معاون وزیر نیرو:مخالف بودجه دو دوازدهم هستیم

  سال ۱۳۹۴ رو به اتمام است و انتخابات مجلس شورای اسلامی که در اسفند ماه برگزار می‌شود، بهانه‌ای برای در خواست بودجه دو دوازدهم توسط مجلس است، اما دولت با این امر موافق نیست و وزارت نیرو نیز خواهان حفظ یکپارچگی بودجه ۱۳۹۵ است؛ از طرفی نیز مبحث بدهی انباشته شده چشمگیر وزارتخانه به […]

 

سال ۱۳۹۴ رو به اتمام است و انتخابات مجلس شورای اسلامی که در اسفند ماه برگزار می‌شود، بهانه‌ای برای در خواست بودجه دو دوازدهم توسط مجلس است، اما دولت با این امر موافق نیست و وزارت نیرو نیز خواهان حفظ یکپارچگی بودجه ۱۳۹۵ است؛ از طرفی نیز مبحث بدهی انباشته شده چشمگیر وزارتخانه به صنعت برق که به گفته معاون برنامه‌ریزی و امور اقتصادی وزارت نیرو زاییده اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‌ها است وزارت نیرو را در تنگنا قرارداده و چشم این صنعت به دولت برای حل مشکل بودجه این وزارتخانه است.

به گزارش جماران، کمبود منابع تا جایی پیش رفته که برخی از نمایندگان صنعت برق را ورشکسته می‌دانند، صنعتی که همواره در سال‌های اخیر به عنوان قدرت ایران مطرح بوده است. برق که کالایی استراتژیک و خاص است، پس از اجرای هدفمندی یارانه‌ها در گردآبی از بحران مالی گرفتار شده و حال وزارت نیرو تأکید دارد که با راه‌حل‌های در نظر گرفته شده از این بحران می‌گذرد. لزوم تأمین منابع، شرایط بودجه‌ای وزارت نیرو در سال جاری و سال آتی، بدهی‌ها را انباشته شده در منابع آب ‌و برق و علت عدم پرداخت ما‌به‌التفاوت قیمت تمام شده و نرخ تکلیفی توسط دولت بهانه‌ای شده تا با علیرضا دائمی، معاون برنامه‌ریزی و امور اقتصادی وزارت وزارت نیرو به گفت‌و‌‌گو بنشینیم که مشروح آن را در ذیل می‌خوانید:

+در بودجه سال ۱۳۹۵، اعتبارات وزارت نیرو چه تغییراتی داشته است؟

سهم وزارت نیرو از بودجه سال ۱۳۹۵، تقریباً مشابه شرایط بودجه سال ۱۳۹۴ است، تغییر زیادی نداشته است؛ با توجه به شرایط و انقباضی بودن بودجه به تصور من این است که میزان اعتبارات وزارت خانه، رقم خوبی است.

+آقای نوبخت گفتند که بودجه ۱۳۹۵ انقباضی نیست.

این مسأله که بودجه نسبت به تغییر میزان تورم به یک مقدار تعدیل نشود، نشان دهنده انقباضی بودن بودجه است؛ در غیراین صورت با توجه به رشد اقتصادی که در کشور وجود دارد و پیش‌بینی‌های صورت گرفته، میزان اعتبارات را باید افزایش دهیم در حالی که این اتفاق در حوزه بودجه صنعت آب ‌و برق نیفتاده است. بودجه‌های عمومی تا حدودی به صنعت آب ‌و برق کمک می‌کنند چنان‌چه نیاز سالانه این دو صنعت ۱۰۰ هزار میلیارد تومان است در حالی که اعتبارات ما در بودجه ۱۳۹۵ حدود ۷ هزار میلیارد تومان است؛ در واقع این اعتبارات می‌توانند به حزب سرمایه و بودجه کمک کند. بنابراین ما بیش‌تر به قراردادهای BOT و BOO، فاینانس، جذب سرمایه خارجی، بهره‌مندی از منابع صندوق توسعه ملی و استفاده از منابع بانک‌هایی مثل بانک توسعه اسلامی، فکر می‌کنیم.

+مجلس خواهان ارایه لایحه دودوازدهم بودجه از سوی دولت است، آیا شما با این مسأله موافق هستید و مشکلی ایجاد نمی‌شود؟

به لحاظ مختلف، تصویب یکپارچه بودن لازم است؛ ظاهراً نمایندگان به شرایطی رسیده که احتمال دارد به دلیل انتخابات، فرصت کافی برای رسیدن به احکام بودجه را نداشته باشند؛ بنابراین ارایه بودجه دو دوازدهم را به عنوان راه‌حل مطرح می‌کنند و به لحاظ قانونی هم این فرصت دیده شده است.

+اما گویا رییس سازمان مدیریت‌ و برنامه‌ریزی به عنوان نماینده دولت موافق این امر نبودند.

بله؛ دولت با این مسأله موافق نیست چرا که یکپارچگی بودجه از بین می‌رود. به‌طور قانونی این فرصت به مجلس داده می‌شود. با توجه به این‌که برخی نمایندگان می‌خواهند برای انتخابات جدید آماده شوند و مدت کافی برای مطالعه احکام بودجه را ندارند، به عنوان راه‌حل، بودجه دو دوازدهم مطرح می‌شود. ولی طبیعتاً دولت معتقد است که بودجه باید به صورت یکپارچه تصویب شود چرا که برنامه‌ها نمی‌توانند کوتاه مدت دیده شوند به ویژه در وزارت نیرو که بودجه جاری صرف نمی‌شود و عمدتاً اعتبارات مربوط به بودجه‌های کلان و تملک دارایی است؛ خرد کردن بودجه به صلاح نیست.

+گفته می‌شود که صنعت برق، صنعتی ورشکسته است؛ آیا این مسأله را تأیید می‌کنید؛ برای پرداخت بدهی وزارت نیرو به صنعت برق که نیازمند سرمایه است و رفع ورشکستگی چه برنامه‌ای دارید؟

صنعت برق کشور، صنعت بسیار شکوفا و چابکی است؛ من استفاده از لغت «ورشکسته» را صلاح نمی‌دانم و معتقدم صنعت برق بسیار چابک است. ایران جزو معدود کشورهایی در دنیا است که در ۱۵ سال مطلقاً خاموشی سراسری نداشته است؛ همچنین بخشی از برق کشورهای همسایه را نیز تأمین می‌کنیم. بنابراین صنعت برق، صنعتی چابک، رو به رشد و به لحاظ اقتصادی کاملاً سود ده است.

+با این وجود علت انباشتگی حجم زیادی بدهی از سوی وزارت نیرو چیست؟

به دلیل اجرای طرح هدفمند کردن یارانه‌ها مشکلاتی ایجاد شده و موجب شد که مقداری بدهی انباشته شده داشته باشیم که بخشی از این بدهی در حال انتقال به دولت است؛ پیش‌بینی می‌کنیم که تا پایان سال‌جاری این اتفاق بیفتد.

+وزارت نیرو در بخش برق چقدر بدهی انباشته شده دارد و تا پایان سال چه میزان از این بدهی به دولت منتقل می‌شود؟

در حال حاضر ۲۵ هزار میلیارد تومان تعهدات پرداخت نشده داریم که ۸ هزار میلیارد تومان از آن در حال انتقال به دولت است. در واقع ۸ هزار میلیارد تومان بدهی به بانک‌ها از طریق قانون رفع موانع تولید به دولت منتقل می‌شود.

عنوان «ورشکسته» زمانی مطرح می‌شود که راهی برای خروج از بحران مالی وجود نداشته باشد ولی ما برای خروج از بحران مالی نیاز برنامه داریم و دولت کمک‌های خوبی در این زمینه می‌کند؛ مجلس شورای اسلامی نیز از طریق قانون حمایت از صنعت برق ما را یاری می‌کند؛ به گونه‌ای که از این پس ۷۰ درصد سرمایه و واگذاری‌ها به صنعت برق باز می‌گردد به گونه‌ای که بر اساس واگذاری ۳ درصد از نیروگاه‌ها در برنامه ششم توسعه، بیش از ۱۰۰ هزار میلیارد تومان اعتبار و سرمایه وارد صنعت برق می‌شود.

+آیا این موضوع نشان از واگذاری نیروگاه‌ها به شیوه درست و مطلوب دارد؟

بر اساس قانون حمایت از صنعت برق، شیوه‌ای در پیش گرفته می‌شود که ۷۰ درصد منابع برای حل مشکلات، پرداخت بدهی‌ها و توسعه نیروگاه‌های جدید به صنعت بر‌می‌گردد و در صورتی‌که قانون صحیح اجرا شود، منابع حاصل شده از حمل فروش نیروگاه‌ها موجب می‌شود بتوانیم مطالبات پیمانکاران و طلب کاران را پرداخت کنیم و منابع مورد نیاز را به دست آوریم.

+ بدهی وزارت نیرو به صنعت برق پیش از آغاز اجرای هدفمند کردن یارانه‌ها چقدر بوده است؟

پیش از اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‌ها، وزارت نیرو بدهی سنواتی معقول داشت که آن را نقطه مثبت کار می‌دانستیم چرا که بیانگر توان فنی و اجرایی صنعت آب ‌و برق نسبت به بحث مالی بود. لذا این امر مزیت محسوب می‌شود، چرا که کار‌‌ها با سرعت بیش‌تر انجام می‌شد؛ ما پیش از اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها تعادل برقرار بود به گونه‌ای که چه در بخش آب و چه در بخش برق بدهی سنواتی وزارت نیرو به پیمانکاران، سازندگان یا بانک‌ها بین ۲ تا ۴ هزار میلیارد تومان و معقول بود.

+دولت چرا ما‌به‌التفاوت قیمت تمام شده برق و نرخ تکلیفی آن را به وزارت نیرو پرداخت نمی‌کند تا بتواند بدهی‌ها را مطلوب‌تر پرداخت کنید؟

قانون برای پرداخت ما‌به‌التفاوت قیمت تکلیفی و تمام شده برق وجود نداشت؛ البته در برنامه پنجم توسعه این موضوع مطرح شده بود اما به دلیل این‌که دولت موظف به انجام آن و شیوه کار هم مشخص نبود، این امر محقق نشد اما امیدواریم در سال آینده، پرداخت ما‌به‌التفاوت قیمت تکلیفی و فروش برق به وزارت نیرو پرداخت شود.

نباید دولت را از وزارت نیرو جدا کنیم؛ مسلماً همه اقداماتی که انجام می‌شود و منابعی که می‌گیریم در راستای کمک به وزارت نیرو است؛ حال منابع مالی می‌تواند در قالب ما‌به‌التفاوت قیمت باشد یا در قالب‌های دیگر.

+پرداخت ما‌به‌التفاوت نرخ تکلیفی و قیمت تمام شده به وزارتخانه از چه زمانی اجرایی می‌شود؟

هنوز این مسأله قطعی نشده است اما در حال پیگیری آن هستیم بنابراین نمی‌توان زمان دقیقی برای آن مشخص کرد اما خوشبختانه دولت در سال‌های اخیر امتیازاتی به وزارت نیرو داده که به صنعت برق تعادل می‌بخشد.

دولت هر سال منابعی را برای وزارت نیرو پیش‌بینی می‌کند، حال این منابع می‌تواند به عنوان ما‌به‌التفاوت قیمت در اختیار وزارتخانه قرار گیرد و غیر از آن اعتباری داده نشود چرا که وزارت نیرو نمی‌تواند اعتبار دیگری از دولت بخواهد. در واقع اگر ما‌به‌التفاوت قیمت برق را از دولت بگیریم و بخش دیگر هزینه را با نرخ تکلیفی به عنوان «تعرفه» از مردم، نباید منابع دیگری عملاً در اختیارمان قرار نمی‌گیرد؛ منابعی که دولت به اشکال مختلف در اختیارمان می‌گذارد، در غیراین صورت چراغ‌ها هم اکنون روشن نبود. حرف ما به دولت این است که شما این منابع را به ما می‌دهید، بهتر است منابع با حساب و کتاب شفاف و در قالب ما‌به‌التفاوت قیمت تکلیفی و هزینه تمام شده برق پرداخت شود.

+ما‌به‌التفاوت قیمت فروش برق و قیمت تمام شده چقدر است؟

با احتساب تولید سالانه ۲۲۰ میلیارد کیلووات ساعت برق، حدود ۸ هزار میلیارد تومان است.

+وزارت نیرو در بخش آب چقدر بدهی انباشته شده دارد؟

بدهی انباشته شده دربخش آب حدود ۶ هزار میلیارد تومان است. تأمین منابع آب‌و برق با یکدیگر متفاوت است. در سال جاری با کمک‌های دولت و تأمین منابع بیرونی، پروژه‌ها در حال تکمیل است؛ در سال ۱۳۹۴ تا‌کنون قرارداد ۹۰ طرح به صورت BOO و BOT منعقد شده است که اهمیت بالایی دارد.

+آیا قراردادهای BOO و BOT برای بخش خصوصی مطلوب است؟

ممکن است نظر سرمایه‌گذاران ۱۰۰ درصد حاصل نشود ولی عقد ۹۰ قرارداد نشان دهنده مناسب بودن آن است.

+از ابتدای سال تا‌کنون بفرمایید چقدر از اعتبارات بودجه سال ۹۴ به وزارت نیرو تخصیص یافته است؟

تا‌کنون بیش از ۴۰ درصد اعتبارات مقرر تخصیص داده شده و امیدواریم تا پایان سال کمبود تخصیص‌‌‌ها جبران شود.

+پیش‌بینی می‌کنید چقدر تا پایان سال از اعتبار مصرف شد، تخصیص داده شود؟

انتظار می‌رود حدود ۵۵ درصد اعتبارات وزارت نیرو در بودجه ۱۳۹۴ تخصیص داده شود.

+سال گذشته چقدر از اعتبارات مصوب شده بودجه سال ۱۳۹۳ تخصیص یافت؟

 

حدود ۷۵ درصد تخصیص اعتبار صورت گرفت.