نباید سیاست‌های مالی بافت‌های فرسوده تک‌بعدی شود

نباید سیاست‌های مالی بافت‌های فرسوده تک‌بعدی شود به دنبال اظهارنظر اخیر رییس‌جمهوری درباره کاهش نرخ سود بهره بانکی برای خانه‌اولی‌ها در بافت‌های فرسوده، دبیرکانون سراسری انبوه‌سازان کشور گفت: برای کسب موفقیت در بافت‌های فرسوده باید سیاست‌های همه جانبه در این امر اعمال شود. به گزارش صما، به دنبال اظهار نظر اخیر رییس‌جمهوری درباره کاهش نرخ […]

نباید سیاست‌های مالی بافت‌های فرسوده تک‌بعدی شود

به دنبال اظهارنظر اخیر رییس‌جمهوری درباره کاهش نرخ سود بهره بانکی برای خانه‌اولی‌ها در بافت‌های فرسوده، دبیرکانون سراسری انبوه‌سازان کشور گفت: برای کسب موفقیت در بافت‌های فرسوده باید سیاست‌های همه جانبه در این امر اعمال شود.

به گزارش صما، به دنبال اظهار نظر اخیر رییس‌جمهوری درباره کاهش نرخ سود بهره بانکی برای خانه‌اولی‌ها در بافت‌های فرسوده، دبیرکانون سراسری انبوه‌سازان کشور با اشاره به این‌که برای کسب موفقیت در بافت‌های فرسوده باید سیاست‌های همه جانبه در این امر اعمال شود، گفت: نمی‌توان از توسعه‌گران در احیای بافت‌های فرسوده غفلت کرد؛ امیدوارم که مصوبه استفاده از منابع توسعه ملی برای احیای بافت‌های فرسوده مصوب شود تا از این رهگذر روند توانمندی‌سازی بافت‌های فرسوده تسریع شود.

فرشیدپورحاجت توجه دولت دوازدهم به احیای بافت‌های فرسوده را یک فرصت تاریخی قلمداد کرد و در عین حال بر لزوم فراهم شدن مقدمات لازم استفاده بهینه از این فرصت تأکید کرد و اظهارداشت: لازمه رونق احیای بافت‌های فرسوده توجه دوجانبه به سازندگان و بهره‌برداران به صورت توأمان است و غفلت از تأمین منافع و ایجاد مشوق برای هر یک از این دو سبب معوق شدن اهداف مورد نظر می‌شود.

وی تمهیدات دولت برای کاهش نرخ سود بانکی برای مالکان خانه اولی در بافت‌های فرسوده را نگاهی تک‌بعدی دانست وگفت: از جمله ملزومات موفقیت در احیای بافت‌های فرسوده که سبب ایجاد مشوق برای ورود توسعه‌گران به این حوزه می‌شود توجه به تسهیلات ساخت در بافت‌های فرسوده است.

دبیر کانون سراسری انجمن انبوه‌سازان کشور شرایط تسهیلات بافت‌های فرسوده را کاملاً ناکارآمد ارزیابی کرد و گفت: از ۵سال گذشته تاکنون مقرر شده بود که یارانه‌ای برای پرداخت مابه‌التفاوت نرخ سود تسهیلات بافت‌های فرسوده در اختیار بانک‌ها قرارداده شود اما این وعده هرگز محقق نشد و انبوه‌سازان با نرخ سود ۱۸درصدی تسهیلات وام ساخت بافت‌های فرسوده را از بانک‌ها دریافت کرده‌اند.

پورحاجت در ادامه اظهارات خود همچنین از تعامل کانون سراسری انبوه‌سازان با اعضای کمیسیون عمران مجلس خبر داد و گفت: انبوه‌سازان به کمیسیون عمران مجلس پیشنهاد داده‌اند که دولت از محل توسعه صندوق ملی برای حمایت از احیای بافت‌های فرسوده استفاده کند.

دبیرکانون سراسری انجمن انبوه سازان کشور با تأکید بر این‌که مصوبه برداشت از منابع توسعه صندوق ملی به زودی در مجلس مورد بررسی قرار می‌گیرد، خاطرنشان‌ساخت: انتظار می‌رود که نمایندگان مجلس به این مصوبه پاسخ مثبتی دهند و شرایط را برای احیای بافت‌های فرسوده آماده کنند.

وی همچنین سایر مکانیزمهای مشوق را برای تشویق توسعه‌گران به روند احیای بافت‌های فرسوده را اینگونه تشریح‌کرد: لازم است قوانینی مصوب شود که اخذ مالیات در بافت‌های فرسوده به صفر برسد چرا که این تمهیدات نقش بسیاری بالایی در جذب انبوه‌سازان به توانمند‌سازی بافت‌های فرسوده دارد.

پورحاجت درعین حال خواستار استفاده از تجارب مسکن مهر در فرایند احیای بافت‌های فرسوده شد و گفت: در مسکن مهر برخی تجارب و الگوهای موفق وجود دارد که بهره‌گیری از آنها می‌تواند نقش موفقی در افزایش ضریب موفقیت احیای بافت‌های فرسوده داشته باشد.

ستادهای استانی احیا بسیار ناکارآمدند

وی با مقایسه شورای عالی مسکن در مسکن مهر با ستاد استانی احیای بافت‌های فرسوده گفت: به عنوان مثال شورای عالی مسکن مهر از چابکی و پویایی بالایی برخودار بود و همین مسأله سبب شده بود که بخش‌های اجرایی مسکن مهر با سرعت پیش برود این درحالی است که درباره بافت‌های فرسوده این مسأله مصداق ندارد و ستادهای استانی احیا که زیرنظرفرمانداری هستند اغلب منفعل هستند.

اما در همین زمینه علیم‌یارمحمدی، عضو کمیسیون عمران مجلس با بیان این‌که پیشنهاد برداشت از منابع صندوق توسعه ملی به نفع احیای بافت‌های فرسوده بسیارخوب است بر دو عامل مهم به عنوان دلیل رأی مثبت نمایندگان به این مصوبه تأکید کرد و گفت: در حال حاضر مسکن در محاق رکود رفته است و افزایش قیمت مسکن سبب ایجاد شکاف بین عرضه و تقاضای مسکن شده است و در شهرهای بزرگ بسیاری از ساکنان فرصت خانه‌دارشدن را پیدا نمی‌کنند.

این نماینده مجلس همچنین کاهش فرصت‌های اشتغال‌زایی را از تبعات رکود مسکن ارزیابی کرد و گفت: در حال حاضر رکود مسکن باعث شده است که بسترهای اشتغال‌زایی بسیاری از بین برود، این درحالی است که وابستگی صد‌ها مشاغل به صنعت مسکن باعث می‌شود که رونق این بخش، سبب ایجاد فرصت‌های شغلی شود.

رأی مثبت نمانیدگان مجلس به برداشت از صندوق توسعه ملی

وی با تأکید بر این‌که با این نگاه هر سیاستی که باعث شود مسکن به سمت رونق رود باید مورد حمایت قرار بگیرد، درعین حال افزود: بدون شک حمایت تسهیلاتی از بافت‌های فرسوده باعث می‌شود که مسکن مجدداً وارد فاز رونق شود و با این نگاه به نظر می‌رسد که نمایندگان مجلس می‌بایست به یک اجماع کلی برای حمایت از مصوبه برداشت از منابع ملی برای احیای بافت‌های فرسوده برسند.

 

عضو کمیسیون عمران مجلس در عین حال توجه خاص دولت به روند احیای بافت‌های فرسوده که شامل انتخاب یک مشاور برای این حوزه و نیز تأکید مستقیم رییس‌جمهور بر ضرورت احیای بافت‌های فرسوده بوده است را فرصت بسیار مغتنمی برای ایجاد مقدمات لازم جهت تسریع در روند احیای بافت‌های فرسوده برشمرد و گفت: موضوع برداشت از صندوق توسعه منابع ملی به نفع احیای بافت‌های فرسوده ممکن است یا به صورت طرح از سوی نمایندگان مجلس و یا به صورت لایحه از سوی دولت به مجلس تقدیم شود که در هر صورت قطعاً نمایندگان مجلس رأی مثبت به آن خواهند داد.