حذف بیابان‌زایی و بی‌آبی با بازیافت پساب‌های صنعتی

حذف بیابان‌زایی و بی‌آبی با بازیافت پساب‌های صنعتی پساب‌های آلوده صنایع مختلف مانند چرم‌سازی، استخراج معادن و پتروشیمی و… باعث ورود مقدار زیادی فلزهای سنگین مانند کروم، کادمیوم، نیکل، کبالت، روی و سرب به محیط‌زیست می‌شود. به گزارش سینا پرس، حضور تراکم‌های سمی فلز‌ها در محیط، اثر زیانباری در سلامت انسان و حیوانات داشته و […]

حذف بیابان‌زایی و بیآبی با بازیافت پساب‌های صنعتی

پساب‌های آلوده صنایع مختلف مانند چرم‌سازی، استخراج معادن و پتروشیمی و… باعث ورود مقدار زیادی فلزهای سنگین مانند کروم، کادمیوم، نیکل، کبالت، روی و سرب به محیط‌زیست می‌شود.

به گزارش سینا پرس، حضور تراکم‌های سمی فلز‌ها در محیط، اثر زیانباری در سلامت انسان و حیوانات داشته و موجب بر هم خوردن تعادل و نظم اکوسیستم می‌شود. از سوی دیگر آلودگی آب‌های زیرزمینی از طریق پساب صنعتی، شهری و کشاورزی در کنار عوامل دیگری مانند افزایش جمعیت روستایی و عشایری و وابستگی معیشت آنها به بهره‌برداری از اراضی در معرض تخریب و رقابت برای بهره‌برداری غیراصولی از اراضی مرتعی و کشاورزی، برداشت بی‌رویه از سفره‌های آب زیرزمینی و… باعث گسترش پدیده بیابان‌زایی در ایران شده‌اند. همچنین مطالعات نشان داده است که رشد جمعیت جهانی طی سال‌های آینده نیاز هر چه بیش‌تر به آب را در زمینه‌های مختلف در پی خواهد داشت و تولید پساب نیز فزونی خواهد یافت و کشور ایران نیز از این امر مستثنی نیست.

کیومرث کلانتری، مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان تهران در این زمینه گفت: روزانه در شهر تهران ۸ و ۶۰۰ تن زباله به آرادکوه حمل می‌شود، بدون این‌که بهره‌برداری خاصی از پسماند صورت گیرد، پسماندی که در بسیاری کشور‌ها به عنوان طلای کثیف تلقی می‌شود در کشور ما به یک معضل تبدیل شده است.

وی از شیرابه به عنوان زهرابه برشمرد و بیان‌کرد: در تهران مدیریت مناسبی در خصوص تفکیک زباله و استفاده از آن صورت نمی‌گیرد و موضوع زباله و پسماند‌ها معضل مهمی است و باید توجه ویژهای به آن شود.

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان تهران با بیان این‌که آب، چالش فعلی محیط‌زیست کشور ما است، گفت: افزایش جمعیت و کاهش منابع آبی برای کشور ما حاد است و با توجه به این‌که منابع آبی در کشور محدود است ما باید بتوانیم با تصفیه و بار چرخانی آب چندین بار از آب استفاده کنیم.

وی افزود: در سال گذشته ۱۲ هزار و ۶۰۰ مورد پایش زیست‌محیطی واحدهای صنعتی در سطح استان تهران صورت گرفته که نتیجه آن شناسایی ۴۰۷ واحد آلاینده در سطح استان بوده که این نشان‌دهنده توجه نداشتن به قوانین محیط زیستی از سوی صاحبان این صنایع بوده است.

بازگشت صددرصدی پساب‌ها با استفاده از روش‌های نوین

سیدمحمدمحسنی، یک فعال صنعت آب و فاضلاب نیز در این زمینه گفت: بازیافت پساب گامی مؤثر در جلوگیری از گسترش بیابان‌زایی در کشور است و از ویرانی محیط‌زیست و منابع آبی جلوگیری می‌کند. در تصفیه‌خانه‌ها شاهد پرت آب هستیم و با توجه به مسأله کمبود آب در کشور، با بازگشت صددرصدی پساب‌ها با روش‌های نوین و روز جهان، می‌توان گامی اساسی در رفع این معضل برداشت.

وی افزود: امروز شاهدیم کارخانه‌ها و شرکت‌های مختلف به دلیل فقدان مدیریت دانش، برای تصفیه پساب و فاضلاب به شیوه آزمایش- خطا متوسل شده‌اند اما فعالان متخصص این عرصه در کشور همگام با فناوری‌های روز جهان برای خدمات‌رسانی آماده‌اند.

این فعال صنعت آب و فاضلاب درباره مصرف بالای آب در پالایشگاه‌ها، نیروگاه‌ها و برخی صنایع بزرگ و کوچک کشور هشدار داد و گفت: بیش‌تر از سفره‌های آب زیرزمینی برای استفاده‌های صنعتی بهره برده می‌شود و همین مسأله موجب نشست زمین در مجاورت برخی منطقه‌ها و بلعیده و نابود شدن سفره‌ها شده است.

به گفته این فعال صنعتی، ضریب نفوذ استفاده از پساب در چرخه مصرف صنعت ایران بسیار ناچیز و در حد کم‌تر از ۳۰ کارخانه و شرکت در کل کشور است که اگر به درستی پیگیری نشود، آسیب‌های جبران‌ناپذیری به محیط‌زیست و منابع آبی وارد می‌شود.

محسنی تصریح‌کرد: در آمریکا و برخی کشورهای توسعه‌یافته اروپایی با وجود فقدان معضل کمبود آب، بازیافت پساب به صورت صددرصدی انجام می‌شود. در این زمینه به فرهنگسازی و اطلاع‌رسانی نیازمندیم.

وی پیش‌بینی کرد در آینده ممکن است حتی بر سر خرید پساب‌های صنعتی و شهری دعواهایی در سطح کشور و بین‌الملل به وجود ‌آید.

افت کیفی آب و بروز بیماریýها

مهدی‌درویش، عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور نیز از چالش‌های اقتصادی ناشی از آلودگی زمین به عنوان موضوع مهمی یاد کرد که کم‌تر به آن پرداخته می‌شود و گفت: سالانه ۸ میلیارد دلار به دلیل آلودگی هوا به کشور آسیب وارد می‌شود و هزینه بالایی را به جامعه تحمیل می‌کند، به غیر از آلودگی هوا، آلودگی آب نیز توام با افت کمی آب به افت کیفی آب منجر شده و شرایط به شدت مخاطره‌آمیز شده است.

وی تأکیدکرد: در برخی استان‌های صنعتی کشور نظیر استان مرکزی، قزوین و بوشهر و بخش‌هایی از استان‌های تهران، خراسان رضوی، اصفهان و شهرهایی نظیر اراک و ساوه و بخش‌هایی از عسلویه، شاهد ورود پساب‌های صنعتی به سفره‌های زیرزمینی هستیم که موجب افت کیفی آب شده و بروز بیماری‌های متعدد گوارشی و بیماری MS نتیجه ورود این پساب هاست. شاهد ورود شیرابه‌های آلوده در مناطق شمالی کشور هستیم که هزینه‌های اقتصادی سلامت را افزایش و این تنها یکی از مهم‌ترین چالش‌های اقتصادی ناشی از آلودگی زمین است.