سرمای سیاسی و بخار شیشه مناقصات

نگاهی به عدم شفافیت در قراردادهای شهرداری سابق تهران سرمای سیاسی و بخار شیشه مناقصات گروه اجتماعی- مناقصات دوران قالیباف؛ مناقصاتی که بنا بر گفته مسؤولان فعلی شهرداری و شورای شهر غالباً با ترک تشریفات انجام می‌شد و همین یعنی تخلف از قانون! با گذشت چند ماه از روی کار آمدن شهردار جدید تهران و […]

نگاهی به عدم شفافیت در قراردادهای شهرداری سابق تهران

سرمای سیاسی و بخار شیشه مناقصات

گروه اجتماعی- مناقصات دوران قالیباف؛ مناقصاتی که بنا بر گفته مسؤولان فعلی شهرداری و شورای شهر غالباً با ترک تشریفات انجام می‌شد و همین یعنی تخلف از قانون!

با گذشت چند ماه از روی کار آمدن شهردار جدید تهران و اعضای شورای شهر، یکی از مهم‌ترین زخم‌های مدیریت قالیباف یعنی قرارداد‌‌ها سر باز کرد. همان‌طور که انتظار می‌رفت، تخلف از اجرای قانون به حدی بود که نجفی، شهردار تهران در روزی که برای ارایه گزارش ۱۰۰ روزه به شورای شهر تهران رفته بود، پشت‌پرده‌ای از قراردادهای دوران مدیریت قالیباف شهردار پیشین پایتخت که ۱۲ سال بر این مسند بود را افشا کرد.

از افشاگری درباره قرارداد شهرداری با ناجا پیش از انتخابات ریاست جمهوری گرفته تا ترک تشریفات مناقصه در زمان وی.

نجفی همچنین گفت که در دوران قالیباف هزاران نفر به صورت غیرقانونی جذب شهرداری شدند و ۶۷۴ ملک نیز به صورت سلیقه‌ای در اختیار اشخاص و نهاد‌‌ها قرار گرفته است.

به گفته او، ۸۵ درصد دارایی‌های صندوق ذخیره کارکنان شهرداری را در املاک و ساختمان حبس کردند در حالی که قرار بوده است این صندوق در بورس و مسایل اقتصادی سرمایه‌گذاری‌هایی کند.

شهردار تهران در گزارش ۱۰۰روزه عملکرد خود گفته که در از زمان قالیباف به ازای هر ۱۰۰ پست، ۴۲۶ نفر در شهردرای وجود دارد. در سال ۹۶ شهرداری حدود ۱۶ هزار پست سازمانی و ۶۸ هزار و ۱۲۷ نفر نیرو دارد. در سال ۹۵ تعداد پرسنل شهرداری ۵۵ هزار و ۹۵۲ نفر بوده است که مستمر حقوق می‌گرفتند. طی ۳-۴ ماهی که انتخابات بوده ناگهان ۱۳هزار نفر به پرسنل شهرداری اضافه شدند به اسم این‌که عده‌ای کارگر پیمانکاران هستند و می‌خواهیم کارمند شهرداری کنیم. در حالی که بعضی از افرادی جذب شدند که حتی سابقه یک روز حضور در شرکت‌های پیمانکاری را هم نداشتند.

اما مهم‌ترین بخش سخنان نجفی مربوط به مناقصات دوران قالیباف بود. وی در جمع خبرنگاران عددی حیرت آور از مناقصات غیرقانونی شهردار سابق تهران را اعلام کرد. نجفی گفت که کم‌تر از ۵۰ درصد از پروژ‌‌ه‌ها از طریق مناقصه بوده و بیش از ۵۰ درصد مابقی بدون انجام مناقصه واگذار شده است. رقمی بزرگ که نشان‌دهنده عمق فساد در نهادی است که هر سال هزاران میلیارد تومان بودجه برایش در شورای شهر تهران در نظر گرفته و تصویب می‌شود و باید شفافیت داشته باشد.

تنها چند روز بعد از صحبت‌های نجفی در خصوص مناقصات غیرقانونی شهردار پیشین تهران، مجیدفراهانی، رییس کمیته بودجه شورای شهر تهران گفت: این گزارش می‌توانست بهتر ارایه شود. به عنوان مثال در قسمت ابتدایی که شهردار گزارشی در خصوص فساد در شهرداری ارایه کرد توقع این بود که شهردار تنها به سوءاستفاده در یک قرارداد حدود یک میلیاردی اکتفا نکند. چراکه همه ما می‌دانیم وضعیت فساد در قراردادهای شهرداری با این رقم‌های کوچک قابل مقایسه نیست و مشکلات ما در قراردادهای خارج از تشریفات مناقصه بسی بیش از اینهاست. مشکل قراردادهای صوری یک میلیارد و ۱۰میلیارد و۱۰۰  میلیارد نیست و با اخباری که از بازداشت نفر دوم شهرداری گذشته به گوش می‌رسد موضوع حیف‌ومیل اموال در شهرداری در میان افکار عمومی نباید در حد یک میلیارد تقلیل یابد!

جالب آن که تا زمان تنظیم این گزارش، همچنان شهردار پیشین تهران نسبت به این اتهامات پاسخی نداشته است تا تاریک و روشن‌های اتهامات وارد شده، مشخص شود.

البته برخی‌‌ها هم اعتقادی به فساد در دوران شهرداری محمد باقر قالیباف ندارند. شهبازحسن‌پوربیگلدلی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگوی اختصاصی با مناقصه‌مزایده در پاسخ به این که مدیریت فعلی شهرداری تهران اعلام کرده است که نیمی از مناقصات برگزار نشده در دوره مدیریت سابق شهرداری همراه با اشکال و تخلف بوده و غیرقانونی است؛ آیا مجلس قصد ورود به این حوزه را دارد گفت: بنده این موضوع را قبول ندارم. چون عادت کردیم که بیش‌تر به دنبال سیاه‌نمایی باشیم. به دنبال این باشیم که مدیر قبلی چه کار کرده و آن ‌را به صورت سیاسی و جناحی و نه به شکل تخصصی مورد اشکال قرار دهیم. باید گفت هر کسی سعی می‌کند در دوره مدیریت خود، خدمت کند و اگر قرار باشد کسی بیاید و کار مدیران قبلی خود را زیر سؤال ببرد مطمئن باشد که مدیران بعد از او نیز همین‌گونه او را زیر سؤال خواهند برد. لذا باید یاد بگیریم که همه ما داخل یک کشتی سوار هستیم و در جهت ناامید کردن مردم اقدام نکنیم.

این نماینده مجلس ادامه داد: اگر هم اشکالات و مواردی هست باید بنشینند و با ارایه اسناد و مدارک و از طریق مبادی ذی‌صلاح مشکلات را مطرح کنند و آن را حل و فصل کنند.

وی در پایان گفت: نمی‌توان آنهایی را که زمانی با مدیریت جهادی تلاش کردند، زیر سؤال ببریم. از سویی باید بگویم که مدیریت کردن در جمهوری اسلامی بسیار سخت شده است چون سطح توقعات مردم بسیار بالا رفته و از طرفی منابع بسیار محدود است در نتیجه مجلس موظف است از شهرداری حمایت‌های لازم را داشته باشند و چنانچه نیازمند قوانین خاص و جدیدی هستند برای کمک آنها تدوین کند و این حمایت ما باید برای همه کارگزاران و مدیران خادم کشور باشد و باید از برخوردهای سیاسی و حزبی دوری کرد.

 

حال باید منتظر ماند و دید تا روزی که ابرهای تیره از روی قراردادهای مدیریت قبلی شهرداری تهران کنار بروند. ابرهایی که مدیریت فعلی شهرداری تهران اعتقاد دارند فقط با تشکیل پرونده در دادسرا کنار می‌روند و روزهای درخشانی از شفافیت را رقم می‌زند. شفافیتی که از طریق قانون راهش از برگزاری مناقصه و مزایده می‌گذرد اما خیلی‌‌ها از آن بنا به دلایلی غافل می‌مانند.