راه‌های رهایی خوزستان از گرد و غبار

راه‌های رهایی خوزستان از گرد و غبار گرد و غبار گرچه چند سالی است بخش‌های زیادی از کشور را درگیر کرده، اما به‌طور خاص به معضل بزرگی برای مردم استان خوزستان تبدیل شده، معضلی که رییس‌جمهوری رسیدگی به آن را جزو اولویت‌های دستگاه‌هایی از جمله سازمان حفاظت محیط‌زیست قرارداده است. به گزارش ایرنا، گردوغبار هوای […]

راه‌های رهایی خوزستان از گرد و غبار

گرد و غبار گرچه چند سالی است بخش‌های زیادی از کشور را درگیر کرده، اما به‌طور خاص به معضل بزرگی برای مردم استان خوزستان تبدیل شده، معضلی که رییس‌جمهوری رسیدگی به آن را جزو اولویت‌های دستگاه‌هایی از جمله سازمان حفاظت محیط‌زیست قرارداده است.

به گزارش ایرنا، گردوغبار هوای خوزستان دو منشأ داخلی و خارجی دارد؛ کارشناسان منشأ گرد و غبار داخلی در این استان را بیش تر بخش‌های خشک شده تالاب‌ها، اراضی ر‌ها شده و مراتع تخریب شده می‌دانند.

در این میان، رسیدگی به وضعیت هوای خوزستان با دستور رییس‌جمهوری، اولویت کاری نخست برای سازمان حفاظت محیط‌زیست تعیین شده است و در همین راستا، رییس این سازمان دیروز راهی این استان شد.

عیسی کلانتری در این سفر راه خلاصی از گرد و غبار را تأمین حقابه محیط‌زیست دانست و گفت: رییس‌جمهوری طبق وعده‌ای که به مردم خوزستان داده، پیگیر حل معضل گرد و غبار است و حتی اگر بودجه ۱۵۰ میلیون دلاری صندوق توسعه ملی مصوب نشود، از سایر منابع به دنبال جذب اعتبار خواهیم بود.

وی افزود: همچنین مبلغ ۵هزار میلیارد ریال برای مهار کانون‌های گرد و غبار کشور اختصاص یافته که بیش‌تر سهم آن برای کانون‌های خوزستان است.

به گفته وی، با توجه به اهمیت موضوع، شورای عالی مقابله با ریزگرد‌ها مدت ۵ ماه است که با حضور رییس‌جمهوری و ۸ نفر از وزیران در مرکز تشکیل شده که بخش عمده مصوبات آن به خوزستان اختصاص دارد.

مسعود باقرزاده کریمی معاون امور تالاب‌ها و پارک‌های ملی دفتر زیستگاه‌ها و امور مناطق سازمان حفاظت محیط‌زیست روز سه شنبه به خبرنگار علمی ایرنا گفت: اگر حقابه تالاب‌ها تأمین و این حوضه‌های آبی آبگیری شوند، بخش زیادی از مشکل گرد و غبار خوزستان برطرف می‌شود.

وی افزود: سازمان حفاظت محیط‌زیست به عنوان متولی حفاظت از تالاب‌ها تمام تلاش خود را برای گرفتن حقابه به‌کار خواهد بست و بر این اساس ۱۸ بهمن ماه جلسه کمیته فرعی ستاد ملی هماهنگی و مدیریت تالاب‌ها و دریاچه‌های کشور با حضور معاونان دستگاه‌های مرتبط در سازمان محیط‌زیست برگزار می‌شود که قرار است وزارت نیرو برنامه اجرایی خود در زمینه نحوه رهاسازی و زمان‌بندی حقابه تالاب‌های سراسر کشور به ویژه تالاب‌های خوزستان را ارایه کند.

وی اظهار کرد: در استان خوزستان تالاب‌های زیادی وجود دارد اما دو تالاب هورالعظیم و شادگان مهم‌ترین آنها است که باید حقابه آنها قطعا تأمین شود.

باقرزاده کریمی افزود: رودخانه‌ای که آب مورد نیاز تالاب هورالعظیم را تأمین می‌کند، کرخه است و رقمی که وزارت نیرو برای حقابه این تالاب اعلام کرده، حدود ۷۳۷ میلیون متر مکعب در سال است که باید از طریق این رودخانه تأمین شود.

وی با بیان این که رقم‌های بزرگ‌تری برای حقابه این تالاب نیز اعلام شده بود، گفت: وزارت نیرو در سال ۹۰ حقابه تالاب هورالعظیم را هزار و ۲۵۰ میلیون متر مکعب اعلام کرده بود، بنابراین باید در نظر داشته باشیم که کف حقابه این تالاب ۷۳۷ میلیون متر مکعب است که باید تأمین شود.

وی به حقابه تالاب شادگان هم اشاره کرد و گفت: آب تالاب شادگان بر خلاف تصور خیلی‌ها که گمان می‌کنند از کارون تأمین می‌شود، از رودخانه مارون جراحی تأمین می‌شود؛ البته در گذشته که رودخانه کارون طغیان می‌کرد به‌طور طبیعی حجم زیادی آب وارد شادگان می‌شد اما اکنون که دیگر طغیانی در کار نیست این میزان آب هم از تالاب قطع شده است بر این اساس در نظر داریم با حفر کانال بخشی از آب کارون را وارد شادگان کنیم.

معاون امور تالاب‌ها و پارک‌های ملی دفتر زیستگاه‌ها و امور مناطق سازمان حفاظت محیط‌زیست افزود: حقابه‌ای که وزارت نیرو در سال ۹۴ برای تالاب شادگان تعیین کرد، هزارو۹۳ میلیون متر مکعب در سال است، البته بخشی از زهاب‌های تصفیه شده مزارع نیشکر نیز وارد این تالاب می‌شود اما جزو حقابه به حساب نمی‌آید.

وی تأکید کرد: بنابراین تأمین حقابه دو تالاب هورالعظیم و شادگان به عنوان تالاب‌های مهم خوزستان مورد توجه سازمان حفاظت محیط‌زیست است.

باقرزاده کریمی به دیگر تالاب‌های خوزستان اشاره کرد و گفت: تالاب بامدژ با مساحتی حدود چهار هزار هکتار از رودخانه شاوور آبگیری می‌شود و حقابه آن ۱۳۰ تا ۱۷۰ میلیون متر مکعب است.

وی افزود: تالاب میانگران دیگر تالاب خوزستان است که دارای وسعتی حدود دوهزارو۴۴۰ هکتار است، در واقع زهکش است و آب آن از رودخانه خاصی تأمین نمی‌شود و حقابه آن ۶۲ میلیون متر مکعب اعلام شده است که برای تأمین این میزان آب باید تلاش کنیم در منطقه زهکشی نکنند و آب را نبرند تا آب مورد نیاز این حوضه تأمین شود.

باقرزاده کریمی تأکید کرد: در این میان بیش‌ترین نگرانی، به تأمین حقابه تالاب شادگان مربوط می‌شود، حقابه هورالعظیم معمولاً تأمین می‌شود و گاهی بیش‌تر از عدد تعیین شده آب وارد آن می‌شود، اما مشکل ما در تالاب شادگان است زیرا وزارت نیرو می‌گوید به حدی آب در این منطقه به بخش‌های مختلف از جمله کشاورزی، صنایع و… اختصاص داده شده است که حتی قادر به تأمین آب مورد نیاز برای این بخش‌ها هم نیستیم چه برسد به تأمین حقابه تالاب‌ها؛ از این رو بیش‌ترین نگرانی ما تأمین حقابه شادگان است.

باقرزاده کریمی اظهار کرد: البته بخشی از آب تالاب شادگان از جزر و مدهای دریا و از طریق خوریات و خلیج‌فارس تأمین می‌شود که این مربوط به بخش شور تالاب است، اما قسمت شیرین آن به رودخانه وابسته است.

 

وی با بیان این که اگر حقابه‌ها تأمین و تالاب‌ها آبگیری شوند، قطعا بخش زیادی از مشکل گرد و غبار در خوزستان برطرف خواهد شد، گفت: منشأ گرد و غبار داخلی در خوزستان عمدتاً بخش‌های خشک شده تالاب‌ها، اراضی ر‌ها شده و مراتع تخریب شده است که پوشش گیاهی خود را به دلایل مختلف از جمله چرای بی‌رویه و یا شخم زدن از دست داده‌اند که تمام اینها محل برداشت گرد و غبار شده‌اند که تلاش می‌کنیم این مشکل را برطرف کنیم.