سالانه ۳۵ میلیون تن غذا در ایران دور ریخته میشود امروزه یکسوم از کل موادغذایی تولید شده در دنیا در سیستمهای مصرف و تولید و توزیع غذا از بین میرود و هزینه زیادی را بر اقتصاد دنیا تحمیل میکند. به گزارش سیناپرس آمارها نشان میدهد غذاهای پخته شده کمترین هدررفت غذایی را دارند و بیشترین […]
سالانه ۳۵ میلیون تن غذا در ایران دور ریخته میشود
امروزه یکسوم از کل موادغذایی تولید شده در دنیا در سیستمهای مصرف و تولید و توزیع غذا از بین میرود و هزینه زیادی را بر اقتصاد دنیا تحمیل میکند.
به گزارش سیناپرس آمارها نشان میدهد غذاهای پخته شده کمترین هدررفت غذایی را دارند و بیشترین سهم از مواد غذایی هدررفته در دنیا به میوه و سبزیها اختصاص داشته است؛ ۳۰ درصد از هدررفت موادغذایی به غلات، ۴۰ تا ۵۰ درصد به محصولات ریشهای و میوه و سبزی، ۲۰ درصد به روغنهای گیاهی و گوشت و لبنیات و ۳۵ درصد به ماهی و غذاهای دریایی اختصاص دارد.
براساس اعلام فائو(سازمان بینالمللی غذا)، در خاورمیانه هر سال ۲۱۰ کیلوگرم ماده غذایی به ازای هر نفر به هدر میرود و این نشان میدهد که مردم خاورمیانه به لحاظ فرهنگی، پرمصرف و البته اسرافکار هستند.
همچنین آمارهای فائو از ضایعات غذا در ایران نشان میدهد مردم ایران معادل ۶۰ درصد درآمد نفتی کشورشان و به اندازه ۱۰ کشور اروپایی موادغذایی به سطل زباله میریزند که بیشترین حجم ضایعات در ایران مربوط به نان، میوه، سبزیجات و برنج است.
حجم ضایعات موادغذایی در ایران معادل ۳۵ میلیون تن و ارزش ۱۵ میلیارد دلار است در حالی که سالانه در جهان ۹۰۰ میلیون نفر از گرسنگی رنج میبرند و بیشترین سهم از گرسنگان دنیا که در کشورهای در حال توسعه زندگی میکنند و بیماریهایی که در اثر کمبود موادغذایی در میان این افراد وجود دارد هر روز بیشتر و مهلکتر میشود. از بین رفتن انسانها که نیروی کاری کشور هستند در کنار هزینه درمان بیماریها سبب میشود تا هزینه بیشتری بر اقتصادهای در حال توسعه دنیا تحمیل شود.
انتشار این آمار از سوی فائو در حالی صورت میگیرد که طبق بررسیهای انجام شده از سوی بانک مرکزی ایران، کاهش قدرت خرید خانوارهای ایرانی در ١٠سال گذشته، سبد غذایی مردم را دستخوش تغییرات ناخوشایندی کرده است.
براین اساس هزینه موادغذایی در سبد خانوار ایرانی به حدود یکچهارم رسیده و علاوه بر این، میزان مصرف تمامی کالاهای اساسی به جز مرغ و تخممرغ با کاهش چشمگیری روبهرو بوده است.
بانک مرکزی همچنین گزارش میدهد که میزان افزایش قیمت سالانه موادغذایی در ایران، بالاتر از متوسط نرخ تورم کالاها بوده، به گونهای که با قیاس دستمزدها نسبت به هزینهها، خانوادههای فقیر با اختلاف چشمگیری نسبت به قشر مرفه، ناچارند بخش زیادی از درآمد خود را صرف خرید موادغذایی کنند.
از هر ۴ کالری انرژی تولید شده در دنیا یک کالری هدر میرود و اگر این کالری اضافه هدر نرود کمک بزرگی برای تأمین غذای موردنیاز جهان خواهد بود و نیاز کشورهای در حال توسعه و کشورهای جنوب صحرای آفریقا تأمین میشود.
سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد در ارتباط با کمبود موادغذایی در قاره آفریقا در پی تغییرات آب و هوایی، هشدار داد و اعلام کرد نزدیک به ۲۲۴ میلیون نفر در قاره آفریقا دچار سوءتغذیه هستند و با افزایش جمعیت این قاره به بیش از یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون نفر در سال ۲۰۳۰، مشکل کمبود موادغذایی در این قاره بیشتر خواهد شد.
راهکاری مؤثر برای کاهش هدر رفت غذا
فرانسه اولین کشوری است که با اجرای قانونی دور ریختن غذاهای فروخته نشده توسط سوپرمارکتها را ممنوع اعلام کرد. طبق این قانون سوپرمارکتها و تولید کنندههای محلی باید موادغذایی فروخته نشده خود را به خیریهها اهدا کنند! همچنین طبق این قانون فروشگاهها در صورت دورریز غذاهای بدون استفاده با جریمه سنگینی مواجه میشوند. مابقی غذای باقیمانده هم خوراک حیوانات میشود. حال فرانسه با اجرای این طرح کمتر از هر کشور دیگری در دنیا دورریز مواد غذایی دارد؛ فرانسه هماکنون فقط ۱.۸ درصد از کل غذای تولیدی خود را دورریز میکند.
این موفقیت فرانسه الهامبخش کشورهای دیگر اتحادیه اروپا شد. به عنوان مثال در بریتانیا، دولت یک توافق داوطلبانه با فروشندگان و خردهفروشان موادغذایی تنظیم کرد تا از میزان اتلاف غذا در زنجیره غذایی بکاهد اما انجام آن اجباری نیست.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.