ارز نیمه دوم امسال تک نرخی می‌شود

    علی طیب‌نیا وزیر امور اقتصادی و دارایی از آماده کردن شرایط برای تک نرخی کردن ارز در نیمه دوم امسال خبر داد و گفت: اکنون فاصله نرخ ارز در بازار آزاد و مبادله‌ای بسیار کاهش یافته و فاصله زیادی با تک نرخی کردن ارز نداریم. به گزارش ایرنا، طیب‌نیا گفت: از مدت‌ها قبل، […]

 

 

علی طیب‌نیا وزیر امور اقتصادی و دارایی از آماده کردن شرایط برای تک نرخی کردن ارز در نیمه دوم امسال خبر داد و گفت: اکنون فاصله نرخ ارز در بازار آزاد و مبادله‌ای بسیار کاهش یافته و فاصله زیادی با تک نرخی کردن ارز نداریم.

به گزارش ایرنا، طیب‌نیا گفت: از مدت‌ها قبل، بحث درباره تک نرخی کردن ارز را شروع کردیم و بانک مرکزی مشغول این کار بوده و مسایل مربوط به آن در ستاد اقتصادی دولت بررسی می‌شود.

وی با ابراز امیدواری نسبت به این‌که هر چه سریع تر به سوی فراهم کردن شرایط پیش برویم، ادامه داد: اکنون بخش عمده‌ای از کالا‌ها براساس نرخ ارز آزاد مصاحبه می‌شود و فاصله ارز در بازار آزاد و ارز مبادله‌ای کاهش زیادی داشته است.

طیب نیا درباره بازار سرمایه اسلامی نیز گفت: ما جزو معدود کشورهایی هستیم که تمام بازارهای مالی از جمله بازار پول و بازار سرمایه را براساس عقود اسلامی تنظیم کرده‌ایم.

وی با بیان این که در بحران مالی جهانی سال ۲۰۰۸ کشورهایی که از ابزارهای مالی اسلامی استفاده می‌کردند با کم‌ترین بحران مواجه شدند، اضافه کرد: سال گذشته برای نخستین بار اسناد خزانه اسلامی به ارزش ۵۰۰ هزار میلیارد ریال و همچنین اوراق صکوک اجاره دولتی به ارزش ۵ هزار میلیارد ریال منتشر شد.

وی اضافه کرد: قصد داریم امسال بازار سرمایه را توسعه داده و بدهی‌های دولت را به اوراق تبدیل کنیم.

طیب نیا با بیان این‌که برای تحقق رشد اقتصادی هشت درصدی در پساتحریم به توسعه بازار سرمایه نیاز است، درباره حضور سرمایه‌گذاران خارجی در بورس افزود: در ماه‌های اخیر شاهد افزایش حضور خارجی‌ها در بورس هستیم که به صورت روزانه اقدام به خرید و فروش می‌کنند.

وی به دستاوردهای مثبت رشد ابزارهای جدید مالی اشاره کرد و گفت: نقش بازار سرمایه در تأمین مالی در سال ۱۳۹۳ به میزان ۳۰۰هزار میلیارد ریال (۳۰ هزار میلیارد تومان) بود که در سال ۱۳۹۴ به یک هزار تریلیون ریال(۱۰۰ هزار میلیارد تومان) افزایش یافت که نشان دهنده رشد ۳ برابری است.

وی با تأکید بر این که در نظر داریم بانک محوری را در بازارهای مالی کشور از بین ببریم گفت: تأمین مالی بلندمدت باید از طریق بازار سرمایه و تأمین مالی کوتاه مدت و تأمین مالی بنگاه‌های کوچک از طریق نظام بانکی انجام شود.

دعوت از سرمایه‌گذاران خارجی برای خرید اوراق صکوک اسلامی/نرخ تورم به زودی تک رقمی می‌شود

وزیر امور اقتصادی و دارایی با بیان این که امسال حجم بالایی از اوراق صکوک اسلامی در بازار سرمایه با ضمانت دولت منتشر می‌شود، از سرمایه‌گذاران خارجی برای خرید این اوراق که ریسک پایین و بازدهی بالایی دارد، دعوت کرد.

[به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، علی طیب‌نیا روز سه‌شنبه در هشتمین کنفرانس بین‌المللی بازار سرمایه اسلامی، استفاده از بازار سرمایه برای تأمین مالی و رشد اقتصادی را از برنامه‌های اصلی دولت ایران اعلام کرد.

وی اضافه کرد: دولت ایران عزم جدی دارد تا روش‌های جدید تأمین مالی و ابزارهای مالی اسلامی را به سایر کشور‌ها معرفی کند.

وی با بیان این که پیشنهاد ویژه برای سرمایه‌گذاران خارجی دارد، گفت: سرمایه‌گذاری در ایران در سال جاری و همچنین سال‌های پیش رو فرصتی استثنایی برای سرمایه‌گذاران خارجی که قصد حضور در بازار سرمایه اسلامی و ایرانی دارند به شمار می‌رود.

طیب نیا با بیان این که با توجه به این که حجم بالایی از اوراق صکوک اسلامی در سال ۱۳۹۵ با پشتوانه و ضمانت دولتی منتشر خواهد شد، ادامه داد: یکی از جاذبه‌های سرمایه‌گذاری خارجی خرید اوراق صکوک اسلامی دولت ایران خواهد بود که هم ریسک پایینی دارد و هم از بازدهی کم نظیری برخوردار است.

وی به برگزاری کنفرانس بین‌المللی بازار سرمایه اسلامی اشاره کرد و افزود: ایران از معدود کشورهایی است که تمامی بازارهای پولی، بیمه‌ای و سرمایه‌ای آن براساس عقود و ضوابط اسلامی طراحی شده است.

طیب نیا گفت: در ۴ دهه‌ای که از پیروزی انقلاب اسلامی می‌گذرد، مسیر پرشتابی برای توسعه بازارهای سرمایه اسلامی طی شده به گونه‌ای که امروز بانک‌های ایرانی در میان بزرگ‌‌ترین بانک‌های جهان اسلام قرار گرفته‌اند.

وزیر امور اقتصادی و دارایی با بیان این‌که صنعت بیمه ایران جزو برترین‌های منطقه است، گفت: در دوران تحریم‌های ظالمانه که شرکت‌های بین‌المللی از همکاری با ایران خودداری می‌کردند و حاضر نبودند پوشش بیمه‌ای مسیرهای هوایی و دریایی را انجام دهند، بیمه‌های داخلی این کار را انجام دادند و همه مسیر‌ها را تحت پوشش قراردادند.

وی با تأکید بر این‌که این اقدام، آزمونی بزرگ برای اثبات کارآمدی بازارهای مالی اسلامی بود، اضافه کرد: بازار سرمایه و بورس ایران نیز در تطابق کامل با شریعت قرار دارند.

طیب نیا با اشاره به این‌که همه ابزارهای مالی استفاده شده در بازار سرمایه علاوه بر کارآیی، دارای ضوابط اسلامی نیز هستند، افزود: امروزه بازارهای اسلامی حتی در کشورهای غیراسلامی مانند سنگاپور، انگلیس، آمریکا و آلمان از جایگاه ویژه‌ای برخوردارند.

وی در ادامه به جایگاه رو به رشد اوراق صکوک در بازارهای مالی اشاره کرد و گفت: حجم صکوک منتشر شده در جهان با سرعت زیادی در حال افزایش است به‌طوری که تا پایان سال ۲۰۱۴ ارزش آن به ۳۰۰ میلیارد دلار رسید.

طیب‌نیا گفت: بحران مالی سال ۲۰۰۸ در غرب، مهر تأییدی بر کارآمدی ابزارهای مالی اسلامی بود و بر این اساس پیش‌بینی می‌شود در دهه آینده از این ابزار‌ها به صورت گسترده در کشور‌های اسلامی و غیراسلامی استفاده شود.

وی با بیان این‌که بازار سرمایه می‌تواند نقش مؤثری در تأمین مالی اقتصاد داشته باشد، افزود: سیاست دولت ایران افزایش سهم بازار سرمایه در تأمین مالی و همچنین افزایش سهم سرمایه‌گذاری خارجی در این بازار است.

وزیر امور اقتصادی و دارایی یادآور شد: کارشناسان و مؤسسه‌های بین‌المللی بر رشد اقتصادی ایران در پساتحریم و عزم دولت برای اصلاحات اقتصادی اتفاق نظر دارند.

طیب نیا تأکید کرد، ایران که برای مدتی طولانی با فشار تحریم اقتصادی مواجه بود اکنون برای رسیدن به رشد اقتصادی ۸ درصد برنامه‌ریزی کرده است.

وی به نقش بانک‌ها در تأمین مالی در اقتصاد ایران اشاره کرد و گفت: بازار سرمایه نیز در سال‌های اخیر سهم خود را در این بخش افزایش داده است.

طیب‌نیا از برنامه‌های ایران برای رشد بازار سرمایه را بسترسازی برای جذب سرمایه‌گذاری خارجی اعلام کرد و گفت: برای سرمایه‌گذاران فرایندهای مالی از جمله انتقال پول و افتتاح حساب را تسهیل و نهادهای مالی جدید ایجاد کرده‌ایم.

وی از شفافیت و دسترسی به اطلاعات، ارایه ابزار مشتقه و انواع اوراق و صندوق‌های سرمایه‌گذاری و تقویت نظارت را از برنامه‌هایی نام برد که دولت ایران آن‌ها را برای جلب سرمایه‌گذاری در بازار سرمایه اجرا می‌کند.

افزایش حضور سرمایه‌گذاران خارجی در بورس در پساتحریم

وی گفت: از زمان توافق هسته ایران با ۱+۵ بازار سرمایه، شاهد افزایش حضور سرمایه‌گذاران خارجی بوده، به گونه‌ای که اشخاص حقیقی و حقوقی به‌طور روزانه در بورس خرید و فروش می‌کنند.

وزیر امور اقتصادی و دارایی حجم بازار سرمایه ایران را ۵ هزار تریلیون ریال (۵۰۰ هزار میلیارد تومان) اعلام کرد و افزود از زمان اجرایی شدن برنامه جامع اقدام مشترک(برجام) شاخص بورس حدود ۲۱ درصد رشد کرده و میانگین معاملات روزانه با افزایش ۱۸۳ درصدی به ۲۷۳ میلیون دلار رسیده است.

طیب‌نیا از دستاوردهای اخیر ایران که به لطف استفاده از بازار سرمایه تحقق یافت را ساماندهی معضل بدهی دولت به بخش خصوصی اعلام کرد.

وی به حجم گسترده اجرای طرح‌های عمرانی و زیربنایی در کشور اشاره کرد و ادامه داد: مشکل کمبود منابع مالی در اجرای این پروژه‌ها وجود دارد که استفاده از روش استقراض از بانک مرکزی مشکل ساز بوده و حجم نقدینگی و تورم را افزایش می‌دهد.

طیب‌نیا گفت: بر این اساس دولت به سراغ راهکارهای جدید رفته و مجوز قانونی انتشار اوراق خزانه اسلامی را اخذ کرد.

ویژگی این روش تأمین مالی این است که از نقدینگی موجود درون سیستم اقتصادی استفاده شده و بدون افزایش حجم نقدینگی، طرح‌های اقتصادی اجرا می‌شود.

عضو هیأت دولت یازدهم با بیان این‌که سال گذشته این اوراق در سررسید خود به‌طور کامل بازخرید شده است، افزود: برای انتشار این اوراق اعتمادسازی شده است به‌طوری که افراد و حتی سرمایه‌گذاران برخی کشور‌ها برای خرید این اوراق اظهار تمایل کرده‌اند.

طیب‌نیا ارزش کل اوراق منتشر شده در سال ۹۴ را هشت میلیارد دلار اعلام کرد که افزایش ۳۴۰ درصدی نسبت به سال ۱۳۹۳ داشته است.

وی همچنین گفت، پارسال برای نخستین بار اوراق صکوک استصناع منتشر شد که با استقبال مواجه شد.

اوراق صکوک استصناع همان اوراق سفارش ساخت است. این نوع از اوراق مبتنی بر عقد استصناع بوده و از جمله اوراق بهادار با بازدهی ثابت محسوب می‌شوند. اوراق استصناع با هدف ایجاد ابزاری جدید در زمینه تأمین مالی پروژه‌ها و تأمین مالی پیمانکاران طراحی شده است.

وزیرامور اقتصادی و دارایی انتشار ۱۶۵ میلیون دلاری اوراق اجاره و انتشار ۴۰۳ میلیون دلار اوراق سلف استاندارد در بورس انرژی و کالا را از عمده اقدام‌های جدید برای تأمین مالی بیان کرد.

کاهش تورم به کم‌ترین میزان در یک دهه اخیر

طیب نیا در بخش دیگری از سخنان خود به کاهش نرخ تورم اشاره کرد و گفت: در آغاز به‌کار دولت یازدهم تورم به ۴۰ درصد رسیده بود که توانستیم آن را به کم‌ترین میزان در یک دهه اخیر کاهش دهیم.

وی گفت، انتظار می‌رود به زودی نرخ تورم تک رقمی‌شود.

به گزارش ایرنا، هشتمین کنفرانس بین‌المللی بازار سرمایه اسلامی با عنوان «بررسی نهادهای مالی – اسلامی، عملکرد گذشته و چشم‌انداز آینده» با حضور ۴۰ مهمان خارجی از کشورهایی مانند آلمان، روسیه، فرانسه، سوییس، مالزی، کره جنوبی، چین، هند و یونان در هتل پارسیان آزادی برگزار شده است.

این نشست در روزهای ۱۴ و ۱۵ اردیبهشت ماه با حضور اندیشمندان و صاحب‌نظران کشورهای مختلف آسیایی، اروپایی و آفریقایی در تهران برپا شد.

هدف این همایش، شناساندن ابعاد اسلامی بازار سرمایه ایران و ظرفیت‌های بازار سرمایه اسلامی به جهان و همچنین معرفی ابزارهای نوین اسلامی در بازار سرمایه است.

 

ساختار و عملکرد صندوق‌های سرمایه‌گذاری اسلامی، ریسک‌های مالی مرتبط با سرمایه‌گذاری در واحدهای صندوق‌های اسلامی، حاکمیت شرعی در نهادهای مالی اسلامی، نظام‌های قانون‌گذاری در حوزه صندوق‌های اسلامی و بانک‌های سرمایه‌گذاری و خدمات آن‌ها در چارچوب منطبق با شریعت از مهم‌ترین محورهای این همایش است.