تعاملات نفتی ایران و روسیه بعد از برجام

تعاملات نفتی ایران و روسیه بعد از برجام تعاملات نفتی ایران و روسیه که بعد از امضای برجام رنگ دیگری به خود گرفت با گذشت زمان پررنگ تر شده و روس‌ها نه تنها خواستار نفت خام ایران هستند، بلکه در توسعه میادین نفتی و گازی ایران حضور گسترده داشته و حاضر به سرمایه‌گذاری ۵۰ میلیارد […]

تعاملات نفتی ایران و روسیه بعد از برجام

تعاملات نفتی ایران و روسیه که بعد از امضای برجام رنگ دیگری به خود گرفت با گذشت زمان پررنگ تر شده و روس‌ها نه تنها خواستار نفت خام ایران هستند، بلکه در توسعه میادین نفتی و گازی ایران حضور گسترده داشته و حاضر به سرمایه‌گذاری ۵۰ میلیارد دلاری در نفت و گاز ایران هستند.

به گزارش ایسنا، شرکت‌های روسی در صدر لیست شرکت‌هایی بودند که برای مطالعه میادین نفتی و گازی ایران ابراز تمایل کرده‌اند. در این راستا شرکت ملی نفت با شرکت‌های لوک اویل، روسنفت، زاروبژنفت، تاتنفت، گازپروم و گازپروم نفت تفاهمنامه امضا کرده است و ایران برای بیش از ۱۰ قرارداد توسعه میدان‌های نفت و گاز با روس‌ها مذاکره می‌کنند.

میدان‌های منصوری، آب تیمور، کیش، یاران، مارون، لایه نفتی پارس‌جنوبی، کوپال، آبان، اسفندیار، پایدار غربی، دهلران، پارس شمالی، آذر، چنگوله و چشمه‌خوش، از جمله میدان‌هایی هستند که درباره آنها با شرکت‌های روس مذاکره می‌شود.

البته این مذاکرات بی‌نتیجه نبود و در روزهای پایانی سال ۱۳۹۶ شاهد امضای قرارداد بهبود بازیافت، افزایش تولید و بهره‌برداری میادین نفتی آبان و پایدار غرب بین شرکت ملی نفت ایران و شرکت‌های زاروبژنفت روسیه و دانا انرژی ایران بودیم.

خرید نفت ایران توسط روسیه روی دیگر سکه تعاملات نفتی دو کشور است و در دیداری که بین بیژن زنگنه، وزیر نفت کشورمان و الکساندر نواک، وزیر انرژی روسیه در اواخر سال ۱۳۹۵ صورت گرفت قرار شد نفت ایران به یک شرکت روسی و برای مقاصد خارج از روسیه فروخته ‌شود و ۵۰ درصد پول فروش نفت به روسیه به صورت نقدی تحویل ایران داده و ۵۰ درصد دیگر صرف خرید کالا و خدمات از روسیه شود که این موضوع نیز در مرحله اجرا قرار گرفت.

تمایل روس‌ها برای حضور در صنعت نفت ایران غیرقابل انکار است به‌طوریکه یوری اوشاکوف، دستیار رییس‌جمهوری روسیه اخیراً اعلام کرده است که شرکت‌های نفت و گاز این کشور می‌توانند بیش از ۵۰ میلیارد دلار در توسعه میدان‌های نفت و گاز ایران سرمایه‌گذاری داشته باشند.

به گفته وی انرژی امیدوارکننده‌‌ترین حوزه برای همکاری میان روسیه و ایران است؛ شرکت‌های پیشتاز نفت و گاز روسیه، همچون گازپروم، گازپروم نفت، روسنفت، لوک اویل، زاروبژنفت و تات نفت به‌طور ساختارمند توسعه میدان‌ها را در ایران بررسی می‌کنند؛ حجم مورد انتظار سرمایه‌گذاری بیش از ۵۰ میلیارد دلار است.