المللی در این سال شروع شده است. به گزارش سایت دیپلماسی ایرانی، ۴ پیش‌بینی در خصوص ۴ چالش مهم بین‌المللی در سال ۲۰۱۸ طرح شده که در پی می‌آید: ۱٫ سازمان ملل گفت‌و‌گوهای صلح را ترک می‌کند […]

۴ چالش مهم بین‌المللی در سال ۲۰۱۸

سال ۲۰۱۸ آغاز شده و از حالا گمانه‌زنی برای مهم‌ترین اتفاقات بین‌المللی در این سال شروع شده است. به گزارش سایت دیپلماسی ایرانی، ۴ پیش‌بینی در خصوص ۴ چالش مهم بین‌المللی در سال ۲۰۱۸ طرح شده که در پی می‌آید:

۱٫ سازمان ملل گفت‌و‌گوهای صلح را ترک می‌کند

استفان‌دی‌مستورا، نماینده ویژه سازمان ملل، دیپلماتی کار آزموده با حسن شهرتی تمام عیار، خوش بینی ناتمام و دهه‌ها تجربه ی کار در خندق‌های دیپلماتیک، صبرش لبریز شده است. شغلی که جنین‌دی‌جیوانی، خبرنگار کهنه‌کار به درستی آن را یکسان با «خیره شدن به بیابانم توصیف کرده بود، معلوم شد برای میانجی‌گر سازمان ملل دقیقاً همین معنا را داشته است، دوره‌ای بی‌حاصل و تلاش برای دیپلماسی بی‌هدف میان معارضانی که مذاکره را به نفع خود نمی‌دانند.

پس از ۳ سال و ۰٫۵ گفت‌و‌گوی ملال‌آور میان دو طرف که با لجاجت باور دارند تاریخ حق را به آنها خواهد داد، دی مستورا امسال را با کم‌ترین دستاورد در عمرش به عنوان دیپلمات به پایان می‌رساند.

۲٫ راه‌حل دو دولت دفن شد

چه با تصمیم پرزیدنت ترامپ در شناسایی بیت‌المقدس به عنوان پایتخت اسرائیل مخالف باشیم چه موافق، به نظر می‌رسد بیانیه او این چشم‌انداز که ایالات متحده میانجی نزاع میان اسرائیل و فلسطین باشد را از بین برد. حتی اگر محمودعباس، رهبر فلسطینی‌ها در عمق وجودش هم انتظار داشت ترامپ روند انتقال سفارت ایالات متحده از تل‌آویو به بیت المقدس را آغاز کند اما باز هم او بی‌اندازه ناراحت است. هر فرمول صلحی که دولت ترامپ نهایتاً ارایه دهد باز هم در ذهن عباس، نقش سنتی واشنگتن به عنوان واسطه روند صلح خاورمیانه از بین رفته است.

اگر کاخ سفید تصور می‌کرد عباس فقط دارد فضا را آرام می‌کند اظهارات بعدی او روشن بود: «ایالات متحده ثابت کرد که در روند صلح یک میانجی فاقد صداقت است و ما دیگر هیچ طرحی از سوی ایالات متحده را نخواهیم پذیرفت.»

۳٫ کره‌شمالی بر فراز اقیانوس آرام آزمایش اتمی خواهد کرد و ترامپ تماشا خواهد کرد

در سال ۲۰۱۷ نهادهای امنیتی ایالات متحده و کره‌شمالی اعلام کردند که پیونگ‌یانگ در سال ۲۰۱۸ به توانایی سوار کردن کلاهک هسته‌ای روی یک موشک بالستیک قاره پیما و قابل اتکا دست پیدا خواهد کرد. یک ماه پس از المپیک زمستانی در کره‌جنوبی، کیم‌جونگ اون دستیابی به این توانایی را اعلام خواهد کرد، تحولی که کاخ سفید را نگران خواهد کرد حتی با وجود آن‌که از پیش انتظارش را می‌کشید.

هر چند ترامپ به مردم خواهد گفت از هفته‌ها قبل از طریق مذاکرات پشت پرده‌ای که درست پس از آزمایش هسته‌ای آغاز شد پیشرفت‌هایی در تعامل با کره‌شمالی داشته است و به این ترتیب همه را در واشنگتن غافلگیر خواهد کرد.

شرق اوکراین به منطقه نزاع میان واشنگتن و مسکو بدل می‌شود

مشخص خواهد شد که موافقت دولت ترامپ در تاریخ ۲۳ دسامبر ۲۰۱۷ با ارسال تسلیحات مرگبار دفاعی و موشک‌های ضد تانک به کیف، تصمیمی که با استقبال اکثریت هر دو حزب آمریکا در کاپیتول هیل انجام شد یک خطای محاسبه بزرگ بوده است.

مذاکرات صلح مینسک که پیشتر حلق‌آویز شده بود اینک به یک عتیقه بدل شده است. ولادمیرپوتین، رییس‌جمهور روسیه دریافته در حالی که در پی چهارمین دور ریاست جمهوری است نمی‌تواند قلمروی بیش‌تری را به ارتش اوکراین واگذار کند و از همین رو کمک‌های نظامی خود به جدایی‌طلبان را دو برابر کرده است تا هر آنچه کیف به عنوان کمک نظامی از واشنگتن دریافت می‌کند را خنثی کند. خط تماس دیگر منطقه‌ای حائل نیست بلکه جبهه نبرد فعال است.

 

یک سال دیگر ممکن است به این فهرست نگاه کنم و ببینم که پیش‌بینی‌ها کاملاً اشتباه از آب در آمده است. امید دارم در بسیاری موارد به ویژه روند صلح خاورمیانه و اوکراین حرف‌هایم اشتباه از آب در آید. در مورد دیگری مثل ابتکار عمل دیپلماتیک از سوی ترامپ در ماجرای کره‌شمالی امیدوارم که پیش‌بینی‌ام چیزی بیش‌تر از انداختن تیری در تاریکی باشد.