محصورین برانداز نیستند

نایب رییس مجلس محصورین برانداز نیستند علی‌مطهری، نایب رییس مجلس شورای اسلامی از اختلاف نظر بین مقامات قضایی و امنیتی در زمینه رفع حصر می‌گوید و در عین‌ حال تأکید می‌کند که «مقامات عالی» نظر مثبتی در این ‌باره دارند. معتقد است محصورین برانداز نیستند و آزادی آنها باعث تقویت وحدت ملی می‌شود زیرا آنها […]

نایب رییس مجلس

محصورین برانداز نیستند

علی‌مطهری، نایب رییس مجلس شورای اسلامی از اختلاف نظر بین مقامات قضایی و امنیتی در زمینه رفع حصر می‌گوید و در عین‌ حال تأکید می‌کند که «مقامات عالی» نظر مثبتی در این ‌باره دارند.

معتقد است محصورین برانداز نیستند و آزادی آنها باعث تقویت وحدت ملی می‌شود زیرا آنها در جریان انقلاب اسلامی بوده و دلسوز هستند. نهایتاً امیدوار است در روزهای ابتدایی سال ۹۷ وعده «رفع حصر» محقق شود. درباره برخی نقد‌ها به دولت به‌ویژه از سوی اصلاح‌طلبان معتقد است که روحانی بعد از انتخابات از برخی شعارهای انتخاباتی عقب‌نشینی کرده و در انتخاب اعضای کابینه هم چرخش داشته که باعث ایجاد نوعی ناامیدی در حامیانش شده است. علاوه بر حصر، ‌اعتراضات دی‌ماه، دختران خیابان انقلاب و فوت چند زندانی در زندان‌‌ها نیز دیگر موضوعات گفت‌وگوی ما با علی‌مطهری بود.

مشروح گفت‌وگوی ایسنا با علی‌مطهری را در زیر می‌خوانید:

* اواخر سال گذشته خبرهایی مبنی بر رفع حصر تا پایان سال منتشر شد که با گذشت زمان محقق نشد، این وعده‌ها از طرف چه کسانی بود و دلیل عدم تحقق آن چیست؟

ملاقات‌هایی که در چند ماه پیش با برخی مسؤولان امنیتی و قضایی داشتیم، نشان می‌داد آنها نگاهشان کاملاً به موضوع ادامه حصر عوض شده است و به ما می‌گفتند برنامه داریم که موضوع را حل و فصل کنیم و به آن خاتمه بدهیم. یکی از آنها گفت سعی داریم تا پایان سال ۹۶ به حصر خاتمه دهیم و ما آن را به عنوان یک قول تلقی کردیم و منتظر بودیم محقق شود که هنوز این اتفاق نیفتاده و امیدواریم در روزهای ابتدایی سال ۹۷ این وعده محقق شود. چرا که اگر از ابتدا هم مجوزی برای این کار وجود داشته الان فلسفه وجودی خود را از دست داده است، اگر محصورین تخلفی هم کرده‌اند، ۷ سال حصر خانگی برای آنها مجازات بزرگی است و نباید بیش از این تحت مجازات باشند. البته بین مقامات اعم از قضایی و امنیتی در این زمینه اختلاف نظر وجود دارد، ممکن است برخی از مقامات نظر مثبتی به این موضوع نداشته باشند ولی در مقامات عالی که با آنها ملاقات کردیم نظر مثبت وجود دارد. افرادی که مایل به رفع حصر نیستند البته بی‌تأثیر هم نیستند و برخی مشخص است که چندان موافق رفع حصر نیستند.

* مخالفین رفع حصر چه نگرانی‌هایی دارند و فکر می‌کنند در صورت رفع حصر ممکن است چه اتفاقی بیفتد؟ آیا این موضوع جای نگرانی دارد که جلوی رفع حصر گرفته می‌شود؟

من فکر نمی‌کنم اتفاق خاصی بیفتد، اینها از درون حصر هم گاهی پیغام می‌دهند که نظام را دوست داریم و از دولت حمایت می‌کنیم. در واقع آزادی آنها باعث تقویت وحدت ملی می‌شود زیرا خود این افراد در جریان انقلاب اسلامی بوده و دلسوز هستند و با کسانی که نقشی در انقلاب نداشته‌اند، متفاوتند. آنها در مقاطعی دعوت به شرکت در انتخابات کردند و در اعتراضات اخیر هم از معترضین حمایت نکردند در حالی‌که اگر به قول بعضی‌‌ها برانداز بودند بهترین فرصت برای پیوستن به آنها بود.

* آیا در دیدار با مسؤولین برای پیگیری رفع حصر، بحثی هم در مورد رفع محدودیت‌های رییس دولت اصلاحات مطرح شده است؟

در مورد رییس دولت اصلاحات قولی به ما نداده‌اند و صحبتی نشد ولی رفتاری که با وی شد خلاف قانون بوده است. این‌که دادستان دادسرای ویژه روحانیت محدودیتی برای او اعلام کند و آن را تمدید کند اصلاً وجاهت قانونی ندارد و قابل قبول نیست. این موضوع حاکی از آن یک نوع اختناق است. نمی‌شود کسی را از حقوق اجتماعی‌اش محروم کرد بدون این‌که دادگاه صالحه تشکیل شود و دفاعیات فرد شنیده شود. در این چند سال این محدودیت‌ها تمدید می‌شود و هیچ کس مسؤولیت را برعهده نمی‌گیرد.

* اخیراً مواردی از اعتراضات برخی زنان به موضوع حجاب را تحت عنوان دختران خیابان انقلاب شاهد بودیم، ارزیابی شما از این اعتراضات چیست و نحوه برخورد با این افراد را چطور می‌بینید؟

به نظر من این اعتراضات عقبه اجتماعی ندارد. خیلی از خانم‌هایی که حتی پوشش اسلامی را به درستی رعایت نمی‌کنند موافق بی‌حجابی نیستند و می‌دانند این شرایط چه تبعات منفی دارد. کسانی که این کار را کردند اگر واقعاً ابتکار خودشان بوده و به خاطر ابراز عقیده این کار را کردند، قابل قبول‌تر است تا این‌که طرحی باشد که از بیرون به آنها القا شده است. من معتقدم رسانه‌ها نباید خیلی این موضوع را بزرگ می‌کردند. البته نوع برخورد با آنها هم همراه با مهربانی و عطوفت باشد. اینها دختران جوانی هستند که مثل فرزندان ما هستند و ممکن است تحت تأثیر احساسات واقع شده باشند. آنها پوشش اسلامی را مغایر با آزادی تلقی می‌کنند، باید با اینها صحبت کرد و حتماً از رفتارهای تند با آنها خودداری کرد. به هر حال حجاب دستور اسلام است و حکومت اسلامی هم نسبت به هتک حرمت احکام اسلامی مسؤولیت دارد و نمی‌تواند بی‌تفاوت باشد اما این‌که می‌گویند اجباری است مراتبی دارد و می‌تواند معنای مختلفی داشته باشد. یک وقت ممکن است چادر یا روبند را اجباری کنیم که این کار درستی نیست. به هر حال اسلام روی شکل خاصی از حجاب تأکید نکرده اما حداقلی باید رعایت شود. خیلی هم رعایت نمی‌کنند و زور و اجبار به آن معنا وجود ندارد. برخی خانم‌‌ها به شکلی در خیابان ظاهر می‌شوند که مصداق بی‌حجابی است و حکومت هم کاری با آنها ندارد بنابراین اجبار جدی به آن معنای واقعی در مورد مسأله حجاب وجود ندارد. حکومت می‌گوید خانم‌‌ها و آقایان حداقلی را در پوشش رعایت کنند. طبیعتاً محدودیت‌ها برای خانم‌‌ها بیش‌تر است.