افزایش تراز آبی دریاچه ارومیه به رغم ثبات در میزان بارش سالانه

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان آذربایجان شرقی گفت: افزایش تراز آبی دریاچه ارومیه در حالی است که میزان بارش در این حوضه طی سال جاری آبی نسبت به مدت مشابه سال آبی گذشته تغییری نداشته و این موضوع بیانگر اثر بخشی مثبت اقدامات انجام شده برای احیای دریاچه ارومیه است. به گزارش ایرنا از پایگاه اطلاع‌رسانی […]

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان آذربایجان شرقی گفت: افزایش تراز آبی دریاچه ارومیه در حالی است که میزان بارش در این حوضه طی سال جاری آبی نسبت به مدت مشابه سال آبی گذشته تغییری نداشته و این موضوع بیانگر اثر بخشی مثبت اقدامات انجام شده برای احیای دریاچه ارومیه است.

به گزارش ایرنا از پایگاه اطلاع‌رسانی سازمان حفاظت محیط‌زیست، حمید قاسمی با اشاره به افزایش تراز قابل ملاحظه دریاچه ارومیه، اظهار کرد: قطعاً هر دو عامل انسانی و طبیعی در این موضوع دخیل هستند.

وی با اشاره به افزایش ۴۱ سانتی‌متر تراز آبی دریاچه ارومیه، افزود: این افزایش در حالی است که میزان بارش حوضه دریاچه ارومیه در سال جاری آبی نسبت به مدت مشابه سال آبی گذشته تغییری نداشته و در هر دو سال این میزان ۲۵۹ میلی‌متر بوده است.

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان آذربایجان شرقی افزود: این موضوع بیانگر اثربخشی مثبت اقدامات انجام شده برای احیای دریاچه ارومیه است.

وی با اشاره به برخی اقدامات انجام‌شده ادامه داد: با آغاز به‌کار ستاد ملی احیای دریاچه ارومیه پس از روی کار آمدن دولت تدبیر و امید و برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته از سوی این ستاد، برای احیای دریاچه، وظایف و مسؤولیت‌ها میان دستگاه‌های مرتبط و متولی امر تقسیم شد.

قاسمی گفت: لایروبی رودخانه‌ها، تغییر الگوی کشت، اصلاح الگوی آبیاری، فرهنگ‌سازی در میان جوامع بومی و محلی و ر‌ها‌سازی آب سدها، بسته شدن چاه‌های غیرمجاز، نظارت بر میزان استفاده از چاه‌های مجاز، ترویج معیشت جایگزین برای کشاورزان از جمله اقدامات ستاد احیای دریاچه ارومیه و سازمان‌های ذی‌ربط است.

وی افزود: سازمان حفاظت محیط‌زیست نیز با محوریت ادارات کل حفاظت محیط‌زیست استان‌های آذربایجان غربی و شرقی مسؤولیت بخش‌هایی از این اقدامات همچون حفاظت از تنوع زیستی، قرق زمین‌های آزاد شده به منظور پیشگیری از استفاده برای تأمین علوفه دام‌های اهلی تا زمان انجام اقدامات تثبیتی، مالچ پاشی در دو حوضه غرب و شرق دریاچه به صورت پایلوت، کشت گیاهی در حوزه غرب دریاچه را برعهده گرفته است.

به گفته مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان آذربایجان شرقی، اقدامات مطالعاتی نیز در حال انجام است که نتایج آن می‌تواند منتج به نتایج بهتر در روند احیای دریاچه ارومیه شود.

وی، انجام مطالعاتی همچون تأمین نیاز آبی زیست‌محیطی تالاب‌‌ها و رودخانه‌های حوضه آبریز دریاچه ارومیه، بررسی اثرات جاده میان‌گذر بر اکوسیستم دریاچه و ارایه طرح اجرایی برای راهکارهای نهایی، شناسایی و اولویت‌بندی کانون‌های ایجاد گرد و غبار در بستر و حریم دریاچه ارومیه، مطالعه و طراحی سطوح آبگیر باران به منظور افزایش پوشش گیاهی و تأمین آب شرب وحوش جزیره اسلامی، تهیه اطلس تالاب‌های استان، مطالعات پوشش گیاهی و جانوری تالاب قره قشلاق و قوری گل، تعیین مرز و حریم اکولوژیک تالاب قره‌ قشلاق توسط دانشگاه‌های ملی و استانی را از جمله وظایف اداره کل حفاظت محیط‌زیست آذربایجان شرقی اعلام کرد.

به گفته قاسمی، ارتفاع دریاچه ارومیه نسبت به اول سال آبی کنونی افزایشی ۹۹ سانتی‌متر داشته و مساحت دریاچه نیز در حال حاضر به ۲۸۴۵٫۳۶ کیلومتر مربع رسیده در حالی که سال گذشته ۲۴۷۴٫۷۳ کیلومتر مربع بوده است.

وی افزود: حجم سال گذشته دریاچه نیز در حدود ۲٫۶۶ میلیارد متر مکعب بوده که در حال حاضر ۳٫۶۵ میلیارد متر مکعب است.

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان آذربایجان شرقی ابراز امیدواری کرد ادامه اقدامات تعریف شده و در حال انجام منجر به تثبیت تراز مثبت برای دریاچه ارومیه و احیای کامل آن شود.

دریاچه ارومیه

دریاچه ارومیه، بزرگ‌‌ترین دریاچه داخلی ایران و دومین دریاچه آب شور دنیا است. آب این دریاچه بسیار شور است و بیش‌تر از رودخانه‌های زرینه‌رود، سیمینه‌رود، تلخه‌رود، گادر، باراندوز، شهرچای، نازلو و زولا تغذیه می‌شود.

 

این دریاچه چند سالی است با بحران خشکی مواجه شده و بیش از ۹۵ درصد آب خود را از دست داده است، اکنون ستاد احیای دریاچه ارومیه با تصویب ۲۶ پیشنهاد در قالب مصوبه‌ای تلاش می‌کند این حوضه آبی ارزشمند را نجات دهد.