نگرانی اجتماعی ازآلودگی رودخانه های رشت

نگرانی اجتماعی ازآلودگی  رودخانه های رشت رودخانه‌های درمانده زرجوب و گوهررود رشت که در گذشته از رودهای زیبا، تفریحی و دیدنی این شهر بودند؛ امروز غرق در آلودگی و به عنوان معضلی زیست‌محیطی و نگرانی اجتماعی شناخته می‌شوند و در انتظار نگاه ویژه دستگاه‌های متولی و البته مشارکت مردم برای رهایی از این نابسامانی هستند. […]

نگرانی اجتماعی ازآلودگی  رودخانه های رشت

رودخانه‌های درمانده زرجوب و گوهررود رشت که در گذشته از رودهای زیبا، تفریحی و دیدنی این شهر بودند؛ امروز غرق در آلودگی و به عنوان معضلی زیست‌محیطی و نگرانی اجتماعی شناخته می‌شوند و در انتظار نگاه ویژه دستگاه‌های متولی و البته مشارکت مردم برای رهایی از این نابسامانی هستند.

به گزارش ایرنا، زرجوب و گوهررود از رودخانه‌های روگذر رشت هستند، به گفته قدیمی‌ها؛ این رودخانه‌ها در گذشته از مکان‌های دیدنی و تفریحی به شمار می‌رفتند، در آنها ماهی‌گیری انجام می‌شد و مردم برای تفریح به کنار آنها می‌آمدند اما امروز جزو آلوده‌‌‌ترین رودخانه‌ها نامیده می‌شوند تا جایی که حتی دقیقه‌ای توقف در کنار این رودخانه‌ها به دلیل بوی نامناسب به‌ویژه در فصل تابستان، بسیار دشوار است.

گذشته رودخانه‌های زرجوب و گوهررود

رودخانه زرجوب از کوه‌های کم ارتفاع هزار مرز، نیزه سر، جوکلبندان و کچا در حدود ۲۵کیلومتری جنوب شهر رشت سرچشمه می‌گیرد، پس از عبور از منطقه بهدان و چوماچا و پیوستن به رودخانه گوهررود، رودخانه پیربازار را تشکیل می‌دهد، این رودخانه یکی از دو شاخه رودخانه سپیدرود است که از رشت می‌گذرد، زرجوب در گذشته پر از آب و زیستگاه ماهیان رودخانه‌ای بود اما امروز آلوده و غیرقابل استفاده شده است.

رودخانه گوهررود نیز از ارتفاعات ۷۰۰متری کوه‌های سراوان سرچشمه می‌گیرد و پس از اتصال به رودخانه زرجوب، رودخانه پیربازار را تشکیل داده و در نهایت به تالاب انزلی می‌ریزد، طول این رودخانه ۴۰کیلومتر است و در گذشته از مکان‌های دیدنی رشت بود و در آن ماهی‌گیری انجام می‌شد، اما امروز در آلودگی غرق شده است.

آیت‌ا…زین‌العابدین‌قربانی، نماینده ولی‌فقیه در گیلان و امام جمعه رشت اواخر دی ماه امسال در دیدار با فرماندار شهرستان رشت با تشریح زیبایی‌های دو رودخانه زرجوب و گوهررود در گذشته و این‌که این رودخانه‌ها محلی برای تفریح مردم بوده، بیان کرد که اکنون آلودگی‌های این دو رودخانه، موجب رنجش است و بایستی برای رفع آن، اقدام شود.

محمدباقر نوبخت، معاون رییس‌جمهوری و رییس سازمان برنامه و بودجه کشور نیز در دیدار اخیر خود با نماینده ولی‌فقیه در گیلان و امام جمعه رشت با اشاره به پرداخت ۵۰میلیارد تومان اعتبار برای احیای رودخانه‌های زرجوب و گوهررود گفت که برای رفع آلودگی و احیای این دو رودخانه هر مقدار اعتبار نیاز باشد، اختصاص می‌دهیم اما مردم باید نتایج اعتبارات گذشته را به صورت عینی ببینند و سپس اعتبارات تکمیلی پرداخت شود.

استاندار گیلان نیز در بازدیدی که طی روزهای گذشته از این رودخانه‌ها داشته، بر ضرورت شتاب در اجرای طرح ساماندهی این دو رودخانه تأکید و خاطرنشان کرده که طرح ساماندهی زرجوب و گوهررود یکی از مهم‌ترین طرح‌های این کلان‌شهر برای کاهش مخاطرات زیست‌محیطی است و بایستی هرچه سریع تر اجرا شود.

نقش مؤثر مردم در حفظ محیط‌زیست

احیای رودخانه‌های زرجوب و گوهررود شهر رشت یک مطالبه عمومی است، مردم از آلودگی و بوی نامناسب این رودخانه‌ها به ویژه در فصل تابستان و روزهای گرم، گله دارند و از مسؤولان مربوطه خواستار نجات این رودخانه‌ها از آلودگی هستند؛ هر چند در سال‌های اخیر اقداماتی برای کاهش بوی نامناسب این رودخانه‌ها انجام گرفته اما رفع این معضل، نیازمند برنامه‌ریزی‌های اصولی است.

در این میان نباید از نقش مهم مردم در حفظ محیط‌زیست غافل شویم، این رودخانه‌ها در مواردی مورد بی‌مهری شهروندان نیز قرار می‌گیرند به‌طوری که شاهد ریختن زباله‌های مختلف در این رودخانه‌ها هستیم.

ضرورت ورود سرمایه‌گذار برای احیای رودخانه‌های زرجوب و گوهررود

رییس کمیسیون بهداشت، محیط‌زیست و خدمات شهر شورای اسلامی کلان‌شهر رشت در گفت‌وگو با ایرنا، با بیان این‌که برای احیاء رودخانه‌های زرجوب و گوهرود نیازمند ورود سرمایه‌گذار هستیم، اظهار کرد: این سرمایه‌گذاران باید بتوانند در کنار ردیف بودجه‌ها و جذب بودجه‌ای که از منابع ملی برای ما اختصاص می‌یابد، کمک کنند تا مرحله به مرحله، این رودخانه‌ها را احیا کنیم.

 

فاطمه شیرزاد ادامه داد: از همه سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی، سرمایه‌گذاران گیلانی خارج از استان و کشور می‌خواهیم با ارایه برنامه‌هایشان برای احیای رودخانه‌های زرجوب و گوهررود به ما کمک کنند.