فقط ۶۰درصد از ظرفیت صنعت سیمان فعال است

رییس هیأت مدیره انجمن کارفرمایان صنعت سیمان فقط ۶۰درصد از ظرفیت صنعت سیمان فعال است رییس هیأت مدیره انجمن کارفرمایان صنعت سیمان گفت: امروز ظرفیت سیمان کشور به رقم ۸۲میلیون تن رسید که از این رقم اکنون ۶۰درصد فعال است، درحالی‌که حجم مجوزهای این بخش بیش از ۱۰۰میلیون تن اعلام شد. به گزارش ایرنا، سیدمحمداتابک […]

رییس هیأت مدیره انجمن کارفرمایان صنعت سیمان

فقط ۶۰درصد از ظرفیت صنعت سیمان فعال است

رییس هیأت مدیره انجمن کارفرمایان صنعت سیمان گفت: امروز ظرفیت سیمان کشور به رقم ۸۲میلیون تن رسید که از این رقم اکنون ۶۰درصد فعال است، درحالی‌که حجم مجوزهای این بخش بیش از ۱۰۰میلیون تن اعلام شد.

به گزارش ایرنا، سیدمحمداتابک افزود: موضوع افزایش ظرفیت سیمان در دولت‌های بعد از انقلاب با توجه به وجود معادن غنی سنگ‌آهک و مواد مورد نیاز این واحد‌ها همواره مورد تأکید قرار گرفته و این مهم از اصول و ارکان اصلی اقتصاد مقاومتی است.

آمارهای منتشر شده حاکی است در افق ۱۴۰۴ انتظار می‌رود ظرفیت تولید سیمان کشور به رقم ۱۲۰میلیون تن برسد.

وی یادآورشد: حجم مجوزهای صادرشده برای ایجاد واحدهای تولید سیمان در دولت‌های هفتم و هشتم به بیش از ۱۰۰میلیون‌تن رسید و در واقع همه پذیرفتند که در سیاست‌گذاری صنعت سیمان، دولت نقش فعال و سازنده‌ای ایفا کند.

رشد تولید سالیانه ۱۸درصدی

اتابک خاطرنشان‌ساخت: سیاست توسعه صنعت سیمان در دولت‌های یاد شده، پیامد رشد تولید سالیانه ۱۸درصدی را به همراه داشت و مصرف نیز از شرایط مشابه برخوردار شد و بخش زیادی از سرمایه شرکت‌های تولیدی و حساب ذخیره ارزی به مصرف این بخش رسید.

رییس هیأت مدیره انجمن مزبور گفت: واقعیت این‌که صنعت با شرایطی در سال‌های مزبور روبه‌رو شد که تغییر پایه پولی کشور نخستین آن محسوب می‌شود و نمی‌توان تأیید کرد که این امر تسعیر نرخ ارز بوده و بر پایه استانداردهای حسابرسی دنیا در بعضی از قراردادهای منعقده، حداکثر نوسان ۱۰درصد را پیش‌بینی می‌کنند، نه به میزان ۳ برابر که اتفاق افتاد.

اتابک اضافه‌کرد: سیاست توسعه‌ای دولت در بخش سیمان که مورد حمایت برخی قرار گرفت، پیامد مقروض شدن کارخانه‌ها را به همراه داشت و آنها اکنون قابلیت پرداخت بدهی خود را ندارند.

وی تصریح‌کرد: بسیاری از کارخانه‌ها اکنون در این وضع قرار دارند و درحالی که آنها تابع شرایط بودند.

طرح جامع سیمان و ابزار تعیین قیمت

اتابک اظهارداشت: اواخر دولت هشتم طرح جامع سیمان مصوب و در آن پیش‌بینی شد که دوره‌های ۳ ماه در کمیته ماده یک با حضور نمایندگان وزارتخانه‌های صنعت و معدن (وقت)، بازرگانی و با حضور انجمن کارفرمایان صنعت سیمان تعیین قیمت صورت گیرد، اما بعد از ورود سیمان به سبد حمایتی دولت در مهرماه ۱۳۸۴، طرح جامع عملیاتی نشد.

به گفته وی، شرایط مزبور پیامد آن را به دنبال داشت که فشار برای پایین نگه داشتن قیمت سیمان بر تولیدکنندگان افزایش پیدا کند.

استقراض مجریان طرح‌های سیمانی

اتابک گفت: اجرا نشدن طرح جامع سیمان به ویژه در ارتباط با تعیین قیمت، موجب آن شد، افرادی که طرح‌ها را شروع کردند، مجبور به استقراض خارج از سازمان شدند و چنانچه قیمت سیمان برابر توافق اولیه، تعدیل قیمت صورت می‌گرفت، توان بنگاه‌های اقتصادی اجازه اجرای طرح‌ها را بدون این حد از مقروض شدن به بنگاه‌ها می‌داد.

پیامد سیاست جلوگیری از افزایش نرخ

رییس هیأت مدیره انجمن کارفرمایان صنعت سیمان تصریح‌کرد: دولت هنگام رونق مصرف سیمان (سال‌های ۹۱- ۱۳۸۷)

جلوی افزایش قیمت را گرفت و بنگاه‌ها از لحاظ ارزی و ریالی بدهکار باقیماندند و این درحالی بود که قیمت پول روند افزایشی داشت و در نهایت حاشیه سود صنعت، بسیار پایین‌تر از حاشیه سود بانک‌ها برای منابع مالی بود.

ایران چهارمین تولیدکننده جهان

اتابک خاطرنشان‌ساخت: براساس آمار موجود سال ۱۳۹۱ جمهوری اسلامی موفق شد میزان تولید خود را به ۷۰٫۲ میلیون تن برساند که با این رقم جایگاه چهارمین تولید‌کننده سیمان را از آن خود ساخت.

به گفته وی، سال‌های ۹۲ و ۹۳ روند افت تولید سیمان نسبت به سال ۹۱ رقم خورد به‌گونه‌ای که در سال ۹۲ بالغ بر ۶۹٫۶ میلیون تن و سال ۹۳ به میزان ۶۶ میلیون تن تولید شد.

صادرات سیمان ایران و جایگاه جهانی

اتابک گفت: سال‌های ۹۲ و ۹۳ مجموع صادرات سیمان ایران به رقم ۳۷٫۷میلیون تن رسید که سهم سال۹۳ (دولت یازدهم) بالا‌ترین رقم به میزان ۱۸٫۹میلیون تن بود و بقیه به سال۹۲ اختصاص داشت.

وی تأکیدکرد: صادرات سیمان ایران در سال‌های مزبور موجب ارتقای جایگاه کشورمان را بین صادرکنندگان شد، به‌گونه‌ای که رتبه نخست را از آن خود ساخت.

مصرف سیمان در کشور پایین آمده و براساس برخی آمار به حدود ۴۰ تا ۴۵میلیون تن رسیده و تلاش برای صادرات سیمان یا احداث کارخانه در کشورهای واردکننده به عنوان یک فاکتور مهم است.

 

حدود ۸۰درصد سیمان تولیدی در سطح جهان با کشتی حمل می‌شود، اما حمل ونقل جاده‌ای نیز در دستور کار برخی از کشورها از جمله ایران قرار دارد.