امروز «خورشید» به « تیر» می‌خورد!

  امروز، ۲۰ اردیبهشت ماه، یکی از نادر‌ترین رویدادهای رصدی قرن۲۱، تحت عنوان گذر سیاره تیر از مقابل خورشید اتفاق می‌افتد. امین رضایی اکبریه، عضو هیأت علمی دانشگاه تبریز در گفت‌و‌گو با مهر در خصوص رویداد نجومی که قرار است امروز، بیستم اردیبهشت ماه رخ دهد، گفت: یک گذر نادر از سیاره تیزپای تیر (عطارد) […]

 

امروز، ۲۰ اردیبهشت ماه، یکی از نادر‌ترین رویدادهای رصدی قرن۲۱، تحت عنوان گذر سیاره تیر از مقابل خورشید اتفاق می‌افتد.

امین رضایی اکبریه، عضو هیأت علمی دانشگاه تبریز در گفت‌و‌گو با مهر در خصوص رویداد نجومی که قرار است امروز، بیستم اردیبهشت ماه رخ دهد، گفت: یک گذر نادر از سیاره تیزپای تیر (عطارد) از مقابل مهر تابان را در این زمان شاهد خواهیم بود.

به گفته وی، گذر در علم ستاره‌شناسی به پدیده‌ای گفته می‌شود که جرم کوچکی از مقابل یک ستاره یا سیاره بزرگتر عبور می‌کند؛ از روی زمین تنها گذرهای عطارد و زهره قابل رصد هستند.

وی با بیان این‌که در این زمان سیاره تیر (عطارد)، مستقیماً بین زمین و خورشید در فضا جابه‌جا می‌شود که در سراسر ایران قابل مشاهده است، اظهار داشت: رصدگران لازم است با تلسکوپ‌های مجهز به پالایه یا فیلتر مخصوص رصد خورشید برای مشاهده این پدیده اقدام کنند.

رضایی اکبریه در خصوص تفاوت گذر با خورشید گرفتگی گفت: در پدیده خورشید گرفتگی کل قرص خورشید یا بخشی از آن پوشانده می‌شود در حالی که گذر زهره یا عطارد این گونه نیست و جرم‌های کوچک عطارد و زهره مثل یک نقطه کوچک از مقابل خورشید عبور می‌کنند.

وی عنوان کرد: چون در این گذر، عطارد یک نقطه کوچک بوده با چشم غیرمسلح به سختی قابل رصد کردن است.

وی با بیان این‌که گذر عطارد از مقابل خورشید در همه جای کشور قابل مشاهده است، گفت: این گذر از ساعت ۱۵:۴۱ تا نیم ساعت مانده به نیمه شب طول می‌کشد که در حقیقت حدوداً ۷ ساعت رخ می‌دهد.

به گفته وی، در ایران پس از غروب خورشید مراحل پایانی گذر عطارد از خورشید قابل مشاهده نیست.

وی با تأکید بر این‌که برای رصد این گذر لازم است موارد ایمنی رعایت شود، اظهار داشت: علاقه‌مندان نباید به صورت مستقیم به خورشید نگاه کنند؛ حتماً باید ابزارهای رصدی را به فیلتر مجهز کنند.

وی با بیان این‌که این گذر ۴ مرحله مهم از دید رصدی دارد که برای زمان سنجی و موقعیت یابی دقیق از اهمیت بالایی برخوردارند، عنوان کرد: در هر گذر ۴ نقطه تماس خورشید و جرم عبور کننده وجود دارد که تماس اول از بیرون به خورشید، تماس دوم وقتی وارد خورشید می‌شود، تماس سوم و چهارم نیز در زمان خروج است.

 

رضایی اکبریه افزود: پیش‌بینی شده که چنین گذر نادری در آبان ماه سال ۱۳۹۸ نیز به وقوع خواهد پیوست.