«توافق مکمل» تازهترین تلاش اروپاییها برای حفظ برجام همپیمانان و دشمنان ایالات متحده همگی از توافق هستهای حمایت کردهاند، مسألهای که سبب شده امانوئل مکرون، رییسجمهوری فرانسه قوت قلب بیشتری برای دیدار با دونالدترامپ، رییسجمهوری ایالات متحده داشته باشد و به او بگوید که «هیچ طرح جایگزینی» برای مهار توان هستهای ایران نیست. این در […]
«توافق مکمل» تازهترین تلاش اروپاییها برای حفظ برجام
همپیمانان و دشمنان ایالات متحده همگی از توافق هستهای حمایت کردهاند، مسألهای که سبب شده امانوئل مکرون، رییسجمهوری فرانسه قوت قلب بیشتری برای دیدار با دونالدترامپ، رییسجمهوری ایالات متحده داشته باشد و به او بگوید که «هیچ طرح جایگزینی» برای مهار توان هستهای ایران نیست. این در حالی است که چین و روسیه نسبت به هر گونه ایجاد بن بست از سوی ایالات متحده برای توافق هشدار دادهاند.
ماکرون تلاش مضاعفی را برای حفظ برجام آغاز کرده است در حالی که ترامپ وعده داده در صورتی که خواستههایش در برجام تا نیمههای ماه مه اعمال نشود از برجام خارج خواهد شد.
رییسجمهوری فرانسه امیدوار است که بتواند «توافق هستهای را با یافتن راهحلی برای قضیه موشکهای بالستیک ایران و کار روی ایجاد سدی برای نفوذ ایران در منطقه حفظ کند.» از همین رو وی نسبت به نفوذ ایران در سوریه با حمایتش از بشار اسد و گروههای شبه نظامی وابسته به خود ابراز نگرانی کرده است.
از سوی دیگر کنفرانس منع گسترش سلاحهای هستهای در جلسه خود شاهد دعوت مکرر همه طرفهای توافق برای حفظ برجام بود.
ایزومی ناکامیتسو، نماینده سازمان ملل در امور خلع سلاح گفت که طرح کار مشترک فراگیر بهترین راه برای تضمین ماهیت مسالمتآمیز برنامه هستهای ایران و تحقق ملموس منافع اقتصادی آن است که تعهد داده شده مردم ایران از آن بهرهمند شوند.
این در حالی است که کریستوفر فورد، نماینده آمریکا در امور منع سلاحهای کشتار جمعی ادعا کرد که ایران تهدیدی حقیقی در طولانی مدت برای منع گسترش توانایی هستهای است.
وی بدون ارایه هر گونه سندی ادعا کرد که ایران برای سالها تلاش کرد که سلاحهای هستهای خود را به شکل غیرقانونی و سری گسترش دهد و زمانی پذیرفت دست از این فعالیتهایش بردارد که با بدترین تحریمها مواجه شد.
وی در ادامه ادعاهای خود افزود: تهران برای سالها به تلاشهای خود برای غنیسازی اورانیوم ادامه داد و مطالبات قانونی شورای امنیت سازمان ملل برای پایبندی به تعهداتش را نادیده گرفت. ایران همچنان توانایی خود را برای رسیدن به امکان ساخت سلاحهای هستهای در نزدیکترین زمان ممکن طی سالهای آینده حفظ کرده است.
یاتسیک بیلیتسا، نماینده اتحادیه اروپا در امور خلع سلاح اما نظری خلاف نظر نماینده آمریکا داشت، وی تأکید کرد، توافق هستهای با ایران نظام بینالمللی منع گسترش توانایی هستهای را تقویت کرد و در امنیت منطقهای و بینالمللی سهیم شد و ماهیت صلحآمیز برنامه هستهای ایران را تضمین کرد.
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه نیز در جریان سفرش به پکن و در جریان دیدارش با همتای چینیاش، وانگ یی، بر مقابله با تلاشهای آمریکا برای ناکام گذاشتن توافق تأکید کرد.
لاوروف بعد از گفتوگو با وانگ یی گفت: با هرگونه تجدید نظری در این توافق مخالفیم و آن را تلاشی برای هدر دادن سالها کار بینالمللی از طریق گفتوگو میان ۶ قدرت بزرگ با هدف بازگشت به نقطه صفر میدانیم و این امری واقعاً سلبی است. ما جلوی هر گونه تلاشی علیه این توافق را که به تأیید شورای امنیت رسیده است، میگیریم.
ترامپ تهدید کرده است در صورتیکه کشورهای اروپایی ضوابط بیشتری را بر برنامه موشکی ایران و تواناییهایش در آینده برای غنیسازی اورانیوم نیفزایند، از این توافق خارج خواهد شد. در حالی که شرکای او بر این اعتقادند که توافق باید به موجب «طرح اقدام مشترک» بهطور کامل اجرا شود و این بهترین گزینه برای جلوگیری تهران از دستیابی به بمب هستهای است.
متحدان اروپایی آمریکا یعنی فرانسه، آلمان و بریتانیا میگویند که بر سر اتخاذ سیاستی که بتواند تحریمهای جدیدی را علیه ایران در رابطه با موشکهای بالستیکش اعمال کند، رسیدهاند، در حالی که دیگر کشورهای عضو اتحادیه اروپا میگویند که بر سر این موضوع با این ۳ کشور اختلاف نظر دارند. تحلیلگران میگویند نمیدانند حتی با توافقی که فرانسه و آلمان بریتانیا میگویند که بر سر تحریم ایران بر سر برنامه موشکیاش رسیدهاند، رییسجمهوری آمریکا راضی به حفظ برجام خواهد شد یا خیر.
واشنگتن تمایل دارد به «توافق مکملی» میان خود با فرانسه و بریتانیا و آلمان برسد، به گونهای که این توافق مکمل شکل اعلام سیاسی رسمی به خود بگیرد و غربیها خودشان تعهد دهند که اجازه ندهند ایران به سلاح هستهای حتی بعد از پایان دوره ۱۰ ساله برجام برسد.
ناظران بر این اعتقادند که اروپاییها آماده اعتبار دادن به این «سند» به مثابه «یک توافق» هستند و این سند تا ابتدای ماه مه آینده نهایی خواهد شد، اما در صورتی حاضر به دادن این تعهد هستند که رییسجمهوری آمریکا راضی شود تضمین حقیقی برای ماندن در برجام را بدهد.
اروپاییها میگویند که در ابتدا نسبت به هشدارهای جدی ترامپ شوکه شدند اما آنها تصمیم دارند توافق را که به سختی به دست آمده است، حفظ کنند و میگویند که آنها با ارایه راهحلهای خود به مسؤولیتهای خود در این رابطه عمل کردهاند. منابع دیپلماتیک میگویند، گره حقیقی قضیه در این است که نمیدانند چه چیزی ترامپ را راضی میکند و باعث میشود در لحظات آخر ناگهان تصمیم دیگری نگیرد. این در حالی است که برخی از دیپلماتهای غربی میگویند که «او از توافق بدش میآید.»
بعضی از مذاکرهکنندگان اروپایی میگویند که همتای آمریکاییشان، دیپلمات برایان هوک نیز اعتراف میکند که نمیداند اگر مذاکرات به نتیجه برسد، واقعاً در آخر برجام نجات خواهد یافت یا خیر، او گفته است که اگر با اروپاییها به توافق برسیم، متن توافق به رییسجمهور فرستاده خواهد شد تا «او خود تصمیم بگیرد.»
احساس ناامیدی نزد اروپاییها زمانی افزایش یافت که دونالد ترامپ، افراد تندرویی نظیر مایک پمپئو را برای وزارت امور خارجه و جان بولتن را برای مشاور امنیت ملی انتخاب کرد.
منبع: سایت دیپلماسی ایرانی
ترجمه: علی موسوی خلخالی
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.