تولید کالاهایی که دارای مزیت نسبی نیست از دستور کار خارج شود

عضو هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی و صنایع ‌و معادن تهران تولید کالاهایی که دارای مزیت نسبی نیست از دستور کار خارج شود عضو هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی ‌و صنایع و معادن تهران گفت: حمایت از کالای ایرانی تنها خرید تولیدات ایرانی نیست بلکه کمک به خلق فرصت‌هایی است که موجب می‌شود کالای ایرانی با قیمت […]

عضو هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی و صنایع ‌و معادن تهران

تولید کالاهایی که دارای مزیت نسبی نیست از دستور کار خارج شود

عضو هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی ‌و صنایع و معادن تهران گفت: حمایت از کالای ایرانی تنها خرید تولیدات ایرانی نیست بلکه کمک به خلق فرصت‌هایی است که موجب می‌شود کالای ایرانی با قیمت و کیفیت مناسب به دست مصرف‌کننده داخلی برسد و توان رقابت دربازارهای خارجی را نیز داشته باشد و در این راستا فضای کسب وکار کشور باید به گونه‌ای بهبود یابد که بهره‌وری را افزایش دهد.

عباس‌آرگون درگفت‌وگو با پانا با اشاره به این‌که چندین سال است که شعارهایی که برای هر سال انتخاب می‌شود اقتصادی است، عنوان‌کرد: اقتصاد و معیشت اصلی‌‌‌ترین موضوع کنونی کشور است، به همین دلیل موضوعات اقتصادی به عنوان محور شعارهای چند سال گذشته انتخاب شده است اما تحقق اهداف این شعار‌‌ها زمینه اجرایی چندانی نداشته است.

وی ادامه‌داد: حمایت از کالای ایرانی باید از جنبه شعاری خارج و جنبه عملی به خود گیرد، به این معنا که شرایط تولید کالای کیفی و با قیمت رقابتی در کشور فراهم شود. رقابت پذیری در برابر تولیدات مشابه خارجی و کیفیت ‌و قیمت مناسب از جمله مؤلفه‌هایی است که در صورت تحقق‌، علاوه بر جذب بازار داخلی شرایط صادرات را نیز به دست خواهد آورد.

آرگون عنوان‌کرد: باید به این نکته توجه داشت که تولید همه کالا‌‌ها در کشور ضروری نیست و برای تولید کالا در کشور باید به اصل مزیت نسبی تولید توجه داشته باشیم.

وی ادامه‌داد: بهای تمام شده تولید کالاهایی که دارای مزیت نسبی نیست به‌گونه‌ای بالاست که تولید آنها در واقع نوعی اتلاف منابع است، بنابراین توصیه می‌شود تولید این دسته از کالا‌‌ها از دستور کار خارج شود.

عضو هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی‌ و صنایع‌‌ و معادن تهران عنوان‌کرد: در آن بخش از کالاهایی که کشور در تولید آنها دارای مزیت نسبی است باید علاوه بر تأمین بازار داخلی به بازار صادراتی نیز توجه لازم وجود داشته باشد. در شرایط کنونی بخش عمده‌ای از مبادلات کالایی میان کشور‌‌ها کالاهای واسطه‌ای است و اگر هر کشوری بخواهد تمامی کالا‌‌ها را خود تهیه کند در عمل به صرفه و دارای توجیه اقتصادی نخواهد بود.

آرگون گفت: حمایت از کالای ایرانی به ان معناست که باید شرایط کاهش قیمت تمام شده کالا در کشور فراهم شود تا بتوان در بازار جهانی با سایر تولیدات رقابت داشت.

عضو هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی ‌و صنایع ‌و معادن تهران با بیان این‌که مدل‌های توسعه در جهان مشخص است، اظهار‌کرد: نباید دوباره به فکر تولید چرخ باشیم و خود را تافته‌ای جدابافته از اقتصاد جهان بدانیم.

وی تصریح‌کرد: نباید الگوهای متعدد توسعه‌ای را در کشور آزمون و خطا کنیم بلکه باید مدلی از توسعه اقتصادی در جهان که با تجربه مناسب همراه بوده است در دستور کار قرار گیرد.

آرگون خاطرنشان‌کرد: اگرچه بومی‌سازی برخی از تئوری‌های اقتصادی پذیرفته شده است اما نباید به فکر اختراع دوباره چرخ و در پیشگیری روش‌هایی باشیم که اهداف توسعه‌ای را به دنبال ندارد.

عضو هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران اظهار‌کرد: در بحث آمایش سرزمینی مشکلاتی وجود دارد و برخی از تولیدات کشور غیراقتصادی بوده است و سرمایه‌گذاری‌هایی صورت گرفته است که اقتصادی نبوده و بیش‌تر به دلایل سیاسی شکل گرفته است.

وی با بیان این‌که در دنیای کنونی نمی‌توان مصرف‌کننده را ناچار به خرید کالایی خاص کرد، اظهار‌کرد: اگر مصرف‌کننده قدرت انتخاب چندانی برای خرید نداشته باشد کمکی به تولید نخواهد شد و طبیعی است که مصرف‌کننده باید در یک شرایط رقابتی کالای مورد نظر خود را انتخاب کند.

آرگون اظهار‌کرد: باید از ایجاد هر گونه فضایی برای انحصار جلوگیری شود و در یک فضای رقابتی است که امکان رشد و نمو صنایع و تولیدات فراهم می‌شود.

عضو هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران در پاسخ به این پرسش که تمامی صنایع و کارخانه‌ها براساس طرح مطالعاتی جانمایی و وارد مراحل اجرایی می‌شوند و چگونه ممکن است صنایعی در کشور با جانمایی مناسب به تولید بپردازند، تصریح‌کرد: بسیاری از طرح‌های اقتصادی ابتدا موافقت اصولی دریافت کرده و اجرایی شده‌اند و پس از آن طرح توجیه فنی ‌و اقتصادی و مطالعاتی آنها تهیه شده‌اند بنابراین می‌توان گفت جانمایی و احداث برخی از صنایع کشور طی سال‌های گذشته به درستی انجام شده و اتلاف منابع را به دنبال داشته است.

وی اظهار‌کرد: در ایجاد صنایع باید به مباحث حمل و نقلی، زیرساخت‌ها و تأمین منابع مالی توجه شود و اگر همه جنبه‌ها مورد توجه واقع نشود، طبیعی است طرح در اجرا با مشکل مواجه می‌شود.

عضو هیأت نمایندگان اتاق تهران با بیان این‌که یکی از مؤلفه‌های مؤثر در بهره‌وری مدیریت است، افزود: مدیریت به معنای استفاده مناسب از منابع، ابزار‌‌ها و نیروی انسانی است که در این بحث نیز ضعف‌هایی وجود دارد و به دلیل انتخاب نامناسب مدیران برخی از پروژه‌ها در زمان تعیین شده به بهره‌برداری نمی‌رسد.

نبود سند استراتژی صنعتی اجرایی در کشور

آرگون با اشاره به قوانین متعدد موجود در کشور، خاطرنشان‌کرد: سند استراتژی توسعه صنعتی در کشور وجود ندارد و سندی که بتواند در عمل و اجرا راهبردهای توسعه صنعتی را برای کشور ترسیم کند وجود ندارد و تناسب بین بخش‌های صنعتی در کشور موجود نیست و در حوزه‌های متعدد شاهد هستیم که به دلیل نبود توسعه متوازن بین بخش‌های بالادست و پایین‌دست صنایع هماهنگی وجود ندارد.

وی تصریح‌کرد: به‌طور قطع به جای قوانین کتابخانه‌ای به قوانینی در کشور نیازمند هستیم که بتواند زمینه اجرا داشته باشند و باید از کلی‌گویی و شعاردادن خارج شده و دستگاه‌ها به جای نگاه نقطه‌ای‌ و بخشی‌، نگاه کلان و فرابخشی به موضوعات داشته باشند.

وی تأکید‌کرد: اگر تنها به دانش و مدیریت داخلی تکیه کنیم قادر نخواهیم بود تولیدات را به روزرسانی کرده و قیمت قابل رقابت برای بازار جهانی تولید کنیم .

وی با تأکید بر این‌که نظام اقتصادی کشور نیازمند اصلاحات اساسی است‌، اظهار‌کرد: حمایت از کالای ایرانی محقق نمی‌شود مگر آن‌که دستگاه‌ها به جای برگزاری انواع همایش‌ها و نمایشگاه‌ها در یک هماهنگی درون و برون سازمانی عمل‌گرایی را افزایش دهند.

آرگون خاطرنشان‌کرد: هم تولید‌کننده و هم مصرف‌کننده به حمایت از کالای ایرانی باید توجه داشته باشند و در کنار آن سیاست‌گذاران نیز شرایط کشور را به سمت کالای کیفی و قابل رقابت سوق دهند.

وی با اشاره به تأثیرات مخرب قاچاق بر کالای ایرانی عنوان‌کرد: حاکمیت باید جلوی واردات بی‌رویه قاچاق را بگیرد و باید به این نکته توجه داشته باشد که قاچاق اشتغال موجود در کشور را از بین می‌برد.