عاقبت تلخ دریاچه نمک در انتظار ارومیه به گفته محققان کشور وضعیتی که امروزه در دریاچه «ارومیه» حاکم است، سالها قبل برای دریاچه «نمک» رخ داده، به گونهای که از دریاچه نمک به عنوان دریاچه از بین رفته یاد میشود. به گزارش ایسنا، دریاچه «نمک» دریاچهای در منطقه کویر مرکزی ایران و زمین آن پوشیده […]
عاقبت تلخ دریاچه نمک در انتظار ارومیه
به گفته محققان کشور وضعیتی که امروزه در دریاچه «ارومیه» حاکم است، سالها قبل برای دریاچه «نمک» رخ داده، به گونهای که از دریاچه نمک به عنوان دریاچه از بین رفته یاد میشود.
به گزارش ایسنا، دریاچه «نمک» دریاچهای در منطقه کویر مرکزی ایران و زمین آن پوشیده از رسوبات نمکی است که بر اثر انباشته شدن سیلابها و آبهای سطحی در طول قرنها پدید آمده است.
در سالهای اخیر تأمین نشدن حقابه تالابهای استان قم و افزایش برداشت از منابع آب زیرزمینی در کنار عوامل طبیعی از جمله کاهش شدید بارندگیها و افزایش دمای هوا، باعث بحرانهای زیستمحیطی در این منطقه شده که علاوه بر استان قم، استانهای همجوار را نیز تحتتأثیر قرارداده است.
دریاچه «نمک» از جمله تالابهای زمینشناختی خاص است که علاوه بر رودخانه و روان آب، از سفرههای آب زیرزمینی نیز تغذیه میشود.
در گذشته ۵رودخانه مهم و اصلی در دریاچه «نمک» جریان داشته، ولی احداث سدهای متعدد موجب شد تا بخش زیادی از منابع آبی این رودخانهها در استانهای بالا بهرهبرداری شود و در نتیجه شرایط بحرانی را برای دریاچه نمک ایجاد کند.
در این زمینه، مسعودمرسلی، مدیر پروژه آبهای کارستی سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی، با تأکید بر اینکه سیستم دریاچه «نمک» قم با سایر دریاچههای کشور مانند دریاچه «ارومیه» متفاوت است، گفت: این دریاچه در حوزه مرکزی ایران واقع شده است و آب رودخانههای «قمرود»، «کرج»، «کن» و رودخانه «شور» وارد این دریاچه میشود.
وی با بیان اینکه این دریاچه از ابتدا پهنه نمکی بوده است، خاطرنشان کرد: با توجه به وضعیت قرارگیری، از گذشته آب زیادی به این دریاچه وارد نمیشد.
مرسلی در عین حال با اشاره به کاهش آب ورودی رودها به این دریاچه، اظهار کرد: در سالهای اخیر با احداث سدهایی مانند سد «ماملو» و سایر سدها، از ورودی آب این دریاچه کاسته شده است.
این محقق با بیان اینکه این دریاچه در طول حیات خود دچار خشکی و یا پر آبی شده است، ادامه داد: در زمانهایی که از آب ورودی این دریاچه کاسته میشود، میزان شوری و نمکی آن افزایش مییابد.
مرسلی در پاسخ به این سؤال که افزایش نمک در این دریاچه چه اثراتی در محیطزیست منطقه دارد، توضیح داد: وضعیتی که امروزه در دریاچه «ارومیه» ایجاد شده است، سالها قبل برای دریاچه «نمک» رخ داده است، از این رو افزایش نمک دریاچه «نمک» قم تأثیرات چشمگیری در منطقه ایجاد نخواهد کرد؛ چراکه در سالهای قبل این دریاچه روند خشکی را داشته است.
مدیر پروژه آبهای کارستی سازمان زمینشناسی با تأکید بر اینکه وضعیت دریاچه «نمک» مانند سایر دریاچههای کشور حاد نیست، اضافه کرد: این دریاچه از ابتدا خشک بوده و طبیعی است وقتی آب ورودی آن کاهش مییابد، میزان نمک افزایش مییابد؛ ولی اثرات زیادی در افزایش ریزگردها در این استان ندارد.
مرسلی در خصوص عدم تأثیرگذاری وضعیت این دریاچه در استان بر خلاف دریاچه «ارومیه»، توضیح داد: بررسیها نشان میدهد دریاچه «نمک»، دریاچهای از بین رفته است و در حال حاضر در وضعیت متلاشی شدن بیشتری قرار دارد؛ ولی دریاچه «ارومیه» در حال از بین رفتن و اثرات آن و تغییرات اکولوژی آن نیز قابل مشاهده است.
وی دریاچه «نمک» را از جمله دریاچههای خشک توصیف کرد و یادآور شد: دریاچه «نمک» قبلاً به وضع دریاچه «ارومیه» دچار شده بود و دریاچه «ارومیه» نیز به این وضعیت رسیده است.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.