دلنوشته ای به بهانه روز جهانی مقابله با بیابان‌زایی

دلنوشته ای به بهانه روز جهانی مقابله با بیابان‌زایی ۱۷ ژوئن مصادف با ۲۷ خردادماه، روز جهانی مقابله با بیابان‌زایی بود. چرای مفرط، بوته‌زنی و بوته‌کنی، آبیاری غلط، استفاده نکردن بهینه از زمین‌ها و قابلیت آنها، تبدیل بی‌رویه زمین‌های مرتعی به دیم‌زار، رعایت نکردن موازین علمی در شخم زمین، کشت فشرده و نامناسب در زمین‌های […]

دلنوشته ای به بهانه روز جهانی مقابله با بیابان‌زایی

۱۷ ژوئن مصادف با ۲۷ خردادماه، روز جهانی مقابله با بیابان‌زایی بود. چرای مفرط، بوته‌زنی و بوته‌کنی، آبیاری غلط، استفاده نکردن بهینه از زمین‌ها و قابلیت آنها، تبدیل بی‌رویه زمین‌های مرتعی به دیم‌زار، رعایت نکردن موازین علمی در شخم زمین، کشت فشرده و نامناسب در زمین‌های کشاورزی، تغییرات آب و هوایی، افزایش جمعیت و نیاز انسان‌ها به موادغذایی بیش‌تر و شرایط متغیر اجتماعی و اقتصادی از عوامل بیابان‌زایی است.

 به گزارش ایسنا، با وجود این‌که عوامل زیست‌محیطی، تغییرات آب و هوایی و کمبود بارش کافی نقشی به‌سزا در فروسایی زمین و پیشروی بیابان‌‌ها دارند اما در برخی موارد فعالیت‌های انسانی را نیز باید در زمره این گروه قرارداد. یکی از استان‌های کشور که با کاهش نزولات آسمانی و خشکسالی دست و پنجه نرم می‌کند، استان اصفهان است. به گفته مسؤولین و متخصصان ۹۴ درصد از جمعیت و ۹۵ درصد از مساحت این استان درگیر خشکسالی درازمدت است. یکی از بروزات خشکسالی در منطقه گسترش بیابان‌ها است و به تبع آن شاهد افزایش وقوع پدیده‌هایی چون طوفان خاک، گرد و غبار و بیماری‌های مرتبط با این پدیده‌ها هستیم. بیابان‌زدایی و تثبیت کانون‌های فعال ریزگرد‌ها به روش‌های گوناگون می‌تواند تا حدی مانع از گسترش آسیب‌های طبیعی و زیست‌محیطی خشکسالی شود. مالچ پاشی و نهال کاری دو روش عمده بیابان‌زدایی است که در کشور مورد استفاده قرار می‌گیرد.