تغییر اقلیم چالش جدی فلات ایران امروزه یکی از چالشهای اصلی که تأثیر سوء و زیانهای جبرانناپذیری بر کشور وارد کرده است، مقوله تغییر اقلیم یا تغییرهای آب و هوایی است، بحرانی که اگر جدی تلقی و راهکارهای ملی و فرا ملی برای آن اندیشیده نشود، سرنوشت فلات ایران را در هالهای از ابهام قرار […]
تغییر اقلیم چالش جدی فلات ایران
امروزه یکی از چالشهای اصلی که تأثیر سوء و زیانهای جبرانناپذیری بر کشور وارد کرده است، مقوله تغییر اقلیم یا تغییرهای آب و هوایی است، بحرانی که اگر جدی تلقی و راهکارهای ملی و فرا ملی برای آن اندیشیده نشود، سرنوشت فلات ایران را در هالهای از ابهام قرار خواهد داد.
به گزارش ایرنا، خشکسالیهای پی در پی، خشکیدن جنگلها، کاهش شدید بارندگی، توفانهای سهمگین و سیلابهای بزرگ از جمله مهمترین پیامدها و بلاهای تغییرات تدریجی اقلیم به شمار میرود و اینها در حالی است که ایران در ناحیه و کمربند خشک جهان قرار گرفته و این به آن معناست که اگر روند تغییرات با شتاب کنونی ادامه داشته باشد باید از اکنون برای رخدادهای هولناک و فجایع بسیار تلخ آماده شد.
تغییر اقلیم در فلات ایران (خشکسالی، ریزگردها، افزایش دما و…) تاکنون خسارت و آسیبهای هنگفتی به بار آورده که جبران آنها علاوه بر برنامهریزیهای کاربردی و کوشش بیوقفه به سرمایههای کلان مالی و سالها و شاید سدهها زمان نیاز خواهد داشت.
اقلیم کشور ایران در سال ۲۰۴۰ به گفته کارشناسان امر، غمانگیز خواهد بود و کشور با مشکلات عدیدهای مانند ۹ درصد کاهش بارندگی، یک درصد افزایش دما، ۴۰درصد افزایش بارانهای سیل آسا و افزایش خشکسالیها روبهرو خواهد شد.
براساس اطلاعات موجود، همه کشورها برنامه اقدام ملی و در سطح محلی برنامه سازگاری برای مقابله با اثرات تغییرات اقلیم را دارند که در این راستا ایران هم باید تدابیر اصولی بیندیشد.
براساس مطالعات انجام شده، کشور ایران در فهرست ۷ کشور اول دنیا در تولید گازهای گلخانهای قرار دارد که این آمار زیبنده جمهوری اسلامی نیست که باید با همکاری همه بخشها و جامعه برای بهبود این وضعیت تلاش کرد.
صاحبنظران اقلیمشناسی میگویند باید تمام مؤلفههای مربوط در این زمینه مورد بررسی قرار گیرد زیرا اقلیم یک سامانه جامع متشکل از ۵ مؤلفه «آب کره، هوا کره، زیست کره، سنگ کره و یخ کره» است که در همافزایی با یکدیگر هستند.
برآیندها نشان میدهد که اکنون توان اکولوژی در فلات ایران تغییر کرده و نگرانکننده شده است اما کارشناسان معتقدند اثرات تغییر اقلیم در نقاط مختلف یکسان نیست و آسیبپذیری این مناطق نسبت به هم متفاوت است.
برخی از پژوهشگران تأکید دارند قبول تغییر اقلیم نباید زمینهای برای فرار از مسؤولیت، کم کاری برخی از سازمانها و توجیه برای منافع برخی اشخاص و شرکتها ایجاد کند زیرا در خوشبینانهترین پیشبینیها از تغییر اقلیم، هم افزایش دما و کاهش بارندگی را در ۳۰ سال آینده نشان میدهد.
کارشناسان افزایش دما، وقوع سیلابهای مخرب، بیابانزایی، وقوع توفان، افزایش تبخیر، افزایش گازهای گلخانهای، تغییر زمان کشت و زود رسی محصولات، تغییرات فیزیولوژی گیاهان، تغییر الگوی ورزش باد، تغییر نوع بارشها و فرونشست زمین را از جمله پیامدهای تغییر اقلیم و تدوین آمایش سرزمین براساس توان اکولوژی هر منطقه، الگوی کشت مناسب و سازگار با محیط، استفاده از انرژیهای تجدیدشونده به جای سوخت فسیلی، توجه به پژوهش کاربردی، تدوین برنامه ملی و آگاهی بخشی مردم را از جمله راهکارهای مقابله با این پدیده میدانند.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.