خشکسالی یا ترسالی درحالی که ایران چند سالی است با کمبود آب دست و پنجه نرم میکند؛ عدهای از کارشناسان با توجه به بارندگیهای اخیر معتقدند کشور دوره خشکسالی را پشت سر گذاشته و وارد ترسالی شده است. به گزارش ایرنا، بارندگیهای ماههای اخیر که در اکثر نقاط کشور از اواخر اسفند شروع و تا […]
خشکسالی یا ترسالی
درحالی که ایران چند سالی است با کمبود آب دست و پنجه نرم میکند؛ عدهای از کارشناسان با توجه به بارندگیهای اخیر معتقدند کشور دوره خشکسالی را پشت سر گذاشته و وارد ترسالی شده است.
به گزارش ایرنا، بارندگیهای ماههای اخیر که در اکثر نقاط کشور از اواخر اسفند شروع و تا همین چند روز پیش ادامه داشت، باعث شده تا برخی از کارشناسان شرایط آبی کشور را مطلوب ارزیابی کنند و بر این باور باشند که دیگر زمان خشکسالی ایران رو به پایان بوده و کشور در مرحله ورود به دوران ترسالی قرار گرفته است.
برخلاف این باور عیسیکلانتری، رییس سازمان حفاظت محیطزیست میگوید، کشور به شرایط ورشکستگی آبی رسیده اما انجمنهای علمی سکوت کردهاند.
به گفته وی اجازه مصرف بیش از ۴۰ درصد آب تجدیدپذیر در دنیا داده نشده اما ایران ۱۱۰درصد از آب تجدیدپذیر خود را مصرف میکند؛ میزان آب تجدیدپذیر کشور ۸۸ میلیارد مترمکعب و میزان مصرف ۹۷ میلیارد مترمکعب است و این زنگ خطری برای منابع آبی کشور است.
همچنین به گفته علی مراد اکبری، معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی خشکسالی امسال کشور در ۷۰ سال اخیر بیسابقه است و حوضه زایندهرود، فارس، هرمزگان، سیستان و بلوچستان و بوشهر از جمله بدترین مناطق کشور در زمینه بارندگی به شمار میروند.
کشور همچنان درگیر خشکسالی آب و هوایی
خشکسالی آب و هوایی، کشاورزی، هیدرولوژی یا آب شناسی و خشکسالی اقتصادی – اجتماعی انواع خشکسالی است که بنا به گفته مسعود حقیقت، مدیرکل شبکه پایش سازمان هواشناسی، کشور همچنان در مرحله خشکسالی آب و هوایی قرار دارد.
در این نوع خشکسالی با کم شدن نزولات جوی و کمبود آبهای زیرزمینی و سطحی مواجه میشویم.
حقیقت در این زمینه گفت: اینکه گفته میشود از مرحله خشکسالی عبور و وارد مرحله ترسالی شدهایم به هیچ عنوان درست نیست.
وی افزود: امسال وضعیت بارش در کشور مناسب نبود، تراز آبها خوب نیست ما همچنان در زمینه آب به طبیعت بدهکار هستیم زیرا از سالهای قبل خشکسالی تجمیعی داریم و هنوز وضعیت بارشی مناسب نیست تا این عقبماندگی جبران شود بنابراین اینکه گفته میشود از خشکسالی عبور کردهایم درست نیست.
وی به مقایسه بارش در سال زراعی جاری نسبت به بلند مدت (۲۰ ساله) در کشور پرداخت و گفت: در برخی نقاط بارندگی نسبت به بلندمدت خوب بود اما در برخی نقاط نگرانکننده است، بهطورکلی میانگین بارش در کشور از اول مهرماه پارسال تا روز ۲۸ خرداد ۱۶۳٫۴میلیمتر بود در حالیکه سال گذشته در همین بازه زمانی ۲۰۷٫۷ میلیمتر بود.
حقیقت افزود: همچنین در دوره بلندمدت ۳۰ ساله در تمام کشور ۲۲۰٫۶ میلیمتر بارش داشتیم بنابراین آمار کاهش ۲۶ درصدی بارش را نسبت به بلندمدت در کشور نشان میدهد.
وی با بیان اینکه بارش در برخی نقاط خوب و در برخی نقاط ضعیف بود ادامهداد: در استانهای شمال غرب کشور مانند آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل و زنجان بارش فصل بهار یعنی از اول فروردین تا دیروز (۲۸ خرداد) نسبت به بلندمدت بالاتر از نرمال است، مثلاً تبریز در دوره بلندمدت ۲۰ ساله حدود ۱۱۰ میلیمتر بارندگی داشت که امسال حدود ۱۳۳ میلیمتر بوده است.
مدیرکل شبکه پایش سازمان هواشناسی افزود: میزان بارش در اردبیل در بلندمدت ۶۵ میلیمتر بود که امسال ۹۵ میلیمتر گزارش شده است، ارومیه در بلند مدت ۷۵ میلمیتر بود که امسال ۱۹۰ میلیمتر بارش داشته یعنی بالاتر از حد نرمال بوده است، همچنین زنجان میانگین بلند مدت آن حدود ۶۵ میلیمتر بود که امسال ۱۰۰ میلیمتر بارش گزارش شده است.
وی گفت: این آمارها نشان میدهد که وضعیت بارش در فصل بهار در نیمه شمال غرب کشور برای کشاورزی مناسب بود، اما شرق کشور مانند خراسان شمالی، خراسانرضوی و خراسانجنوبی در پاییز و زمستان خشکی داشته اما در بهار و تا دیروز وضعیت بارشی تقریباً برابر با نرمال بوده است.
حقیقت اظهارداشت: در تهران هم بارش در حد نرمال بوده و حدود ۷۸ میلیمتر بارش گزارش شده است، همچنین وضعیت بارش در غرب کشور مانند استانهای کرمانشاه، سنندج، همدان، ایلام و شهرکرد در فصل بهار به نسبت نرمال خوب بود.
وی ادامهداد: اما وضعیت بارش در نوار خزر در استانهای گیلان، مازندران و گلستان مناسب نبوده است، در ساری امسال بارش نسبت به نرمال آن کمتر بود، تا روز گذشته حدود ۶۸ میلیمتر بارش داشتیم در حالیکه در بلندمدت حدود ۹۳ میلیمتر بارندگی گزارش شده بود.
حقیقت افزود: وضعیت بارش در استان اصفهان نیز خوب نبود و نسبت به بلندمدت کمتر از نرمال بود، حدود ۵۴ میلیمتر بارش بلندمدت آن است که امسال در این بازه زمانی حدود ۴۶ میلیمتر بارش داشته است.
وی گفت: در جنوب غرب کشور مانند اهواز بارندگی در بهار خوب بود در یزد و یاسوج نیز بارش خوب بود اما در شیراز کمتر از میانگین بلند مدت بود، میانگین بلند مدت آن حدود ۸۰ میلیمتر است که امسال ۶۲ میلیمتر بارش گزارش شده است، همچنین جنوب شرق کشور مانند زاهدان، بوشهر و بندرعباس نسبت به نرمال وضعیت بارشی خوبی نداشتند.
حقیقت گفت: اما وضعیت بارش در غرب کشور مانند استانهای کرمانشاه، سنندج، همدان، ایلام و شهرکرد در فصل بهار به نسبت نرمال خوب بود،
وی تأکیدکرد: تمام این آمارها نشان میدهد که سال زراعی ۹۶ – ۹۷ به ویژه پاییز و زمستان آن به هیچ عنوان برای کشاورزان مناسب نبود اما بهار چون بارشهای خوبی داشتیم برای کشتهای بهاره مانند نخود و گندم دیم در غرب خوب بوده است.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.