پایش مکان تخم‌گذاری لاک‌پشت‌ها

  مدیر کل دفتر زیست بومی‌های دریایی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به فصل تخم‌گذاری لاک پشت‌‌ها در سواحل جنوبی کشور گفت: در استان بوشهر در سواحل نایبند، جزایر نخیلو و‌ام الکرم که از مکان‌های اصلی تخم‌گذاری لاک‌پشت‌‌ها است، کار پایش به‌طور مداوم انجام می‌شود. داود میرشکار در گفت‌وگو با ایرنا افزود: با آغاز […]

 

مدیر کل دفتر زیست بومی‌های دریایی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به فصل تخم‌گذاری لاک پشت‌‌ها در سواحل جنوبی کشور گفت: در استان بوشهر در سواحل نایبند، جزایر نخیلو و‌ام الکرم که از مکان‌های اصلی تخم‌گذاری لاک‌پشت‌‌ها است، کار پایش به‌طور مداوم انجام می‌شود.

داود میرشکار در گفت‌وگو با ایرنا افزود: با آغاز فصل بهار زمان تخم‌گذاری لاک‌پشت‌‌ها نیز در سواحل جنوبی کشور شروع می‌شود که با توجه به اهمیت حفاظت از لاک‌پشت‌‌ها که گونه‌هایی در خطر انقراض هستند، رصد و پایش مکان تخم‌گذاری آن‌‌ها در دستور کار قرار دارد.

وی گفت: موضوعی که امسال بسیار جای خوشحالی دارد این است که سازمان‌های مردم نهاد و مردم بومی به صورت داوطلبانه درخواست داده‌اند که از مکان‌های تخم‌گذاری لاک‌پشت‌‌ها محافظت کنند که این مسأله نشان از بالا رفتن اطلاعات مردم بومی نسبت به اهمیت حفاظت از لاک پشت‌‌ها دارد.

مدیرکل دفتر زیست‌بوم‌های دریایی سازمان حفاظت محیط‌زیست با اشاره به این‌که لاک‌پشت‌هایی از گونه‌های منقار عقابی و سبز در سواحل خلیج‌فارس تخم گذاری می‌کنند تأکید کرد: آموزش موجب شد تا ۹۰ درصد تغذیه از تخم لاک‌پشت‌‌ها در جنوب کشور کاهش یابد، زیرا اهالی بومی منطقه به این اعتقاد داشتند که تخم لاک‌پشت بسیار مقوی است.

وی گفت: ۳ هچری سایت داریم که در صورت نیاز تخم‌‌ها به این مکان‌ها منتقل می‌شوند اما تاکنون گزارشی مبنی بر لزوم انتقال تخم‌‌ها به هچری‌ها ارایه نشده است.

هچری به مکان‌هایی گفته می‌شود که تخم‌لاک‌پشت‌‌ها در صورت نیاز و برای حفاظت به آن مکان منتقل و مورد محافظت قرار می‌گیرد.

میرشکار افزود: در صورتی که لاک پشت، تخم‌‌ها را نزدیک ساحل گذاشته باشد و امواج موجب نابودی آن‌‌ها شود، در دسترس بدون تخم‌‌ها برای شکارچیان طبیعی و متخلفان، ۳ عاملی است که تخم‌‌ها به هچری سایت‌ها منتقل می‌شوند که امسال تاکنون این نیاز احساس نشده است و این مسأله (عدم جابه‌جایی تخم‌ها) در زادآوری بیش‌تر تخم‌‌ها بسیار تأثیر‌گذار است.

۵ گونه لاک پشت دریایی سبز، عقابی، سرخ، زیتونی و پشت چرمی در آب‌های خلیج‌فارس زندگی می‌کنند که تمام آن‌‌ها گونه‌هایی در خطر انقراض هستند.

لاک‌پشت‌های دریایی موجوداتی هستند که بیش‌تر زندگیشان را در محیط‌های دریایی می‌گذرانند و فقط پیوندشان با سایر خزندگان لانه‌سازی آن‌‌ها در نواحی ساحلی و در مواردی محدود آفتابگیری در خشکی برای گرم شدن است، به همین دلیل نیز آن‌‌ها کاملاً با محیط‌های آبی سازگاری پیدا کرده و تکامل یافته‌اند.

تمام لاک‌پشت‌های دریایی بلافاصله بعد از درآمدن از تخم به سوی دریا حرکت می‌کنند و معمولاً این امر بعد از تاریکی هوا صورت می‌گیرد، به محض رسیدن به دریا از ساحل جدا شده و به سمت دریا شنا می‌کنند سپس مهاجرتی تقریباً آرام همراه با جریان آب را به سوی نواحی عمیق‌تر همراه با جریان‌های اقیانوسی آغاز می‌کنند.