۷ درصد گونه‌های جانوری مهره‌دار کشور در معرض تهدید

۷ درصد گونه‌های جانوری مهره‌دار کشور در معرض تهدید حدود هزارو۱۷۰گونه مهره‌دار در ایران وجود دارد که براساس فهرست سرخ IUCN حدود ۷۸گونه از آنها یعنی ۷درصد از گونه‌های مهره‌دار کشور در معرض تهدید قرار دارد. به گزارش مهر ،بسیار می‌شنویم یک قلاده یوزپلنگ به علت برخورد با خودروی عبوری تلف شده یا لاشه یک […]

۷ درصد گونه‌های جانوری مهره‌دار کشور در معرض تهدید

حدود هزارو۱۷۰گونه مهره‌دار در ایران وجود دارد که براساس فهرست سرخ IUCN حدود ۷۸گونه از آنها یعنی ۷درصد از گونه‌های مهره‌دار کشور در معرض تهدید قرار دارد.

به گزارش مهر ،بسیار می‌شنویم یک قلاده یوزپلنگ به علت برخورد با خودروی عبوری تلف شده یا لاشه یک خرس در جنگل‌های شمال پیدا شده است، شاید در نگاه اول این اخبار چندان مهم به نظر نیایند؛ اما آیا واقعاً اینطور است؟

به اعتقاد کارشناسان، زیستمندان موجود در طبیعت برای محیط‌زیست و انسان‌ها بسیار مفید هستند و بر این اساس بر ارزش ذاتی حیات‌وحش و کارکردهای مختلف آن شامل کارکردهای محیط‌زیستی، ژنتیکی، اقتصادی، اجتماعی، علمی، آموزشی، فرهنگی، تفریحی، زیبایی شناختی و همچنین نقش حیات‌وحش در توسعه پایدار و رفاه انسانی تأکید شده است.

اما با توسعه شهرنشینی، حساسیت‌ها نسبت به ارزش حیات‌وحش کاهش یافت و تا جایی پیش رفت که موجبات نگرانی جامعه بین‌المللی را فراهم کرد؛ بر این اساس، تصمیم گرفته شد تا یک روز به عنوان روز حیات‌وحش نام‌گذاری شود که در راستای این تصمیم روز سوم مارس سالروز آغاز به‌کار کنوانسیون منع تجارت گونه‌های نادر گیاهی و جانوری (CITES) به عنوان روز جهانی حیات‌وحش نام‌گذاری شده است.

این روز پیرو اعلامیه صادر شده از طرف کنوانسیون سایتیس «کنوانسیون منع تجارت گونه‌های جانوری و گیاهی در معرض خطر انقراض» و طی شصت‌وهشتمین نشست عمومی سازمان ملل در ۲۰دسامبر۲۰۱۳ به عنوان روز جهانی حیات‌وحش نامگذاری شد.

نامگذاری این روز با هدف افزایش آگاهی عمومی مردم و معرفی این روز بود تا نگاه‌ها را به سمت اهمیت حفاظت معطوف کند و این‌که مردم به عنوان حافظان اصلی محیط‌زیست و حیات‌وحش کشور بتوانند با افزایش آگاهی عمومی در حفاظت از گونه‌ها گام‌های مؤثرتری ‌بردارند.

در ایران اولین سالروز روز جهانی حیات‌وحش در اسفندماه۹۲ گرامی داشته شد و از آن سال به بعد سعی شد اقداماتی در این زمینه انجام شود.

وضعیت گونه‌های زیستی جهان و ایران

بر اساس آمار سال۲۰۱۵ بیش از ۶۱هزار گونه جانوری در دنیا زندگی می‌کند که حدود ۶هزار تا از آنها در معرض تهدید قرار دارند، این آمار براساس فهرست سرخ IUCN (فهرست سرخ گونه‌های در خطر تهدید سازمان حفاظت جهانی) تهیه شده، در واقع اکنون ۹٫۷ درصد مهره‌داران جهان در معرض تهدید قرار دارند.

در ایران حدود هزارو۱۷۰گونه مهره‌دار وجود دارد که براساس فهرست سرخ IUCN حدود ۷۸گونه از آنها در معرض تهدید قرار دارند البته این معرض تهدید با درجات مختلف است ممکن است برخی از آنها به شدت در معرض انقراض باشند و برخی با درجه کم‌تر باشند که به گفته مجیدخرازیان‌مقدم، مدیرکل دفتر حیات‌وحش و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط‌زیست حدود ۷درصد از گونه‌های جانوری مهره‌دار کشور در معرض تهدید قرار دارند.

به اعتقاد کارشناسان این وضعیت نشان می‌دهد به رغم تنوع زیستی قابل ملاحظه در کشور، گونه‌های زیادی در خطر تهدید قرار دارند و برای این‌که بتوانیم مانع گسترش این تهدید‌‌‌ها شویم ابتدا باید چالش‌های پیش روی حیات‌وحش کشور را بشناسیم.

شاید بزرگ‌‌‌ترین چالش‌‌‌ها تخریب و جزیره‌ای شدن زیستگاه‌ها، شکار غیرقانونی، وجود سلاح‌های غیرمجاز، زنده‌گیری و تجارت غیرقانونی گونه‌ها و وجود دام بیش از حد ظرفیت در زیستگاه‌های حیات‌وحش باشد که حدود ۷۰ درصد مشکلات حول این چالش‌‌‌ها است.