فردی به خاطر عقیده‌اش در ایران بازداشت نمی‌شود

معاون امور بین‌الملل دبیر ستاد حقوق بشر فردی به خاطر عقیده‌اش در ایران بازداشت نمی‌شود معاون امور بین‌الملل دبیر ستاد حقوق بشر گفت: فردی به خاطر عقیده‌اش در ایران بازداشت نمی‌شود. کاظم‌غریب‌آبادی ضمن حضور در ایسنا، با اشاره به مطلب فوق افزود: اگر برخوردی در صورت نقض قانون با فرد یا برخی افراد منتسب به […]

معاون امور بین‌الملل دبیر ستاد حقوق بشر

فردی به خاطر عقیده‌اش در ایران بازداشت نمی‌شود

معاون امور بین‌الملل دبیر ستاد حقوق بشر گفت: فردی به خاطر عقیده‌اش در ایران بازداشت نمی‌شود.

کاظم‌غریب‌آبادی ضمن حضور در ایسنا، با اشاره به مطلب فوق افزود: اگر برخوردی در صورت نقض قانون با فرد یا برخی افراد منتسب به یک گروه قومی، اقلیتی یا فرقه‌ای صورت بگیرد، غربی‌‌ها و گزارشگران ویژه حقوق بشر اعلام می‌کنند که نقض حقوق بشر صورت گرفته و آنها را به عنوان گروه‌ آسیب‌پذیر اعلام می‌کنند. این اقدامات شیطنت‌های کشورهای غربی‌، آمریکا و سازوکارهای حقوق بشری است. از نظر ما این قبیل تضییقات به خاطر عقیده، خلاف قانون اساسی بوده و ما شخصی را به خاطر عقیده‌اش در جمهوری اسلامی بازداشت نمی‌کنیم، مگر این‌که جرمی را مرتکب شود که در آن صورت تفاوتی ندارد که جزو چه مذهب، گروه یا فرقه‌ای باشد.

وی در پاسخ به سؤالی در رابطه با حقوق زنان و اتهاماتی که غربی‌ها در این خصوص به ایران وارد می‌کنند، با مقایسه وضعیت زنان در قبل و بعد از انقلاب در حوزه‌های مختلف خاطرنشان‌کرد: تعداد زنان حاضر در مجلس ۱۸نفر است. آیا زنان در قبل از انقلاب امکان حضور در مناصب سیاسی، کابینه و مجلس را داشتند؟ در حال حاضر بیش از ۷۰۰مدیر زن در صداوسیما داریم. حدود ۸۰۰قاضی زن و ۱۰هزار کارمند زن در قوه قضاییه داریم. همچنین در وزارتخانه‌ها و شورا‌ها به خصوص در انتخابات اخیر شاهد رشد قابل توجه حضور زنان بودیم.

غریب‌آبادی افزود: مشارکت سیاسی زنان غیرقابل قیاس با قبل از انقلاب است. در حوزه اقتصادی نیز سهم زنان بالا رفته و شاهد حضور کارآفرینان زن هستیم. بیش از صد‌ها هزار متخصص زن در داخل کشور در صنوف مختلف داریم. جمهوری اسلامی بعد از انقلاب تلاش کرد که زن را به جایگاه واقعی و اصلی خود برساند.

معاون امور بین‌الملل دبیر ستاد حقوق بشر تصریح‌کرد: غربی‌‌ها در صحبت‌های خود موضوع حجاب، مبانی ارث و دیه را در خصوص زن مطرح می‌کنند که برای همه اینها مبانی منطقی وجود دارد. ما معتقدیم هر آنچه شرع حکم می‌کند، عقل هم آن را حکم می‌کند. اگر در مورد موضوع ارث یا دیه صحبت می‌کنیم، مبانی عقلی هم در رابطه با آن وجود دارد. مدیر یک خانواده مرد است، آیا در نظام غربی اینگونه است؟ در اینجا تمام نفقه و هزینه زندگی برعهده مرد است و اگر این نفقه را ندهد، زن می‌تواند در نظام قضایی شکایت کند.

معاون امور بین‌الملل دبیر ستاد حقوق بشر در ادامه در خصوص اتفاقات اخیر مرتبط با مسأله حجاب گفت: در رابطه با حجاب، قانون داریم. گاهی اوقات غربی‌‌ها مطرح می‌کنند که وقتی زن‌های ایرانی به کشورهای دیگر می‌آیند، چرا حجابشان را برنمی‌دارند؟ در پاسخ به آنها اظهار می‌کنیم که هرگاه شما بی‌حجابی را قانون کردید، آن هنگام زنان ما می‌توانند تصمیم بگیرند که اگر به کشور شما آمدند، قانون شما را رعایت کنند و اگر نخواستند هم به کشورهای شما نمی‌آیند.

غریب‌آبادی افزود: منصفانه هم که رفتار کنیم، حجاب به عنوان یک اصل کلی انتخاب خود خانم‌های ایرانی است. شاید برخی افراد هم باشند که این اصل کلی را قبول ندارند، اما به قانون کشورشان احترام می‌گذارند.

غریب‌آبادی در خصوص اتفاقات اخیر مرتبط با مسأله حجاب اظهارکرد: نظام قضایی قطعاً این مسایل را بررسی کرده و اگر پشت پرده رفتارهای این افراد یک کار سازمان‌یافته باشد و تشویق به بی‌حجابی، نظام قضایی به گونه دیگری به این اقدامات نگاه خواهد کرد، چرا که نقض بین قانون است. در غیر این صورت، می‌توان امیدوار بود که‌ رأفت قضایی و اسلامی شامل حال این افراد بشود.

وی افزود: مهم است که دریابیم آیا این افراد عضو شبکه‌ای هستند که می‌خواهند موضوع قانون‌شکنی را مطرح کرده و این مسأله را در جامعه لوث کنند. این مسأله باید در یک فضای آرام مورد بررسی قرار گیرد و چون اطلاع دقیقی از پشت پرده اینگونه رفتار‌ها نداریم، نباید عجولانه موضع‌گیری کرده و باید اجازه داد دستگاه‌های ذی‌ربط بررسی‌ها خودشان را انجام دهند.

معاون امور بین‌الملل دبیر ستاد حقوق بشر در رابطه با دیدگاه‌های بین‌المللی حقوق بشری در خصوص مسأله خروج زنان از کشور اظهارکرد: به صورت کلی در این رابطه مطالبی طرح شده، ولی در این رابطه شکایت قابل توجهی از سوی زنان در نظام قضایی نداشته‌ایم. به جز در موردی که سال قبل در مجلس هم مطرح شد و مجوز برای خروج آن فرد هم دریافت شد.

وی تأکیدکرد: در نظام قضایی کشور در خصوص اینگونه موارد بن‌بست نداریم. موضوع اجازه خروج یک اصل کلی است ولی اگر همسر فردی بخواهد بدون دلیل درست از خروج زن برای زیارت عتبات عالیات، حج عمره، دیدار بستگان نزدیک یا سفر علمی جلوگیری کند، زن می‌تواند این مسأله را در نظام قضایی مطرح کند تا به آن رسیدگی شود.

معاون امور بین‌الملل دبیر ستاد حقوق بشر تأکیدکرد: حقوق متهم در جمهوری اسلامی ایران به نحو مطلوبی رعایت می‌شود. ممکن است برخی متهمین شکایت داشته باشند که نظام قضایی راه آن را باز گذاشته و در صورت لزوم، می‌توانند شکایت خود از یک بخش یا فرد خاص را مطرح کنند. باید صریحاً اعلام کنند که از کدام قسمت، بخش یا فرد قوه مجریه یا قضاییه شکایت دارند. نمی‌توان مثل بعضی از آقایان که این روز‌ها حرف‌های سیاسی می‌زنند، گفت اگر از قوه قضاییه شکایت داریم، به کجا مراجعه کنیم!

معاون امور بین‌الملل دبیر ستاد حقوق بشر با اشاره به شرایط زندان‌های سایر کشور‌ها اظهارکرد: میزان خودکشی که در زندان‌های آمریکا صورت می‌گیرد، بالاتر از هر کشور دیگری است. خودکشی در هر زندانی با روش‌های مختلف می‌تواند اتفاق بیفتد. راجع به موضوع دیگری در سازمان پزشکی قانونی این موضوع را مطرح کردم که‌ پزشک حاضر در جلسه بیان کرد روش‌های مختلفی برای خودکشی وجود دارد. گاهی اوقات حتی با یک تکه پارچه کوچک هم فرد خودکشی کرده است.

معاون امور بین‌الملل دبیر ستاد حقوق بشر با مطرح کردن سؤالی در رابطه با خودکشی اخیر، یادآورشد: چرا باید یک زندانی امنیتی که اطلاعاتش برای دستگاه‌های امنیتی و اطلاعاتی ما ذی‌قیمت هست، قبل از این‌که تمام اطلاعاتش گرفته شود و همدستان وی شناسایی شوند، خود سیستم امنیتی و قضایی بخواهد جان او را در بازداشتگاه بگیرد؟ ادعای مطرح شده در این رابطه غیرمنطقی و غیرمعقول است. از سوی دیگر، این تنها نمونه‌ای از جاسوسان نیست که خودشان در این زمینه خودکشی کرده‌اند.

غریب‌آبادی با بیان این‌که ستاد حقوق بشر موضوعات و برنامه‌های مختلفی را در دستور کار خود قرارداده است، تصریح‌کرد: یک موضوع دفاع از مقاصد حقوق بشری جمهوری اسلامی ایران است که این دفاع در دو شاخه انجام می‌شود. نخست این‌که اگر ادعا و اتهامی از سوی برخی کشور‌ها و یا سازوکارهای حقوق بشری یا سازمان‌های بین‌المللی متوجه جمهوری اسلامی ایران شد، پس از بررسی پاسخ لازم داده می‌شود. دیگر این‌که گاهی اوقات، دفاع فعالانه است؛ یعنی ما اقدامات مثبتی که در موضوع حقوق بشر در قالب دستاورد و پیشرفت‌ها داریم را معرفی می‌کنیم.

وی با بیان این‌که متأسفانه برای معرفی دستاوردهایمان کم کار کرده‌ایم، بیان کرد: حدود ۳ الی ۴سال است که تمرکز بیش‌تری در حوزه معرفی دستاورد‌ها کرده‌ایم. در ستاد حقوق بشر با کمک تمامی دستگاه‌های متولی در ۳قوه، توانسته‌ایم گزارش‌های مثبت و دستاوردهای متعددی را به عرصه بین‌المللی ارایه کنیم.

 

غریب‌آبادی افزود: گزارش‌های تدوین شده را در قالب کتاب به زبان‌های فارسی و انگلیسی منتشر کرده و برای سفارتخانه‌های مقیم، سفارتخانه‌های خودمان در دیگر کشورها، سازمان‌های بین‌المللی و اعضای شورای حقوق بشر سازمان ملل ارسال کردیم تا به آنها بگوییم که جمهوری اسلامی آن چیزی نیست که از زبان دو یا چند کشور معدود می‌شنوید.