جان دوباره دریاچه ارومیه با آب وارداتی یا سرزمینی راهکارهای گوناگونی از زمان روی کار آمدن دولت یازدهم برای جان دوباره بخشیدن به دریاچه ارومیه مطرح شده که یکی از آنها انتقال آب از دریاچه وان ترکیه بود که چندی قبل با طرح مجدد آن از سوی یک نماینده مجلس، داغ و به صدر اخبار […]
جان دوباره دریاچه ارومیه با آب وارداتی یا سرزمینی
راهکارهای گوناگونی از زمان روی کار آمدن دولت یازدهم برای جان دوباره بخشیدن به دریاچه ارومیه مطرح شده که یکی از آنها انتقال آب از دریاچه وان ترکیه بود که چندی قبل با طرح مجدد آن از سوی یک نماینده مجلس، داغ و به صدر اخبار احیای نگین فیروزهای آذربایجان بازگشت.
به گزارش ایرنا، سیدهادیبهادری، نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی بهتازگی در مصاحبهای گفته است که شناخت کیفیت آب دریاچه وان و تطابق آن با دریاچه ارومیه در دانشگاههای مراغه، ارومیه و تهران انجام شده و فرصت مناسبی برای احیای دریاچه ارومیه است تا آب مورد نیاز آن از وان ترکیه تأمین شود.
اما معاون سازمان محیطزیست و مدیر دفتر برنامهریزی و تلفیق کارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه موضوع انتقال آب دریاچه وان ترکیه به ارومیه را موضوع تازهای ندانست و افزود: به نظر میرسد این اظهارات به بازدید معاون اول رییسجمهوری از دریاچه ارومیه برمیگردد که نشاندهنده اهمیت موضوع است.
مسعودتجریشی با بیان اینکه در سال ۱۳۹۳ زمانی که راهکارهای احیای دریاچه ارومیه بررسی میشد، موضوع انتقال آب بین حوضهای به عنوان یکی از راهها مطرح بود، تصریح کرد: در حال حاضر برنامهای برای انتقال آب دریاچه وان ترکیه به دریاچه ارومیه نداریم.
معاون اول رییسجمهوری هفته دوم فروردین ۹۷ پس از بازدید از دریاچه ارومیه و بررسی آخرین وضعیت آن گفت: طرح احیای دریاچه ارومیه با قدرت و حساسیت خاص از سوی دولت دنبال میشود و حتی اگر میلیاردها تومان برای آن لازم باشد باید تأمین شود، چون نمیتوانیم به خشک شدن این دریاچه زیبا بیتفاوت باشیم.
اسحاقجهانگیری افزود: آنچه برای احیای دریاچه لازم و مفید باشد در قالب اعتبارات ملی و استفاده از منابع خارجی، برای این منظور مورد توجه قرار گرفته است.
گزینه وان روی میز هم نیست
مدیر دفتر برنامهریزی و تلفیق کارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه ادامه داد: برنامه ما این است که از محل صرفهجویی از آبهای داخل سرزمینی دریاچه را احیا کنیم؛ در واقع نه تنها برنامه عملیاتی برای انتقال از دریاچه وان ترکیه نداریم بلکه این گزینه روی میز هم قرار ندارد.
معاون محیطزیست انسانی سازمان حفاظت محیطزیست درباره طرحهای انتقال آب بین حوضهای به دریاچه ارومیه توضیح داد: در آن زمان انتقال آب از دریاچه سوان ارمنستان نیز مطرح و جلساتی با نمایندگان مجلس و وزارت امور خارجه برگزار شد اما مورد موافقت قرار نگرفت و پرونده بسته شد.
وی ادامه داد: حتی بحث انتقال آب دریای خزر به ارومیه نیز مطرح شد و به رغم این که ستاد احیای دریاچه ارومیه با این انتقال مخالف بود اما به لحاظ این که در صورت انتقال چه اتفاقی برای محیطزیست رخ میدهد، وزارت نیرو یک مشاور خارجی تعیین کرد و ستاد نیز تمام مطالعاتی را که در این زمینه داشت، در اختیار مشاور قرارداد و اکنون نیز پول مشاور را آماده کردهایم تا گزارش را تحویل بگیریم.
مدیر دفتر برنامهریزی و تلفیق کارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه با اشاره به اینکه همان زمان که مطالعات خزر انجام میشد، مطالعات دریاچه وان را هم دانشگاههای دیگر برای دولت انجام دادند تأکید کرد: تمام اینها در حد مطالعه است و تهیه گزارش و انجام مطالعه دلیل بر انجام انتقال نیست. طبق مصوبه ستاد احیا باید تمام راهکارها و گزینهها را بررسی و کار مطالعاتی انجام میشد.
تجریشی افزود: میانگین عمق دریاچه وان حدود ۴۶۳ متر است بنابراین رسیدن اکسیژن به کف دریاچه به سختی انجام میشود و چون یک نوع ماهی در این دریاچه زیست میکند از این رو رسیدن اکسیژن برای ادامه حیات این موجود بسیار حایز اهمیت است؛ بنابراین ترکیه علاقه زیادی دارد تا مقداری آب را از این دریاچه خارج کند تا این ماهی از بین نرود.
برای انتقال از ارس نیز برنامهای نداریم
معاون محیطزیست انسانی سازمان حفاظت محیطزیست درباره انتقال آب از رودخانه ارس نیز گفت: مطالعات نشان داد این کار مقرون به صرفه و عملی نیست؛ چون آب بسیار گرانی است و مشکلات خاص خودش را دارد.
تجریشی گفت: حدود ۳ سال پیش که این مطالعات انجام شد، نشان داد که هر متر مکعب آب بیش از ۵ هزار تومان تمام میشود، بنابراین اگر این مقدار پول داشته باشیم و بخواهیم میتوانیم در داخل سرزمین سرمایهگذاری و کشاورزی را به فناوری روز تجهیز کنیم تا در مصرف صرفهجویی شود.
وی اظهارکرد: برخی از پروژهها انتقال آب دهها سال پیش مطرح شده بود، به عنوان مثال انتقال آب از دریاچه سوان حدود ۱۰ تا ۱۲ سال پیش بین ایران و ارمنستان مطرح بود اما وزارت امور خارجه گفت انتقالی صورت نمیگیرد و پرونده بسته شد.
تجریشی درباره وضعیت انتقال آب بین حوضهای داخلی اظهارکرد: اما پروژههای انتقال بین حوضهای داخلی که صرفاً برای احیای دریاچه ارومیه است، به خوبی پیش میرود.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.