مانور ایرلاین‌های ایرانی از میان تحریم‌های هوایی آمریکا!

مانور ایرلاین‌های ایرانی از میان تحریم‌های هوایی آمریکا! رامین شاهی- وزارت خزانه‌داری آمریکا روز پنجشنبه گذشته نام چند فرد و شرکت مرتبط با ایران را به فهرست تحریم‌های خود اضافه کرد تا دیگر پس از خروج آمریکا از برجام شاهد شکل‌گیری موج جدیدی از تحریم‌های آمریکا علیه ایرلاین‌های ایرانی و ناوگان هوایی کشور به عنوان […]

مانور ایرلاین‌های ایرانی از میان تحریم‌های هوایی آمریکا!

رامین شاهی- وزارت خزانه‌داری آمریکا روز پنجشنبه گذشته نام چند فرد و شرکت مرتبط با ایران را به فهرست تحریم‌های خود اضافه کرد تا دیگر پس از خروج آمریکا از برجام شاهد شکل‌گیری موج جدیدی از تحریم‌های آمریکا علیه ایرلاین‌های ایرانی و ناوگان هوایی کشور به عنوان یکی از هدف‌های اصلی دولت آمریکا مورد تحریم واقع شود، در نتیجه ۳۱ هواپیما از ۴ ایرلاین مورد تحریم واقع شده است در نتیجه وزارت خزانه‌داری آمریکا در طول روزهای گذشته با انتشار بیانیه‌ای جدید اعلام کرده است که چند شرکت هواپیمایی ایرانی در کنار چند شخص فعال در دور زدن تحریم‌ها تحت تحریم جدید قرارداده شده است. تحریم‌هایی که در ۴۰ سال گذشته همواره وجود داشته و حتی از فروش هواپیماهای دست دوم نیز جلوگیری می‌شده است اما علی‌رغم همه این تهدید‌ها ناوگان هوایی ایران توانسته بخش قابل توجهی از نیازهای داخلی را تأمین کند و در مقابل همه این فشارهای ناجوانمردانه و غیرقانونی سر خم نکند.

باید گفت پس از آن‌که اعلام شد مجوزهای اوفک برای فروش هواپیما به ایران ظرف چند ماه آینده لغو می‌شوند، این وزارتخانه آمریکایی در بیانیه‌ای جدید فهرستی از چند تحریم را علیه صنعت هوایی ایران اعلام کرده که در این بین نام ۴ شرکت هواپیمایی ایرانی به همراه هواپیماهایشان به چشم می‌خورد لذا براساس بیانیه وزارت خزانه‌داری آمریکا ۳۱ هواپیما از ایران تحریم می‌شوند که از این تعداد ۱۲ فروند مربوط به ماهان، ۹ فروند مربوط به کاسپین، ۵ فروند مربوط به معراج و ۵ فروند مربوط به پویاایر است.

توقف فعالیت‌های بین‌المللی هوایی ایران ممکن نیست

در این میان هر چند آمریکا نمی‌تواند با تحریم‌های جدید خود توقف به فعالیت‌های بین‌المللی ایران را توقع داشته باشد، اما قطعاً رفت و آمد‌ها با محدودیت‌هایی جدید مواجه می‌شود. بعضی از شرکت‌های ایرانی در سال‌های اوج‌گیری تحریم برای سوختگیری یا به زمین نشستن در بعضی از فرودگاه‌های بین‌المللی با محدودیت مواجه شده‌اند و همین امر باعث می‌شد حتی دریافت سوخت برای پرواز بازگشت به ایران نیز برای آنها هزینه‌بر شده و یا حتی غیرممکن شود، حال تحریم‌های جدید آمریکا برای این ۴ ایرلاین ایرانی نیز با همین هدف صورت می‌گیرد. همان‌طور که برای پرواز چند هفته پیش وزیر خارجه آمریکا مشکلاتی در یکی از فرودگاه‌های بین‌المللی به وجود آمده بود، احتمال آن وجود دارد که پروازهای این شرکت‌های هواپیمایی با محدودیت‌های این چنینی روبه‌رو شوند. البته تنها ایرلاین در این فهرست که پروازهای بین‌المللی طولانی‌مدت دارد ماهان است که شاید برای تعدادی از برنامه‌های پروازی این ایرلاین ایرانی مشکلاتی به وجود آید.

ایران ایر تحریم نیست

باید گفت تهدید وزارت خزانه‌داری آمریکا باز می‌گردد که اعلام کرده خدمات مربوط به فرود و خدمات فرودگاهی به این شرکت‌ها با تحریم‌های جدید آمریکا مواجه خواهد شد و شاید همین مسأله باعث شود بسیاری از فرودگاه‌ها در فضای بین‌المللی ترجیح دهند ریسک پذیرش این ایرلاین‌‌ها در فرودگاه‌های خود را نپذیرند، هرچند پیش از این نیز هواپیمایی ماهان با تحریم‌های یک جانبه آمریکا مواجه بود و تعدادی دیگر از ایرلاین‌های ایرانی نیز از سوی این کشور تهدید یا به‌طور عملی تحریم شده بودند از سویی ایران‌ایر به عنوان شرکت هواپیمایی حامل پرچم ایران در حال حاضر تحریم نیست، اما برای خرید هواپیماهای جدید با محدودیت مواجه خواهد بود. ایران‌ایر قرارداد خرید ۲۰۰ فروند هواپیما را پس از برجام نهایی کرده که تاکنون تنها ۱۱ فروند آن تحویل شده و در مدت زمان باقی‌مانده حتی در صورت امکان‌پذیر شدن اجرای قرارداد‌ها پیگیری آن بسیار سخت پیش‌بینی می‌شود.

افراد مورد تحریم اتاق جنگ اقتصادی آمریکا علیه ایران

نام برخی نفراتی که در فهرست تحریمی دفتر کنترل دارایی‌های خارجی وزارت خزانه‌داری آمریکا (SDN) (اتاق جنگ اقتصادی آمریکا علیه ایران) قرار گرفته‌اند به شرح زیر می‌باشد:

ایرج رونقی، تبعه ایران، به بهانه ارتباط با شرکت هواپیمایی معراج

یگانه گولنهال، تبه ترکیه، به بهانه ارتباط با شرکت هواپیمایی ماهان

تورج زنگنه، شهروند ایران، به بهانه ارتباط با شرکت هواپیمایی معراج

مؤسسات و شرکت‌های هوایی تحریم شده

دفتر کنترل دارایی‌های خارجی همچنین نام مؤسسات زیر را به فهرست تحریمی دفتر کنترل دارایی‌های خارجی وزارت خزانه‌داری اضافه کرده است

لوجستیک و هاواچیلیک حزمتلری، شرکت ثبت‌شده در ترکیه، به اتهام ارتباط با هواپیمایی ماهان

شرکت هواپیمایی «بلوایر»، به اتهام ارتباط با شرکت هواپیمایی ماهان

شرکت هواپیمایی «دنا»، به اتهام ارتباط با هواپیمایی معراج، ایرج رونقی و ارتباط با تورج زنگنه

هواپیمایی «اوتیک»، به اتهام ارتباط با هواپیمایی ماهان

شرکت هاواچیلیک لوجستیک، ثبت‌شده در ترکیه، به بهانه ارتباط با ماهان

شرکت «تریگرون»، ثبت‌شده در ترکیه به اتهام ارتباط با ماهان و گولنهال یگانه

 

حال در شرایط تشدید فشار‌ها و تحریم‌های امریکا علیه بخش‌های مختلف هوایی کشور شاهدیم که بقیه اعضای متعهد به برجام به دنبال راهکارهایی برای مقابله با زیاده‌خواهی‌های آمریکا هستند و حتی اروپایی‌ها برای اعاده حیثیت سیاسی خود قوانینی را برای جبران ضرر شرکت‌های خود در برابر تحریم‌های آمریکا، در حال بررسی و تصویب هستند لذا بعید به نظر می‌رسد تحریم ایرلاین‌های ایرانی نتیجه بخش شود.