بازی سیاست با صادرات خدمات فنی

    در حالی که اتاق بازارگانی ایران از «اختصاص یک میلیارد دلار تسهیلات صادراتی با نرخ ۶ درصد به صادرکنندگان خدمات فنی ‌و مهندسی و همچنین اعتبار خرید به خریداران کالای ایرانی» خبر داده است اما فعالان اقتصادی معتقدند ارایه تسهیلات به صدور خدمات فنی ‌و مهندسی می‌تواند به صادرات کمک کند، اما باید […]

 

 

در حالی که اتاق بازارگانی ایران از «اختصاص یک میلیارد دلار تسهیلات صادراتی با نرخ ۶ درصد به صادرکنندگان خدمات فنی ‌و مهندسی و همچنین اعتبار خرید به خریداران کالای ایرانی» خبر داده است اما فعالان اقتصادی معتقدند ارایه تسهیلات به صدور خدمات فنی ‌و مهندسی می‌تواند به صادرات کمک کند، اما باید ضوابطی را برای اجرای آن وضع کرد که تمامی صادرکنندگان از آن منتفع شوند.

به گزارش صما، اخیراً رییس اتاق بازرگانی ایران در کانال رسمی تلگرامی خود مطلبی را با عنوان خبر خوب منتشر و «اختصاص دو هزار میلیارد تومان تسهیلات صادراتی با نرخ ۱۶ درصد و بازپرداخت یک سال» و «اختصاص یک میلیارد دلار تسهیلات صادراتی با نرخ ۶ درصد به صادرکنندگان خدمات فنی ‌و مهندسی و همچنین اعتبار خرید به خریداران کالای ایرانی» را به عنوان دو تصمیم حاصل‌ شده از نشست برگزار شده در محل صندوق توسعه ملی عنوان کرد.

به گفته جلال‌پور، این نشست در راستای برنامه‌ریزی برای افزایش ۱۰ میلیارد دلاری صادرات غیرنفتی و با حضور صفدر حسینی، رضا ویسه، سید‌حمیدپورمحمدی، ولی‌ا… افخمی‌راد، علی‌اشرف افخمی، علی صالح‌آبادی و جلال‌پور برگزار شده بود. پیش از این اسحاق جهانگیری، معاون اول رییس‌جمهوری، ۷ مأموریت صنعتی را به وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام کرده بودند که افزایش صادرات کالا و خدمات غیرنفتی به میزان ۱۰ میلیارد دلار در سال ۹۵ از مأموریت‌های اصلی این ارگان‌‌ها در سال جدید است.

براساس این گزارش، فعالان اقتصادی معتقدند چنین تصمیم‌گیری می‌تواند به صادرات کمک کند، اما باید ضوابطی را برای اجرای آن وضع کرد که تمامی صادرکنندگان از آن منتفع شوند.

صدور خدمات فنی ‌و مهندسی باید از بازی‌های سیاسی دور باشد

در همین زمینه مرتضی سیف‌زاده، رییس کمیسیون صدور خدمات فنی ‌و مهندسی شورای مرکزی نظام مهندسی ساختمان کشور بیان این مطلب که پرداخت تسهیلات یک میلیارد دلار شرط لازم و کافی برای تحول صدور خدمات فنی ‌و مهندسی نیست به ‌صما‌ گفت: صدور خدمات فنی‌ و مهندسی نیازمند ارتباط خوب و اخذ ویزا در جهان است.

وی گفت: متأسفانه بسیاری از فعالان صنعت ساختمانی در کشورهای دیگر با زحمت و تلاش بسیار موفق به اخذ ویزای کاری می‌شوند.

سیف‌زاده در این مورد به برگزاری مسابقات جا‌م‌جهانی فوتبال در قطر اشاره کرد و افزود: برای برگزاری این مسابقات زیرساخت‌های مختلفی از جمله ایجاد ساختمان‌های مربوط به اسکان، هتل، مجتمع‌های تجاری و تفریحی، استادیوم‌های ورزشی و تأسیسات مربوط به تمرینات مسابقات ورزشی و اردوگاه‌های ورزشی نیاز است که براساس محاسبات کشور قطر و فیفا، ۱۵۰ میلیارد دلار هزینه اجرایی آن است.

وی در این خصوص اضافه ‌کرد: در این چند سال باقی‌مانده کشور قطر باید این هزینه را انجام دهد که بیش از ۸۰ درصد این بودجه به ساختمان و ۷ رشته اصلی سازمان نظام مهندسی ساختمان بازمی‌گردد اما متأسفانه این کشور به ایرانی‌‌ها حتی ویزای توریستی را به ‌زحمت می‌دهد.

وی در ادامه اظهار داشت: صدور خدمات فنی ‌و مهندسی مانند صدور کالا نیست و نیازمند روادید راحت، ارزان و دور بودن از بازی‌های سیاسی برای فعالان صنعت ساخت‌وساز است.

سیف‌زاده درمورد سود نرخ این تسهیلات نیز گفت: نوسانات دلار و عدم تک‌نرخی شدن ارز می‌تواند به صادرکنندگان فشار زیادی وارد کند به‌طور مثال تفاوت قیمت دلار سال پیش با امسال حدود ۱۵ درصد به اضافه ۶ درصد (سود تسهیلات) رقم قابل توجهی است که از جیب صادرکننده خارج می‌شود.

وی ادامه ‌داد: نرخ ارایه تسهیلات در بد‌ترین شرایط در کشورهای اروپایی حدود ۴ درصد است که این رقم تفاوت فاحشی با ارقام و نوسانات در کشور ما دارد.

سیف‌زاده گفت: تنها با این ارقام تحول خاصی در صدور خدمات فنی‌ و مهندسی ایجاد نمی‌شود متأسفانه ما با وقفه هر روزه و با توجه به عدم توجه به زیر ساخت‌های سیاسی، اقتصادی و با وجود بوروکراسی‌های اداری حضور در کشورهای دیگر را از دست می‌دهیم.

وی در خاتمه گفت: دولت باید تسهیلات بیش‌تری برای صادرات خدمات فنی ‌و مهندسی در نظر بگیرد و وزارت امور خارجه با حمایت از این بخش مهم و با مذاکره با کشورهای هدف و ایجاد تسهیلات سفر و صدور ویزا می‌تواند اوضاع صدور خدمات فنی ‌و مهندسی را بهبود بخشد.

دستیابی به صادرات بالای ۲۵ هزار میلیارد؛ نیازمند تسهیلات آسان

همچنین سیامک دولتشاهی، دبیر انجمن صادرکنندگان خدمات فنی ‌و مهندسی ایران با بیان این مطلب که قبل از تحریم‌ها کشور ایران به ۴۹ کشور دیگر صادرات خدمات مهندسی داشت به ‌صما‌ گفت: ارایه تسهیلات کلان می‌تواند وضعیت صدور خدمات مهندسی را بهبود ببخشد.

وی گفت: تصمیم ارایه تسهیلات به مبحث صدور خدمات فنی‌ و مهندسی بهترین راهکار برای خروج از رکود است.

دبیر انجمن صادرکنندگان خدمات فنی ‌و مهندسی ایران با اشاره به سود ۶ درصدی تسهیلات ارزی به صادرات خدمات فنی ‌و مهندسی نیز عنوان‌ کرد: اگرچه این نرخ سود برای صادرکنندگان بالا است اما در نفس عمل می‌تواند نجات‌بخش خواب چندساله صدور خدمات مهندسی باشد.

دولتشاهی متذکر‌ شد: نرخ سود کشورهای دیگر در این مورد پایین‌تر از ۶ درصد است‌ و برای تشویق و استقبال صادرکنندگان باید در روش‌های پرداخت بازنگری شود.

این مقام مسؤول اشاره‌ای نیز به صدور خدمات مهندسی در زمان رونق داشت و در این باره عنوان ‌کرد: در سال‌های گذشته ۴٫۶ میلیارد دلار بالا‌ترین رقم صدور خدمات ما بود اما متأسفانه پس از تحریم بیش‌تر کشورهای هدف را از دست دادیم.

وی با بیان این‌که ۲۷۰ عضو در انجمن صادرکنندگان خدمات فنی ‌و مهندسی ایران فعالیت می‌کنند، افزود: همه شرکت‌های پیمانکاری و بزرگ عضو این انجمن هستند که در ۱۷ سال گذشته به ۴۹ کشور خدمات فنی ‌و مهندسی صادر و حدود ۸۰۰ طرح را در کل دنیا اجرا کردیم.

صادرات خدمات فنی تأثیرات تخریبی بر اقتصاد ندارد

دولتشاهی گفت: صدور خدمات فنی ‌و مهندسی با همه مقوله‌های صادراتی فرق اساسی دارد، چراکه این خدمات ماندگاری بیش‌تری دارد و از سوی دیگر ایجاد اشتغال می‌کند و تنها صادراتی که تأثیر تخریبی بر مملکت ندارد صدور خدمات فنی ‌و مهندسی است.

نایب رییس فدراسیون انرژی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن‌ و کشاورزی ایران بیان ‌کرد: لغو تحریم‌ها در کنار ارایه این تسهیلات می‌تواند بیش از ۵۰ هزار شغل برای گروه فعال کشور ایجاد کند.

وی در مورد ضمانت اجرایی این تسهیلات نیز گفت: در وهله اول باید مسؤولین نگاه عمیقی به وضعیت صدور خدمات مهندسی داشته باشند و باید بدانند برای رسیدن به صدور خدمات مهندسی بالای ۲۵ هزار میلیارد باید راهکارهای جدی را در تمام جوانب ساختمانی اعمال کنند.

 

دولتشاهی در خاتمه متذکر شد: در صدور خدمات فنی ‌و مهندسی، بانک‌ها باید به شرکت‌های خصوصی اطمینان کرده و تسهیلات را به این سختی ندهند.