لزوم توجه به تغییرات اقلیمی

مدیریت تنش آبی در قم ضروری است لزوم توجه به تغییرات اقلیمی استفاده بهینه از آب در بخش‌های مصارف صنعتی، خانگی و کشاورزی می‌تواند باعث شود تا تنش‌های کم‌آبی در قم کم‌تر رخ نمایی کند. به گزارش مهر، خشکسالی و کمبود آب مسأله‌ای که این روز‌‌‌ها گریبانگیر بسیاری از استان‌های کشور شده است و حتی […]

مدیریت تنش آبی در قم ضروری است

لزوم توجه به تغییرات اقلیمی

استفاده بهینه از آب در بخش‌های مصارف صنعتی، خانگی و کشاورزی می‌تواند باعث شود تا تنش‌های کم‌آبی در قم کم‌تر رخ نمایی کند.

به گزارش مهر، خشکسالی و کمبود آب مسأله‌ای که این روز‌‌‌ها گریبانگیر بسیاری از استان‌های کشور شده است و حتی می‌توان سخن را فراتر از این برد و بحران آب را دغدغه‌ای برای بسیاری از کشور‌‌‌ها و حتی مسأله‌ای دانست که آینده جهان را قطعاً تحت‌تأثیر آن قرار می‌دهد و این را می‌توان از موضوعات و اخبار مختلف دیگر کشور‌‌‌ها هم به خوبی درک کرد.

اما در این بین آنچه که مهم است توجه به راهکارهای مدیریت آب و صرفه‌جویی در آن و استفاده بهینه از منابع آبی است.

استان قم از جمله مناطق کشور است که هم‌اکنون به‌طور کامل با بحران آب مواجه شده و خشکسالی و کاهش تقریباً صددرصدی نزولات آسمانی در این شهر کویری این بحران به شکل جدی‌تری نمایان شده است و لزوم توجه به اجرای راهکارهایی که باید در بخش شرب، کشاورزی و صنعت به منظور کاهش مصرف این مایه حیات را به دنبال داشته باشد بیش از بیش احساس می‌شود؛ گرچه با گفته رییس سازمان جهاد کشاورزی قم در بخش کشاورزی تاکنون راهکارهای مختلفی جهت مدیریت منابع اجرا شده است.

کشت پسته در قم به صرفه است

محمدرضا طلایی در گفت‌و‌گو با مهر، کشت پسته در استان قم را با توجه به اقلیم گرم خشک این استان به صرفه می‌داند که از لحاظ آبی و همچنین اقتصادی می‌تواند برای کشاورزان به صرفه باشد.

به گفته وی هم‌اکنون کشاورزان استقبال خوبی از کاشت پسته در استان قم داشته‌اند و سطح باغات این محصول از ۳هزار هکتار هم‌اکنون به ۱۲هزار هکتار رسیده است.

البته گفته‌های رییس سازمان جهاد کشاورزی قم درباره کاشت درختان پسته در حالی مطرح می‌شود که مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان قم درباره این موضوع اما و اگرهایی را مطرح می‌کند.

احمد حاج‌حسینی‌مسگر در گفت‌و‌گو با مهر بر این موضوع تأکید داشت که بحران آب به حدی رسیده که دیگر نباید به این فکر کنیم که کشت جایگزین باید صرفه اقتصادی هم داشته باشد.

وی در ادامه سخنانش با تأکید بر این‌که اولویت باید حفظ منابع و محیط‌زیست باشد، می‌گوید: الگوی کشتی که در تضاد با مدیریت منابع آبی باشد هم به صرفه نیست و در حال حاضر اقلیم قم شرایطی را سپری می‌کند که کاشت پسته هم به صرفه آبی این استان نیست.

البته در این بین، طلایی بر این موضوع هم صحه می‌گذارد که کشاورزی و باغداری که تمام عمر خود را پای درخت و باغ خود گذاشته قطعاً نمی‌توان به او گفت که باید باغ خود را خشک کند و یا این‌که دست از کاشت بکشد.

سرانه مصرف آب در قم بالاتر از میانگین کشوری است

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان قم در ادامه سخنانش با مهر، با اشاره به این‌که سرانه مصرف آب برای هر نفر در کشور ۲۰۰ لیتر در شبانه‌روز می‌داند که قمی از این رقم بیش‌تر رفته و بین ۲۳۰ تا ۲۵۰ لیتر آب مصرف می‌کنند.

احمد حاج حسینی مسگر در این زمینه صرفه‌جویی مردم، توسعه فاضلاب شهری، تصفیه و بهره‌وری مجدد آب در چرخه‌های مختلف صنعت و حتی آبیاری فضای سبز را مورد اشاره قرار می‌دهد و می‌گوید: الگوی فضای سبز شهری قم هم با توجه به شرایط آب و هوایی این استان باید تغییر کند.

وی بر این باور است که فضای سبز چمنی نه تنها آب بر است بلکه تأثیر چندانی هم بر آب و هوا ندارد و بنابراین برای زیباسازی شهری به‌خصوص برای شهری کویری مانند قم باید به سمت استفاده از ماسه‌های رنگی رفت.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای قم البته درباره چاه‌های غیرمجاز استان قم که رقم آنها چیزی حدود ۳هزارو۸۶۰ حلقه است هم سخن می‌گوید. مطلبی که رییس سازمان کشاورزی قم هم آن را مورد اشاره قرارداد و تأکید کرد که باید با این چاه‌های غیرمجاز که آب‌های زیرزمینی را به راحتی مصرف می‌کنند برخورد کرد.

باید با چاه‌های آب غیرمجاز برخورد شود

البته علی مؤمن، دبیر اجرایی خانه کشاورز قم که به شدت با برخی از آمارهایی که درباره مصرف آب در بخش کشاورزی داده می‌شود مخالفت است. وی در گفت‌و‌گو با مهر بر این نکته تأکید می‌کند که باید با چاه‌های غیرمجاز برخورد شود.

 

البته او در سخنانش می‌گوید: اگر این چاه‌های غیرمجاز میانگین حدود دو لیتر در ثانیه برداشت آب داشته باشند در سال چیزی حدود ۲۵۰میلیون مترمکعب آب از این چاه‌ها برداشت می‌شود که این مقدار را هم به کشاورزان نسبت می‌دهند و جزو مصارف آنها حساب می‌کنند در حالی که این مقدار از چاه‌های غیرمجاز برداشت شده است.