تزریق ۳۰ هزار میلیارد تومان سرمایه جدید به پروژه ‌های نفتی

بورس به کمک نفت آمد تزریق ۳۰ هزار میلیارد تومان سرمایه جدید به پروژه ‌های نفتی سمیه مهدوی- یکی از مهم‌ترین چالش‌های صنعت نفت تزریق سرمایه به طرح‌های توسعه‌ای است، اما این مهم در شرایط حاضر و فشارهای سیاسی و اقتصادی که به سوی کشور روانه می‌شود به صورت یک سراب جلوه‌گری می‌کند. قطع به […]

بورس به کمک نفت آمد

تزریق ۳۰ هزار میلیارد تومان سرمایه جدید به پروژه ‌های نفتی

سمیه مهدوی- یکی از مهم‌ترین چالش‌های صنعت نفت تزریق سرمایه به طرح‌های توسعه‌ای است، اما این مهم در شرایط حاضر و فشارهای سیاسی و اقتصادی که به سوی کشور روانه می‌شود به صورت یک سراب جلوه‌گری می‌کند. قطع به یقین برای احیای کانال‌های سرمایه‌گذاری باید دنبال راه‌های جایگزین بود و چشم امید را به شرکت‌های بزرگ بین‌المللی که زیر یوغ تحریم‌های آمریکا قرار می‌گیرند، بست. البته یکی از راهکار‌ها رجوع به شرکت‌های خصوصی اروپایی است اما فارغ از این‌که سرمایه خارجی‌ها در رگ‌های میادین نفتی تزریق بشود یا نه، بخش خصوصی داخلی و همچنین سرمایه‌های مردمی گزینه دیگری است که به صورت جدی‌تر روی میز مدیران نفتی خودنمایی می‌کند. بر همین اساس مقرر شده تا ۳۰ هزار میلیارد تومان منابع مالی جدید از طریق بورس جذب شود، اما باید دید این امر تا چه حد قابلیت اجرایی شدن خواهد داشت و اساساً در چه بازه زمانی محقق می‌شود.

تکیه نفت به ثروت مردمی

غلامرضا‌منوچهری طرح اتکا به سرمایه مردم را به صورت جدی اوایل سال گذشته در حاشیه نمایشگاه نفت عنوان کرد. معاون مدیرعامل شرکت ملی نفت گفته بود: استفاده از منابع مالی مردمی به عنوان یکی از راهکارهای تأمین منابع می‌تواند بسیار مثمرثمر باشد، اگر منابع مالی مردم در صنعت نفت و گاز به‌کار گرفته شود، منابع مورد نیاز برای توسعه برخی میادین را می‌توان از داخل کشور و به همت بخش خصوصی تأمین کرد.

اختصاص منابع مالی شرکت‌های E&P به خرید یونیت

پس از آن در اواخر سال ۹۶، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران نیز از برنامه‌ریزی برای ایجاد صندوق پروژه به منظور تأمین مالی طرح‌های نگهداشت و تولید نفت خبر داد و گفت: فروش یونیت، فروش اوراق مشارکت و تأمین منابع از صندوق توسعه ملی به عنوان گزینه‌های تأمین مالی این طرح‌ها مدنظر قرار دارند.

علی‌کاردر بیان‌کرد: مردم با خرید یونیت می‌توانند در این صندوق سرمایه‌گذاری کنند و شرکت‌های EPC کار و E&P می‌توانند منابع مالی خود را به خرید یونیت اختصاص دهند. تمهیداتی اندیشیده شده است تا ریسک نوسان‌های نرخ ارز به‌طور کامل پوشش داده شود.

تأمین اعتبارات از طریق صندوق پروژه و اوراق سلف

حال این طرح وارد فاز جدیدتری شده است، مدیرعامل بورس انرژی درباره جزییات استفاده از بورس برای تأمین مالی اجرای پروژه‌های نفتی به ایرنا گفت: پیش از نوسان‌های نرخ ارز، مذاکرات اولیه برای جذب ۱۰ میلیارد دلار از طریق بورس برای صنعت نفت، انجام شده بود.

سیدعلی‌حسینی افزود: بورس انرژی آمادگی دارد در قالب «صندوق پروژه» و نیز «اوراق سلف» تأمین مالی این پروژه‌ها را انجام دهد.

حسینی ادامه‌داد: سودآوری خوب، شناخته شده بودن و ضمانت توسط وزارت نفت از مزایای معرفی پروژه‌های نفتی در بورس هستند که باعث افزایش استقبال از آنها می‌شود.

تنوع‌بخشی در تأمین مالی پروژه‌ها

حسینی بر لزوم تنوع بخشی در تأمین مالی پروژه‌های اقتصادی را تأکید کرد و گفت: باید یک سبد و پرتفوی از ابزارهای مختلف سرمایه‌گذاری شکل بگیرد که در آن سرمایه‌گذاری خارجی، سرمایه‌گذاری داخلی و منابع مالی بورسی وجود داشته باشد.

مدیرعامل بورس انرژی تصریح‌کرد: متنوع‌سازی سبد سرمایه‌گذاری سبب کاهش ریسک در پروژه‌ها می‌شود. البته باید توجه داشت مبلغ تا ۳۰ هزار میلیارد تومان که پیش‌بینی شده است، به یکباره تأمین نمی‌شود و به صورت تدریجی تحقق می‌یابد.

۲۹ طرح نفتی در صف جذب سرمایه‌های مردمی

بر این اساس مقرر شده است تا بخش عمده منابع مالی جذب شده از طریق بورس انرژی، صرف اجرای طرح‌های نگهداشت و تولید ۲۹ میدان نفتی شود که بازپرداخت تمام اصل و فرع پول از محل اجرای طرح‌ها انجام می‌شود.

وزیر نفت چندی پیش درباره مصوبه شورای اقتصاد برای افزایش تولید از ۲۹ میدان نفتی گفت: با اجرای این طرح در مدت ۳ سال ۴۶۰ میلیون بشکه به تولید ۲۹ میدان نفتی اضافه می‌شود.

۲۹ طرح برای نگهداشت و افزایش تولید میدان‌های در حال بهره‌برداری در ایلام، خوزستان، گچساران، فلات قاره و فارس طراحی شده که منابع مالی آن قرار است از طریق مردم تأمین شود.

این در حالی است که مناقصات این طرح‌ها در جریان است. مدت اجرای طرح از زمان اولیه دو سال است که بر این اساس در ۳ سال ۴۶۰ میلیون بشکه به تولید اضافه می‌شود و سپس تا دو میلیارد بشکه افزایش تولید خواهد داشت که درآمد زیادی برای کشور ایجاد می‌کند.