بومگردی در گرمترین نقطه دنیا آرامش را در کویر شهداد بیابید کویر لوت بزرگترین کویر خاورمیانه با اسرار سر به مهر فراوان است؛ اسراری که هر ساله هزاران نفر گردشگر اروپایی را برای اقامتی چند روزه به میانه کویر میکشاند. به گزارش مهر، استان کرمان دارای تنوع اقلیمی منحصر به فردی است اما یکی از […]
بومگردی در گرمترین نقطه دنیا
آرامش را در کویر شهداد بیابید
کویر لوت بزرگترین کویر خاورمیانه با اسرار سر به مهر فراوان است؛ اسراری که هر ساله هزاران نفر گردشگر اروپایی را برای اقامتی چند روزه به میانه کویر میکشاند.
به گزارش مهر، استان کرمان دارای تنوع اقلیمی منحصر به فردی است اما یکی از خاصترین جغرافیایی کرمان در شمال استان و در کرانه کویر لوت قرار گرفته است آنجا که آخرین شهرهای در کناره کویر شکل گرفتهاند و کمی آن سوتر امکان حیات وجود ندارد.
نزدیکترین شهر به کویر مرکزی ایران شهداد است، شهری تاریخی که در مجاور آثار به جای مانده از یک تمدن کهن. اما کویر شهداد در کنار ۶ اثر دیگر استان کرمان در فهرست آثار ثبت جهانی استان کرمان قرار گرفته است و از آنجا این اثر اهمیت پیدا میکند که بدانیم کویر لوت تنها اثر ثبت جهانی طبیعی ایران محسوب میشود و گسترهاش آنقدر زیاد است که خراسانجنوبی، سیستانوبلوچستان و کرمان را در میگیرد و البته ۷۰درصد این اثر در استان کرمان قرار دارد و ۹۰درصد داشتههای طبیعی کویر نیز در نزدیکی شهداد و فهرج قرار گرفتهاند.
اما آنچه که بیش از هر چیز دیگر موجب کنجکاوی گردشگران برای حضور در این منطقه میشود دمای بالای شهداد در فصل تابستان است، طبق تحقیقات صورت گرفته دمای ثبت شده در این منطقه از کویر در اوج گرمای تابستان به ۷۰درجه سانتیگراد نیز رسیده است و به همین دلیل شهداد به عنوان گرمترین نقطه جهان ثبت شده است.
کویر لوت درصدر لیست جاذبههای گردشگری کرمان
شاید وقتی نام استان کرمان برده شود هر فردی تصور کند ارگ بم و یا باغ شاهزاده ماهان در فهرست نخست گردشگران برای بازدید قرار دارد اما این تصور اشتباه است، طی سال گذشته تعداد بازدیدکنندگان از کویر لوت بسیار بیشتر بوده است و اکثر این افراد چندین روز در کویر لوت، شهداد و یا روستاهای اطراف از جمله شفیع آباد اتراق کردهاند.
مردم شهداد به خصوص در روستاهای اطراف خانههای خود را بازسازی و تغییر شکل دادهاند و اقامتگاههای بومگردی با استفاده از مصالح بومی ایجاد کردهاند و به سبک و سیاق خود از گردشگران پذیرایی میکنند
استفاده از لباسهای محلی و آداب و رسوم مردم کویر برای پذیرایی از مهمانان با اغذیه بومی منطقه جذابیتهای خاصی را برای گردشگران ایجاد کرده است.
نگاهی به جاذبههای کویر لوت
این کویر هرچند درگذشته از ناشناختهترین بخشهای طبیعت کرمان محسوب میشد اما در حال حاضر این بخش از طبیعت ایران بهعنوان یکی از جذابترین مکانهای گردشگری برای گردشگران خارجی محسوب میشود.
کلوتهای شهداد
کلوت به کوههایی شنی میگویند که بر اثر عامل فرسایشی باد و آب ایجاد میشود و فرمها و شکلهای مسحورکنندهای را میسازد که کمتر کسی میتواند پس از دیدن این مناظر انگشتبهدهان نماند و مسحور این زیبایی بیمانند نشود.
کلوت که از ترکیب دو واژه «کل» به معنی آبادی و «لوت» که نام بیابانش است گرفته میشود.
وقتی ناگهان در دل بیابان لوت چشمتان به سازههای خاکی عجیبوغریب بیفتد و این سازههای خاکی تا چشم کار میکنند دیده میشوند، انگار وارد یک شهر شدهاید. شهری بدون هیچ سکنهای که انگار تنها برای ارواح ساختهشده. شاید برای همین است که میگویند اینجا شهر جن و پری است، شهداد تا کرمان صد کیلومتر فاصله و تا شهر افسانهای «کلوتها» ۴۰ کیلومتر فاصله دارد.
نبکاها بزرگترین گلدانهای طبیعی
در نزدیکی شهداد، «نبکا»ها (گلدانهای کویری) وجود دارد که گاه طول آنها به ۱۰متر میرسد؛ در حالی که بلندترین نبکاهای صحراهای آفریقا ۳متر طول دارند.
شهر افسانهای کلوتها ۱۱هزار کیلومتر مربع وسعت دارد و حدود ۲۰هزار سال قبل، با فرسایش آبی و بادی به وجود آمده است. در کویر شهداد، ۰۰ هکتار نمکزار به شکل جوشش تخممرغی وجود دارد که در هیچ جای دنیا مشابه آن نیست. در محدودهای ۳۰هزار کیلومتری در دل لوت، هیچ حیاتی وجود ندارد.
گرمترین نقطه زمین
گرمترین نقطه زمین طبق تحقیقات ناسا در کویر مرکزی لوت قرار دارد هر چند تصور میشد این منطقه گندم بریان است اما بعداً مشخص شد در کنار گندم بریان نقطهای دیگر در چند کیلومتری منطقه گندم بریان وجود دارد که گرمای هوا در آن در تابستان به ۷۰درجه نیز میرسد. در این نقطه آنقدر هوا گرم است که باکتری هم نمیتواند به حیات خود ادامه دهد.
تمدن خبیص و نخستین پرچم ایران
«خبیص»، یا نام قدیم شهداد، درحاشیه غربی و دامنه شرقی کوهستان سیرچ واقع شده است. این بخش در پای بلندترین کوههای این ناحیه، یعنی سیرچ و جفتان، قرار گرفته است و ارتفاع بلندترین قله آن به ۳هزارو۹۹۰متر میرسد.
ارتفاعات این کوهستان تا اواخر اردیبهشت ماه پوشیده از برف است؛ از این رو، آبهای فراوانی به طرف دشت جریان دارد.
در حاشیه غربی دشت لوت، جز در منطقه بم، هیچ مکانی به این اندازه از آب دائمی برخوردار نیست. به نظر میرسد که از هزاران سال پیش، اطراف خبیص بزرگترین ناحیه برای تمرکز جمعیت بوده است.
شهداد در ارتفاع ۴۳۰متری از سطح دریا قرار دارد. از سمت شرق فاصله آن تا دشت لوت حدود ۳۰ کیلومتر و مشرف به جلگهای است به نام تکاب که بخش اصلی خبیص را تشکیل میدهد.
رودخانه شور
آب دائمی شهداد از رودخانه «درختنگان» تأمین میشود. این رودخانه از ارتفاعات «هینامان» سرچشمه میگیرد و از راه دره درختنگان عبور میکند؛ در مدخل تنگه «چهارفرسخ»، به طرف شمال منحرف میشود، سپس از طریق آبادی ابراهیمآباد به سوی لوت جریان مییابد. آب این رودخانه در زمستان فراوان و در تابستان کم میشود. در تنگه چهار فرسخ، شعبهای از رودخانه درختنگان جدا شده و مستقیم رو به شرق، به طرف شهداد، جاری است.
شهداد کنونی به شکل مثلثی است که رأس آن به طرف دره «کناران» و قاعده آن به سمت شرق در حوزه تکاب قرار گرفته است و به کلوتهای موازی حاشیه لوت منتهی میشود. زمینهای شهداد تمام پوشیده از باغهای مرکبات و خرماست.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.