رکود تورمی در انتظار بازار مسکن

رکود تورمی در انتظار بازار مسکن ۳ تنش افزایش قیمت ارز، زلزله و اعتراضات مردمی در برخی از استان‌ها نشان می‌دهد بازار مسکن از رکود خارج‌شده زیرا هیچ تنشی نتوانست روند رشد معاملات مسکن را متوقف کند. به گزارش صما، گزارش تحولات بازار مسکن شهر تهران در دی‌ماه سال ۱۳۹۶ که برگرفته از آمارهای خام […]

رکود تورمی در انتظار بازار مسکن

۳ تنش افزایش قیمت ارز، زلزله و اعتراضات مردمی در برخی از استان‌ها نشان می‌دهد بازار مسکن از رکود خارج‌شده زیرا هیچ تنشی نتوانست روند رشد معاملات مسکن را متوقف کند.

به گزارش صما، گزارش تحولات بازار مسکن شهر تهران در دی‌ماه سال ۱۳۹۶ که برگرفته از آمارهای خام سامانه ثبت معاملات املاک و مستغلات کشور است، توسط اداره بررسی‌ها و سیاست‌های اقتصادی بانک مرکزی تهیه و منتشرشده است. براساس این گزارش در دی‌ماه متوسط قیمت خرید و فروش یک مترمربع زیربنای واحد مسکونی معامله‌شده از طریق بنگاه‌های معاملات ملکی شهر تهران ۴٫۵۲ میلیون ریال بود که نسبت به ماه مشابه سال قبل ۷٫۱۶ درصد افزایش نشان می‌دهد.

بررسی توزیع تعداد واحدهای مسکونی معامله‌شده در شهر تهران به تفکیک عمر بنا در دی‌ماه سال ۱۳۹۶ حاکی از آن است که از مجموع ۱۹۰۰۴ واحد مسکونی معامله‌شده، واحدهای تا ۵ سال ساخت با سهم ۵٫۴۹ درصد بیش‌ترین سهم را به خود اختصاص داده‌اند. سهم مذکور در مقایسه بادی‌ماه سال قبل ۴٫۳ واحد درصد کاهش‌یافته و در مقابل به سهم واحدهای با قدمت بیش از ۱۵ سال افزوده ‌شده است

تحولات قیمت مسکن

در دی‌ماه سال ۱۳۹۶، متوسط قیمت یک متر زیر بنای واحد مسکونی معامله شده از طریق بنگاه‌های معاملات ملکی شهر تهران ۴٫۵۲ میلیون ریال بود که نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال قبل به ترتیب ۳/۰/و ۷٫۱۶ درصد افزایش نشان می‌دهد. بیش‌ترین رشد متوسط قیمت در این ماه نسبت به ماه مشابه سال قبل به منطقه ۵ (معادل ۳٫۲۷ درصد) و کم‌ترین میزان رشد به منطقه ۲۰ (معادل ۵٫۵ درصد) تعلق دارد.

رویکرد رونقی ساخت‌وساز در سال آینده

در همین راستا یک کارشناس شهرسازی با بیان این‌که معاملات دی‌ماه نکته قابل‌توجه زیادی دارد، گفت: بخش عمده‌ای از معاملات دی‌ماه در تهران متعلق به واحدهای نوساز است گفت: براساس آمارهای اخذشده تعداد معاملات املاک نوساز در دی‌ماه ۱۳۹۵ نسبت به ۱۳۹۴ رشد منفی داشته و بسیاری از متقاضیان به دنبال خرید املاک کلنگی بودند.

محمدعلی‌مهری گفت: اما آمارهای زمستان امسال نه‌تنها شاهد رشد املاک نوساز بوده بلکه املاک سن بالای ۲۰ سال نیز با رشد قابل‌توجهی روبه‌رو شده است.

وی گفت: خریدوفروش دو برابر معاملات املاک بیش از ۲۰ سال نیز پیام دیگری برای معاملات دی‌ماه محسوب می‌شود.

به نظر می‌رسد، املاک کلنگی بعد از رکود چندساله با رونق مطلوبی روبه‌رو شده و این پیام دو سناریو مثبت را به دنبال خواهد داشت. سناریو اول مربوط به رشد تعداد پروژه‌های بازسازی و سناریو دوم رشد تخریب این املاک و ساخت املاک نوساز است.

مهری گفت: هر کدام از این سناریو‌ها نشان می‌دهد که در سال آینده وضعیت ساخت‌وساز با رونق نسبی از دو جهت بازسازی و تخریب همراه خواهد بود.

این کارشناس مسکن با بیان این‌که اما به‌طورکلی افزایش نسبی معاملات مسکن علی‌رغم وجود ۳ تنش در کشور رشد قابل‌توجهی داشته است، گفت: به‌هرحال ۳ تنش افزایش قیمت ارز، زلزله و اعتراضات مردمی در برخی از استان‌ها نشان می‌دهد بازار مسکن به‌طورقطع از رکود خارج‌شده است، زیرا هیچ تنشی نتوانست روند رشد معاملات مسکن را متوقف کند.

وی در نهایت گفت: رشد ۱۳٫۵ درصدی معاملات مسکن در دی ۹۶ نسبت به دی‌ماه ۹۵ برای بازار کنونی ارزش قابل ‌توجهی دارد.

عزم جدی برای حل‌وفصل مشکلات مسکن وجود ندارد

در همین زمینه جمشیدبرزگر، رییس کانون سراسری انبوه‌سازان کشور با بیان این‌که در چندساله اخیر تعادل عرضه و تقاضا به‌هم‌خورده است گفت: در حال حاضر دو بخش عرضه و تقاضا با کمبود منابع روبه‌رو شده و به‌تبع رشد بازارهای موازی با برهم خوردن توازن بیش‌تر این دو حوزه خواهد شد.

برزگر افزود: به‌طورکلی بازار مسکن همواره درگیر بازی بازارهای موازی بوده و ازآنجایی‌که در برهه زمانی فعلی تمام بازارهای موازی با رشد روبه‌رو شده‌اند رشد قیمتی مسکن دور از ذهن نخواهد بود.

رییس کانون سراسری انبوه‌سازان کشور با بیان این‌که عزم جدی برای حل‌وفصل مشکلات مسکن وجود ندارد، گفت: در حال حاضر فعالان ساختمان با کمبود منابع روبه‌رو بوده و هیچ بانک یا سازمان کمک‌رسان آنها نیست.

برزگر تصریح‌کرد: مسکن دچار بی‌اعتنایی عمیقی شده است و بدون تردید لطمات این بی‌اعتنایی در سال‌های آینده دامن تمام کشور را خواهد گرفت.

این فعال ساختمانی در نهایت با بیان این‌که رشد بازارهای موازی ۳ سیگنال بر بازار مسکن خواهد داشت، گفت: در این ۳ سیگنال شامل افزایش قیمت مسکن، افزایش هجوم تقاضای سرمایه‌ای و کاهش تقاضای مصرفی خواهد بود.

تعرفه‌های خدمات ساختمانی چند برابر شده است

دبیر کانون سراسری انبوه‌سازان مسکن کشور با بیان این‌که رشد قیمتی رد تمام ابعاد بازارهای موازی خطر جدی به اقتصاد کلان شکور است، گفت: شوک قیمتی حاصل از این رشد تبعات مطلوبی برای اقتصاد کشور نخواهد داشت.

فرشیدپورحاجت با بیان مطلب فوق افزود: در طی ۵ سال اخیر امسال بازار مسکن با رشد قیمتی دو برابری روبه‌رو شد که این مورد به‌خودی‌خود برای بازار آینده مسکن خطرناک خواهد

پورحاجت با انتقاد از رشد قیمت تعرفه‌های دستگاه‌های خدمات‌رسان گفت: در حال حاضر هزینه تولید مسکن به‌واسطه فعالیت بی‌ضابطه این ارگان‌‌ها به چالش کشیده شده است و با سونامی روبه‌رو شده است.

وی گفت: در سال ۸۹ تعرفه سازمان نظام‌مهندسی هر مترمربع در گروه ساختمانی ج (ساختمان‌های ۸ طبقه) ۸ هزار و ۵۰۰ تومان بوده در سال ۹۶ این رقم به ۶۰ هزار تومان رسیده است؛ و یا تعرفه انشعاب تک‌فاز برق در سال ۸۹ حدود ۲۰۰ هزار تومان بوده که این رقم اکنون یک‌میلیون و ۶۰۰ هزار تومان است.

پورحاجت گفت: در حال حاضر تعرفه‌های دستگاه‌های خدماتی در برخی موارد ۸ برابر شده که این مورد بسیار ناگوار است.

دبیر کانون سراسری انبوه‌سازان مسکن کشور در ادامه تصریح کرد: به‌هرحال تمام تعرفه‌های ارگان‌های خدمات‌رسان با رشد فزاینده‌ای روبه‌رو شده است که باعث رشد قیمت مسکن می‌شود.

وی با بیان این‌که در کنار موارد ذکرشده بازار مصالح ساختمانی نیز به دلیل تعرفه‌های سنگین تولید رشد بالایی داشته است، گفت: بازار مسکن رابطه مستقیمی با مصالح ساختمانی، دستمزد خدماتی، تعرفه‌های خدماتی و التهاب‌های اقتصادی دارد، بنابراین تنش در هر کدام از موارد ذکرشده می‌تواند سینوس افزایش بر بازار مسکن وارد کند.

پورحاجت در نهایت با بیان این‌که در شرایط موجود رکود تورمی دور از ذهن نیست خاطرنشان‌کرد: با توجه به مطالب گفته‌شده اگر رکود تورمی دامن بازار مسکن را بگیرد بازار مسکن دچار گره سردرگم چندوجهی خواهد شد.