سن بازنشستگى در جهان افزایش مییابد در کشورهای عضو سازمان توسعه و همکاری اقتصادی (OECD) با افزایش امید به زندگی، سن بازنشستگی نیز افزایش مییابد. به گزارش سیناپرس، بررسیهای انجام شده از نظامهای بازنشستگی در کشورهای عضو سازمان همکاریهای اقتصادی و توسعه (OECD) در فاصله زمانی سپتامبر ۲۰۱۵ تا سپتامبر ۲۰۱۷ حاکی از کاهش اصلاحات […]
سن بازنشستگى در جهان افزایش مییابد
در کشورهای عضو سازمان توسعه و همکاری اقتصادی (OECD) با افزایش امید به زندگی، سن بازنشستگی نیز افزایش مییابد.
به گزارش سیناپرس، بررسیهای انجام شده از نظامهای بازنشستگی در کشورهای عضو سازمان همکاریهای اقتصادی و توسعه (OECD) در فاصله زمانی سپتامبر ۲۰۱۵ تا سپتامبر ۲۰۱۷ حاکی از کاهش اصلاحات بازنشستگی نسبت به سالهای گذشته است؛ ایجاد تغییرها در سن بازنشستگی، مزایا، میزان حق بیمه یا تشویقهای مالیاتی در کشورهای عضو از جمله اصلاحات بازنشستگی در نظر گرفته میشود.
بسیاری از اصلاحات بازنشستگی در دو سال گذشته در زمینههای مختلف انجام شده است. هماکنون کشورهایی نظیر کانادا، جمهوری چک، فنلاند، یونان و لهستان، اقدامهای فراوانی در زمینه اصلاحات نظام بازنشستگی انجام دادهاند و بعضی ازکشورها نیز اصلاحات قبلی خود را اندکی تغییر دادهاند.
۱۲ کشور از کشورهای عضو OECD از جمله استرالیا، کانادا، مجارستان و لتونی نیز نرخهای مشارکت را تغییر دادهاند یا میزان حق مشارکت را با سن یا درآمد محدود کردهاند؛ ۱۲ کشور دیگر مثل کشورهای کانادا، فنلاند، فرانسه و یونان نیز سطوح مزایا را برای گروههای خاص یا بازنشستگان تغییر دادهاند که این گونه اصلاحات منجر به تغییر قوانین در محاسبه میزان مزایا، کاهش سود برای افراد با درآمد بالا، تغییر نرخ و… شده است.
همچنین ۷ کشور از جمله آلمان، یونان و جمهوری اسلواکی، قوانین مربوط به شرایط بازنشستگی یا شرایط مربوط به درآمد را تغییر دادهاند، دو کشور شرایط بازنشستگی پایه را مورد توجه قراردادهاند، ۷ کشور نظیر ایرلند، مشوقهای مالیاتی را تغییر دادهاند و ۵ کشور نظیر ژاپن و ترکیه نیز دامنه پوشش بازنشستگی را افزایش دادهاند.
تغییر سن بازنشستگی نیز قانونی است که دو سال پیش در شش کشور تغییر یافت. بعضی از کشورهای عضو، میزان حق بیمه خود را تغییر دادند و بعضی دیگر، میزان سطح مزایا را برای تمامی بازنشستگان یا برخی از بازنشستگان تغییر دادند.
در این اصلاحات بسیاری از کشورها درصدد افزایش سن بازنشستگی هستند که این افزایش منجر به افزایش ثبات مالی، افزایش میزان حق بیمه پرداختی و کاهش هزینههای بازنشستگی میشود. در دو سال گذشته، بعضی ازکشورها اقداماتی در جهت افزایش تدریجی سن بازنشستگی انجام دادند که کشور دانمارک به تدریج سن بازنشستگی را افزایش داده است و در نظر دارد تا سال ۲۰۳۰ سن بازنشستگی را به ۶۸ سال برساند. همچنین کشور فنلاند سن بازنشستگی را از ۶۳ سال به ۶۵ سال و ۳ ماه خواهد رساند. در هلند نیز سن بازنشستگی تا سال ۲۰۲۲ به ۶۷ سال و ۳ ماه افزایش مییابد، اما جمهوری چک سن بازنشستگی را از ۶۵ سال افزایش نخواهد داد.
افزون برآن، در کشور فرانسه تغییراتی در قوانین محاسبه میزان مزایای اشتغال اجباری صورت گرفته است که مطابق آن، میزان مشارکت برای دستیابی به بازنشستگی کامل به مدت یک سال افزایش یافته است. سن بازنشستگی درکشورهای ایسلند، اسرائیل و نروژ ۶۷ سال و فرانسه و یونان نیز کمتر از ۶۵ سال است. بهطورمتوسط در کشورهای عضو OECD، سن عادی بازنشستگی برای مردان از ۶۴٫۳ سال به ۶۵٫۸ سال رسیده و برای زنان نیز از ۶۳٫۴ به ۶۵٫۵ سال افزایش یافته است.
سن بازنشستگی ایرانیها
بررسیها نشان میدهد، ایرانیها بهطور متوسط ۱۴ سال زودتر از سن معیار سالمندی بازنشسته میشوند.
براساس پژوهشهای انجام شده توسط مرکز پژوهشهای مجلس حکایت از آن دارد که متوسط سن بازنشستگی در ایران در حدود ۵۱ سال است که این سن ۱۴ سال از سن معیار بازنشستگی در جهان کمتر تلقی میشود.
نکته مهم اینجاست که سن بازنشستگی تنها ۲۳ سال از میانگین ورود به بازار کار در ایران بیشتر است. به دلیل بحران بیکاری در ایران و دو برابر بودن نرخ بیکاری جوانان ۲۰ تا ۲۵ سال نسبت به نرخ بیکاری متعارف جمعیت، سن ورود به بازار کار در ایران ۲۸ سالگی است.
به این ترتیب انتظار برای بازنشستگی ۲۳ سال پس از ۲۸ سالگی ایرانیان، یعنی در سن ۵۱ سالگی شکل میگیرد. این در حالی است که غالباً در دیگر کشورها افراد در سن ۶۵ سالگی بازنشسته میشوند، اما در ایران بیش از ۳ میلیون بیکار حضور دارند که بخش عمدهای از آنان را جوانان تحصیلکرده تشکیل میدهند.
مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در گزارشی تأکید کرده است که هر ایرانی مایل به اشتغال، بهطور متوسط در طول زندگی خود ۲۳ سال کار میکند و حدود ۳۰ سال خود و بازماندگانش مستمری دریافت میکنند.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.