اجرای برنامه مطالعاتی گسلهای کلانشهر کرمان مدیر کل زمینشناسی کرمان با بیان اینکه این سازمان به عنوان یک مجموعه تخصصی، علمی در زمینههای مختلفی از جمله مخاطرات زمینشناسی فعالیت میکند، گفت: بیش از یک ماه از اولین زمینلرزه هجدک راور میگذرد و بررسیهای صحرایی و علمی زیادی توسط سازمان زمینشناسی استان کرمان انجام شده و […]
اجرای برنامه مطالعاتی گسلهای کلانشهر کرمان
مدیر کل زمینشناسی کرمان با بیان اینکه این سازمان به عنوان یک مجموعه تخصصی، علمی در زمینههای مختلفی از جمله مخاطرات زمینشناسی فعالیت میکند، گفت: بیش از یک ماه از اولین زمینلرزه هجدک راور میگذرد و بررسیهای صحرایی و علمی زیادی توسط سازمان زمینشناسی استان کرمان انجام شده و تقریباً به جمعبندی نهایی از رویداد زمینلرزهها رسیدهایم.
به گزارش مناقصهمزایده به نقل از روابطعمومی سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور، علیرشیدی تصریحکرد: به دلیل تمرکز جمعیت در کلانشهرهای کشور و روند روبه توسعه این مناطق، شورای عالی شهرسازی و معماری در سال گذشته تصویب نموده که مطالعات لرزهخیزی در ۵ کلان شهر تهران، کرج، تبریز، مشهد و کرمان با دقت بیشتری انجام شود و این مأموریت به سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور سپرده شده است.
این کارشناسارشد با بیان اینکه طبق این مصوبه باید تمامی گسلهای موجود پیرامون این شهرها شناسایی شوند و فرایند دقیقسازی موقعیت مکانی آنها صورت گیرد، تصریحکرد: این کار مطالعاتی باید در طول برنامه ششم توسعه انجام شود که فاز اول آن در کرمان انجام شده است.
وی ادامهداد: در این زمینه بررسیهای لرزه زمینساختی گسلهای منطقه در حال انجام است و هدف این است در پایان این تحقیقات گسلهای فعال و غیرفعال از یکدیگر تمیز داده شده و ویژگیهای هندسی دقیق، فعالیتهای لرزهای گذشته و نرخ لغزش گسلهای فعال مشخص شود.
وجود ۱۴ گسل در شعاع ۲۵ کیلومتری شهر کرمان
رشیدی خاطرنشانکرد: طی این بررسیها ۱۴ گسل در شعاع ۲۵ کیلومتری شهر کرمان شناسایی شده که برای بعضی از این گسلها هیچ سابقه رویداد زمینلرزه تاریخی یا دستگاهی تاکنون ثبت نشده است.
رییس مرکز زمینشناسی کرمان با بیان اینکه با تکنیک حفر ترانشه بر روی گسلها رویداد زمینلرزه در بازه زمانی چند هزار سال گذشته تعیین و با دقت خوبی تعیین سن میشود، اضافهکرد: خوشبختانه سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور در این زمینه دارای تجربه و تخصص بالایی است و در استان کرمان این مطالعات بر روی ۵ گسل اصلی انجام شده است.
وی تصریحکرد: از این روش توانستهایم سابقه زمینلرزههای قدیمی حتی تا ۱۵ الی ۲۰ هزار سال گذشته را استخراج و زمینلرزههایی که روی این گسلها اتفاق افتاده را تشخیص دهیم که این مسأله جزو برنامههای مطالعاتی گسلهای کلانشهر کرمان هم است.
این کارشناسارشد عنوانکرد: بر روی گسل زنگیآباد برداشتهای ژئوفیزیکی انجام شده و هیچ نشانهای از فعالیت این گسل در دوره کواترنر پیدا نشده و با قاطعیت میتوان گفت این بخش از گسل که مورد بررسی قرار گرفته فعال نیست.
به گفته وی گسلهای فعال دارای شواهدی مانند ثبت رویداد زمینلرزه تاریخی یا دستگاهی، برش و جابهجایی رسوبات، جابهجایی و یا انحراف مسیر آبراههها است که در موردگسل زنگیآباد هیچ کدام از این شواهد شناسایی نشده است.
هیچ کدام از گسلهای کشور با یکدیگر ارتباط مستقیم ندارند
رییس مرکز زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی استان کرمان در ادامه با بیان اینکه گسلهای موجود در کشور از نظر لرزهخیزی در ایالتهای لرزه زمینساختی مختلفی قرار دارند، تصریحکرد: شرایط حاکم بر هر سامانه گسلی متفاوت است که بر همین اساس ارتباط زمینلرزههای کشور از جمله کرمانشاه با کرمان و یا تهران غیرمنطقی بوده و مبنای علمی ندارد و مردم نباید به این شایعات توجه کنند.
رشیدی با بیان اینکه پدیده هارپ که در رسانههای مجازی زیاد از آن صحبت میشود، ربطی به رویداد زمینلرزهها ندارد؛ به طرح این سؤال پرداخت و گفت: مگر بشر میتواند نیرویی تولید کند که از هزاران کیلومتر دورتر بتواند در عمق حد اقل ۵ تا ۶ کیلومتری پوسته زمین گسیختگی ایجاد کند؟
وی از زلزله به عنوان یک فرایند طبیعی که هیچ گریزی از آن نیست، یاد کرد و گفت: بشر باید ضمن شناسایی مناطق دارای قابلیت رویداد زمینلرزه با فاصله گرفتن از حریمهای لازم پیرامون گسلها و با رعایت ضوابط و استانداردها در ساختوسازها ابنیه محکم و قابل اطمینان برای زندگی احداث کند و شریانهای حیاتی و زیرساختهای اقتصادی خود را از گزند حوادث حفظ کند.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.