سرمایه‌های سبز در قلب کویر

سرمایه‌های سبز در قلب کویر گیاهان دارویی ظرفیت مغفول مانده در خراسان‌جنوبی است که برنامه‌ریزی و بهره‌برداری اصولی از یک‌هزارو۳۰۰ گونه گیاه دارویی می‌تواند کلید توسعه و اشتغال در استان باشد. به گزارش مهر، این روز‌‌‌‌‌ها بسیاری از مردم ترجیح می‌دهند به جای مصرف داروهای شیمیایی با استفاده از گیاهان دارویی برخی از دردهای جسمی […]

سرمایه‌های سبز در قلب کویر

گیاهان دارویی ظرفیت مغفول مانده در خراسان‌جنوبی است که برنامه‌ریزی و بهره‌برداری اصولی از یک‌هزارو۳۰۰ گونه گیاه دارویی می‌تواند کلید توسعه و اشتغال در استان باشد.

به گزارش مهر، این روز‌‌‌‌‌ها بسیاری از مردم ترجیح می‌دهند به جای مصرف داروهای شیمیایی با استفاده از گیاهان دارویی برخی از دردهای جسمی خود را کاهش دهند تا از مضرات قرص‌‌‌‌‌‌ها و شربت‌های شیمایی در امان باشند.

از طرف دیگر نیز برخی از افراد دم کرده گیاهان دارویی را جایگزین برخی از نوشیدنی‌های غیربومی کرده تا از فواید مثبت آن بر سلامت جسم و حتی روان خود بهره‌مند شوند. همین مسأله موجب شده که بازار فروش و فرآوری گیاهان دارویی داغ شود و مشتریان زیادی را به سمت خود بکشاند.

 استان خراسان‌جنوبی از گذشته محیط مساعدی برای رشد گیاهان دارویی داشته و دشت و کویر آن مهیا برای تولید بسیاری از گیاهان دارویی بود است. اما نکته‌ای که باید به آن توجه داشت این است که چه میزان از این فرصت طبیعی برای اشتغال‌زایی بهره گرفته شده است.

محسن پویان، مدیر پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان‌جنوبی در این زمینه گفت: بی‌شک گیاهان دارویی پتانسیل بزرگی برای ایجاد اشتغال و رشد اقتصادی در جامعه دارد.

مدیر پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان‌جنوبی اظهار کرد: کشوری چون چین با صادرات گیاهان دارویی با میزانی بیش از ۱۴٫۵برابر کشور ایالات‌متحده‌آمریکا توانست به ارزآوری، رشد اقتصادی و اشتغال‌زایی مطلوب برسد.

پویان بیان کرد: اگر می‌خواهیم در خراسان‌جنوبی از پتانسیل بسیار عالی و مثبت گیاهان دارویی برای رشد اقتصادی و اشتغال‌زایی استفاده کنیم باید چند مؤلفه را مد نظر قرار دهیم.

وی اظهار کرد: نخستین مؤلفه بازاریابی فرا استانی و فرا منطقه‌ای(در کشورهای متقاضی چون پاکستان و سایر کشورهای منطقه) برای گیاهان دارویی خراسان‌جنوبی است که در این مهم دولت نیز می‌تواند یاری‌گر بسیار خوبی باشد.

 مدیر پژوهشکده گیاهان دارویی خراسان‌جنوبی بیان کرد: درگام دوم نیازمند مرکزی هستیم که بتواند برای گیاهان دارویی استان یک برند ملی ایجاد کند و با هدایت دولت میکروب‌زدایی و بسته بندی گیاهان دارویی را انجام دهد.

پویان ادامه داد: درگام سوم نیازمند ایجاد مراکز فراوری گیاهان دارویی هستیم تا با شیوه‌ای علمی بتواند کار فراوری گیاهان دارویی را انجام داده و سپس با وارد کردن آن در یک پروسه اقتصادی از خام فروشی جلوگیری کنند.

سکینه کهنسال، عضو گروه پژوهشی گیاهان دارویی خراسان‌جنوبی نیز در این زمینه گفت: برای درمان درد خشکسالی کویر که منجر به خشکسالی شغلی در خراسان‌جنوبی شه، تنها راه‌حلی که همه دست‌اندرکاران و دلواپسان ایجاد مشاغل پایدار در استان به آن رسیده‌اند، گیاهان دارویی است.

وی اظهار کرد: معضل بیکاری در کویر خشکی زده استان را با گیاهان دارویی سازگار با کویر که در این خشکی نیز هنوز ادامه حیات می‌دهند، می‌توان برطرف کرد.

عضو گروه پژوهشی گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان‌جنوبی بیان کرد: برای حل بحران نبود شغل، نبود درآمد و چرخه اقتصادی ضعیف، نظر کارشناسان خبره کارآفرینی بر روی گیاهان دارویی است.

کهنسال ادامه داد: آنچه اکثر قریب به اتفاق مدرسان دوره‌های مختلف آموزشی کارآفرینی برای رفع ابهام و ایجاد شغل پیشنهاد می‌کنند گیاهان دارویی است.

 

وی افزود: آمار و ارقام در بحث اقتصاد استان حاکی از آن است که علاوه بر محصولات استراتژیک استان که در دسته گیاهان دارویی طبقه‌بندی می‌شوند، گیاهان دارویی خودروی استان نیز کم و بیش مورد توجه بوده است.