«آق‌گل» باید زنده بماند

«آق‌گل» باید زنده بماند آق‌گل، تالابی که مطالعات زمین‌شناسی حکایت از قدمت ۴۰ هزار ساله آن دارد، این روز‌ها به دلیل کاهش شدید بارش‌ها، نفسش به شماره افتاده است و مسؤولان باید برای نجات آن کاری کنند. به گزارش ایرنا، هنوز چند ماه از آبگیری تالاب ۸۳۰ هکتاری آق‌گل ملایر به عنوان یکی از بزرگ‌ترین […]

«آق‌گل» باید زنده بماند

آق‌گل، تالابی که مطالعات زمین‌شناسی حکایت از قدمت ۴۰ هزار ساله آن دارد، این روز‌ها به دلیل کاهش شدید بارش‌ها، نفسش به شماره افتاده است و مسؤولان باید برای نجات آن کاری کنند.

به گزارش ایرنا، هنوز چند ماه از آبگیری تالاب ۸۳۰ هکتاری آق‌گل ملایر به عنوان یکی از بزرگ‌ترین تالاب‌های فصلی استان همدان نمی‌گذرد که به واسطه کاهش شدید بارش‌ها حال خوشی ندارد و دیگر میزبان پرندگان مهاجر و محلی نیست؛ گویا دوباره نفسش به شماره افتاده است.

تالاب آق‌گل که زیستگاه ۴۶ گونه پرنده آبزی و کنار آبزی است، اگر زنده بماند، می‌تواند یک قطب گردشگری استان همدان و مأمنی برای پرندگانی همچون حواصیل، فلامینگو، غاز خاکستری، تنجه، پرستوی دریایی، اردک مرمری، مرغ سقا، باقرقره و کبک باشد.

به گفته مسؤولان محیط‌زیست استان همدان، حقابه این تالاب که در جنوب‌شرقی اسلامشهر آق‌گل از توابع شهرستان ملایر و روستای توتل در کنار کوه «کت» در مرز استان‌های همدان و مرکزی واقع شده است، پرداخت نمی‌شود و با کسری سالانه ۸۶ میلیون مترمکعب مخزن آب مواجه بوده و ظرف ۱۰ سال گذشته ۷۵۷ میلیون مترمکعب افت مخزن در تالاب رخ داده است و با ادامه روند کنونی تا ۱۳ سال آینده تالاب به طول کامل خشک می‌شود.

این در حالیست که تیرماه سال گذشته به واسطه خشکی‌های مکرر تالاب آق‌گل و پرداخت نشدن حقابه آن از رودخانه «قره‌چای» در ارتفاعات دشت کمیجان استان مرکزی، تعداد قابل‌توجهی از هنرمندان شاخص استان همدان، مسؤولان بخش‌های مختلف، فعالان مدنی، اصحاب رسانه، اقشار مختلف مردم و دوستداران محیط‌زیست از سراسر کشور، از مسؤولان درخواست کردند دستور ویژه‌ای برای پرداخت حقابه این تالاب به عنوان بزرگ‌ترین تالاب استان همدان از سوی استان مرکزی صادر و کارگروه ویژه‌ای برای احیای آن تشکل شود.

از طرفی سال ۹۰ بود که به گفته مسؤولان محیط‌زیست استان همدان، معاونت آب و آبفای وزارت نیرو حقابه زیست‌محیطی تالاب‌های کشور را اعلام کردند که تالاب آق‌گل نیز در لیست این تالاب‌ها قرار داشت و حقابه آن دو میلیون مترمکعب تعیین شد.

اگر چه خشکسالی و تنش‌های آبی عمده‌‌ترین مشکل خشکی تالاب آق‌گل است، اما معاون فنی اداره کل محیط‌زیست استان همدان زنده ماندن تالاب را منوط به مدیریت صحیح می‌داند و می‌گوید: حل مشکلات تالاب آق‌گل فرا دستگاهی است و همه باید پای کار باشند.

 

به گفته وی زیبایی محدوده تالاب و منطقه اطراف آن از نظر گردشگری نیز برای مردم ملایر و منطقه بسیار مهم است و در کنار کاربری‌های مناسبی همچون تأمین و تقویت آب سفره‌های زیرزمینی و تعدیل شرایط آب و هوایی، می‌تواند چشم‌انداز خوبی برای گردشگری و جذب گردشگران باشد؛ در حالی که خشک شدن این تالاب عواقب منفی بر سفره‌های آب‌های زیرزمینی به دنبال دارد و این منطقه را تبدیل به کانون ریزگرد‌ها می‌کند و گونه‌های حیات وحش را تحت تأثیر قرار می‌دهد.