ایران و عربستان؛ معضل لاینحل فوتبالی!

ایران و عربستان؛ معضل لاینحل فوتبالی! رقابت تیم‌های ایرانی و عربستانی چه در رده ملی و چه باشگاهی سال‌هاست از اهمیت و حساسیت بالایی برخوردار بوده و اتفاقات و حاشیه‌هایی که در هر بازی رخ داده بر میزان این حساسیت افزوده تا جایی که کار از فوتبال فراتر رفت و به برخوردهای سیاسی هم کشیده […]

ایران و عربستان؛ معضل لاینحل فوتبالی!

رقابت تیم‌های ایرانی و عربستانی چه در رده ملی و چه باشگاهی سال‌هاست از اهمیت و حساسیت بالایی برخوردار بوده و اتفاقات و حاشیه‌هایی که در هر بازی رخ داده بر میزان این حساسیت افزوده تا جایی که کار از فوتبال فراتر رفت و به برخوردهای سیاسی هم کشیده شد.

به گزارش مهر، تنش‌های سیاسی و ورزشی بین دو کشور در نهایت با اتفاقی که پیرامون سفارت عربستان در تهران رخ داد، وارد مرحله جدیدی شد و با پیگیری و نفوذ مسؤولان عربستانی در کنفدراسیون آسیا و سپس هیأت اجرایی کمیته مسابقات فیفا، حکم بر برگزاری دیدارهای تیم‌های دو کشور در زمین بی‌طرف صادر شد.

از همان زمان مسؤولان فدراسیون فوتبال و سایر عوامل مرتبط با روابط بین‌الملل تلاش کردند تا بتوانند این حکم را بشکنند اما پس از گذشت چند سال از آن اتفاق هنوز هم حکم پابرجاست و تیم‌های ایران ناچارند در کشوری دیگر از تیم‌های عربستانی در لیگ قهرمانان آسیا میزبانی کنند.

چرا از همان اول مقابل عربستان نایستادید؟

برخی منتقدان و بیرون گودنشسته‌ها با تأکید بر این‌که مسؤولان فدراسیون فوتبال باید با رایزنی و لابی‌های پشت پرده این حکم را نمی‌پذیرفتند و زیربار آن نمی‌رفتند، اعتقاد دارند اگر مسؤولان ایرانی از همان ابتدا مقابل این زیاده‌خواهی عربستانی‌ها می‌ایستادند و حاضر به حضور در نشست‌های کنفدراسیون آسیا و فیفا نمی‌شدند، این رأی هم صادر نمی‌شد. آنها برای این ادعای خود قطر را مثال می‌زنند که پس از مشکلاتی که با عربستان پیدا کرد، حاضر نشد پای میز مذاکره بنشیند و درخواست طرف مقابل را رد کرد.

قدرت عربستانی‌ها و کم توانی ایرانی‌ها

در این پرونده عربستانی‌ها که همواره از نفوذ بالایی در کنفدراسیون فوتبال آسیا و حتی فیفا برخوردار بودند، تلاش زیادی کردند تا حرفشان را به کرسی بنشانند. آنها در حالی توانستند به این موفقیت برسند که مسؤولان ایرانی توان لازم برای دفاع از اتهام وارده را نداشتند. هر چند اتفاقی که برای سفارت عربستان در تهران رخ داد، کاملاً واضح و مشخص بود و در آن شرایط نمی‌شد دفاع قاطعی از آن رفتار‌ها داشت. با این حال شاید می‌شد در مراحل بعدی مشکل را حل کرد.

آیا موضوع فراتر از ماجرای سفارت است؟

یکی از مواردی که به نظر می‌رسد مسؤولان فیفا و کنفدراسیون فوتبال آسیا روی آن تأکید دارند، اتفاقاتی بالاتر از ماجرای سفارت است و به نظر می‌رسد عربستانی‌ها با نفوذی که دارند از مراجع بالاتر کار را برای ایران سخت و اتهامات دیگری را وارد کرده‌اند. شاید همین اتهامات است که مسؤولان فیفا و کنفدراسیون آسیا را برای شکستن حکم مردد کرده است.

رایزنی ایران ادامه دارد

به گفته مهدی‌تاج، رییس فدراسیون فوتبال، تلاش‌ها برای ابطال حکم فیفا از سوی وزارت ورزش و وزارت امور خارجه ادامه دارد و این نهاد‌ها در نامه‌هایی که برای فیفا و کنفدراسیون فوتبال آسیا ارسال کرده‌اند، خواستار تجدید نظر در حکم سال‌های گذشته شده‌اند. هر چند هنوز وضعیت این پرونده و پاسخ این نامه‌ها مشخص نیست اما مسؤولان فوتبال و غیرفوتبال کشور در تلاش هستند از حق ایران دفاع کنند.

بی‌عرضگی مسؤولان یا قدرت دست‌های پشت پرده؟

برخی منتقدان فدراسیون فوتبال که از مدیران قبلی این رشته هم بوده‌اند، در مصاحبه‌هایی که طی روزهای گذشته داشته‌اند، مسؤولان فعلی فدراسیون را به بی‌عرضگی در دیپلماسی ورزشی و نگرفتن حق کشورمان متهم کرده‌اند. این در حالی است که مسؤولان فوتبال دست‌های پشت پرده و قدرت بالای عربستانی‌ها و لابی‌هایی که آنها دارند را دلیل این موضوع عنوان کرده‌اند و اتهامات وارده را نمی‌پذیرند.

ضررهای میلیاردی که باشگاه‌ها متحمل می‌شوند

بزرگ‌ترین لطمه بازی نکردن در خانه به تیم‌های باشگاهی و نمایندگان ایران در آسیا وارد می‌شود. ۴ نماینده ایران علاوه بر این‌که باید برای سفرهای خود به کشور بی‌طرف هزینه‌های زیادی را متحمل شوند، از درآمد ناشی از بلیت‌فروشی بازیهای خانگی هم محروم می‌شوند. باشگاهی مثل پرسپولیس در فصل گذشته نزدیک به یک میلیون دلار از این موضوع ضرر کرده است. این رقم را برانکو سرمربی سرخپوشان تأیید کرد. سایر باشگاه‌ها نیز براساس تعداد تماشاگرانی که دارند، متحمل این زیان شده‌اند. اگر مشکل میزبانی حل شود طبیعتاً بخش عمده‌ای از این ضرر‌ها جبران خواهد شد.

ماجرای پیچیده و زوایای پنهان

 

اختلافاتی که بین ایران و عربستان وجود دارد و بخش پررنگ آن در فوتبال دیده می‌شود، زوایای پنهانی دارد که هنوز روشن نشده است. با وجود این‌که مسؤولان فدراسیون فوتبال تلاش‌هایشان برای حل این مشکل را ادامه می‌دهند اما به نظر می‌رسد محدودیت‌هایی هم در بیان حقیقت ماجرا دارند. با این حال این موضوع پیچیدگی‌های خاص خود را دارد و تنها با دیپلماسی بالاتر از فوتبال حل خواهد شد که فعلاً آن هم به بن‌بست رسیده است.