سرطان با طعم فستفود افزایش روزافزون فستفودیها در هر کوچه و خیابانی، حکایت از استقبال مردم به خوردن غذاهای آماده به ویژه از نوع فرنگی آن دارد. در حالی که فستفودها به عنوان غذای سرطانزا شناخته میشوند. به گزارش مهر، هشدارهای مکرر و پی در پی کارشناسان تغذیه مبنی بر اینکه مصرف زیاد غذاهای آماده […]
سرطان با طعم فستفود
افزایش روزافزون فستفودیها در هر کوچه و خیابانی، حکایت از استقبال مردم به خوردن غذاهای آماده به ویژه از نوع فرنگی آن دارد. در حالی که فستفودها به عنوان غذای سرطانزا شناخته میشوند.
به گزارش مهر، هشدارهای مکرر و پی در پی کارشناسان تغذیه مبنی بر اینکه مصرف زیاد غذاهای آماده از جمله فستفودها، یکی از علل بروز سرطان تلقی میشود، نتوانسته مردم را از رفتن به سمت و سوی محلهای عرضه این قبیل غذاها منصرف کند. زیرا، هر جا که چشم کار میکند، اغذیهفروشی و فستفودی است.
حالا، این جور مکانها تبدیل شده به پاتوق کسانی که ضمن خوردن پیتزا و ساندویچ، چند دقیقهای را صرف دیدار و گفتوگو با یکدیگر میکنند. آنطور که از شواهد امر پیداست، روستاها نیز از وجود این قبیل غذاخوریها مصون نماندهاند و مردم روستا هم فستفود خور شدهاند. بیتوجه به تمامی مضراتی که این قبیل غذاهای آماده دارند.
این فستفودها بلای جان ایرانیها، چرا که کمتر کسی است که هفتهای یکبار پیتزا یا ساندویچ و سیبزمینی سرخ کرده نخورد. حالا که فرصت غذا درست کردن از دست رفته و اغلب ما تا ساعاتی از روز را بیرون از خانه سپری میکنیم، این غذاهای آماده هستند که جای غذاهای خانگی را گرفتهاند و لاجرم، شکم خودمان را با غذاهایی پر میکنیم که نه خاصیتی دارند نه مقوی هستند و نه سالم. اما، در عوض تا دلت بخواهد، نمک و چربی و… دارند و اضافه کنید به آن، سسهای پرچرب را که وقتی سیر میشویم، احساس خوبی به ما دست میدهد.
فریبرز منصور قناعی، رییس مرکز تحقیقات بیماریهای گوارش و کبد گیلان، با اشاره به علائم ابتلا به بیماری التهاب روده، میگوید: مصرف انواع فستفود و عدم تحرک سبب تشدید این بیماری میشود.
قناعی با اشاره به اینکه این بیماری بیشتر در سنین جوانی و بین ۱۵ تا ۳۵ سال شایع است، میگوید: علت بیماری دقیقاً مشخص نیست و میتواند علل ژنتیکی یا محیطی باشد ولی عدم مصرف سبزیجات و میوههای تازه، زندگی ماشینی و مصرف انواع فستفود و عدم تحرک سبب دامن زدن به این بیماری میشود.
محققان دریافتهاند افرادی که میزان زیادی فستفود مصرف میکنند در مقایسه با افرادی که به ندرت اینگونه غذاها را میخورند معمولاً ۲۴ تا ۴۰ درصد فتالیت بیشتری در ادرارشان یافت میشود.
از عوارض مضر این مواد شیمیایی تأثیر آن بر رشد سیستم تناسلی مردان است. همچنین این مواد شیمیایی در بروز نارساییهای هنگام تولد، مشکلات رفتاری دوران کودکی، و بیماریهای مزمن کودکی نظیر آسم تأثیر دارند.
زهرا عبداللهی، مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، معضل چاقی و اضافه وزن یکی از مشکلات تغذیهای جامعه عنوان میکند و میگوید: در حال حاضر ۶۰ درصد افراد زیر ۱۸ سال کشور دچار این مشکل هستند، در حالیکه در سال ۱۳۹۰ این میزان ۵۰ درصد بود. ضمن اینکه، ۲۰ درصد از کودکان دچار چاقی شکمی هستند، زیرا مصرف روغن، نمک، قند و شکر بیش از حد مجاز و مصرف میوه و سبزی و لبنیات کمتر از میزان لازم است.
مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، معتقد است؛ اولین ریسک فاکتور بیماریهای غیرواگیر، الگوی غذایی و تغذیه نامناسب در کشور است.
محمدرضا قوامنصیری، رییس انجمن رادیوتراپی آنکولوژی ایران، با اشاره به اینکه سرطان دستگاه گوارش فوقانی شامل مری و معده و سرطانهای دستگاه گوارش تحتانی شامل روده بزرگ و انتهای روده است، میگوید: سرطان معده با رژیم غذایی در ارتباط بوده و غذاها با نگهدارنده بنیانهای نیتریت در صورت تبدیل شدن به نیتروزامین، سرطان معده و مری را ایجاد میکند که نیتریت نگهدارنده مواد گوشتی همچون کالباس و سوسیس بوده و در شهرهایی با جمعیت بالا همچون تهران مصرف این غذاها و سایر فستفودها بسیار زیاد است.
فستفود در تمام دنیا حتی در کشورهای پیشرفته هماکنون به یک معضل تبدیل شده و طبق تحقیقات ۹۸ درصد تبلیغات محصولات غذایی در آمریکا با استانداردهای جهانی از نظر نمک، سدیم و چربی و شکر تفاوت قابل ملاحظهای دارد. طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت فستفود در مجموع دشمن سلامت است، غذایی عموماً بیارزش، پر از چربی غیراشباع که منجر به دیابت، سکته مغزی و قلبی، بیماریهای قلبی و عروقی میشود. فست فود به خصوص اگر ماده اولیه آن گوشت باشد، فرآوری شده است یعنی با افزودن مواد نگهدارنده که در بدن صددرصد منجر به جهشهای ژنتیکی میشود تولید میشود، البته همیشه جهشهای ژنتیکی مساوی با بروز سرطان نیست اما میدانیم که گوشت فرآوری شده موجود در فستفود منجر به ایجاد موادی میشود که میتوانند در پی جهش ژنتیکی به ابتلای فرد به سرطان بینجامند، به خصوص به علت وجود موادی مثل نیترات سدیم که فستفود را خوشمزهتر میکند و در کالباس، سوسیس و برگر استفاده میشود.
در کشور ما آلودگی موادغذایی به مواد سرطانزا و روش پخت موادغذایی، دو علت اصلی افزایش سرطانهای دستگاه گوارش است. در هر نوع فرآوری گوشت یا موادی مثل سیبزمینی، مادهای سرطانزا به نام آکریل آمید تولید میشود که شاید سرطانزاترین ماده طبیعی است، در فرآوری ممکن است گوشت سرخ، برشته یا کباب شود و یا به وسیله جوش شیرین گریل شود. چنین گوشتی اگر در دمای بالای ۲۰۰ درجه سانتیگراد پخته شود تا ۳۰۰ برابر استاندارد، آکریل آمید ایجاد خواهد کرد. آکریل آمید از اسیدآمینههایی که بهطور طبیعی در موادغذایی مختلف به خصوص گوشت وجود دارد در دمای بالا تولید میشود. بنابراین به عنوان اولین توصیه باید بگوییم دمای پخت گوشت یا موادغذایی شبه گوشتی نباید حداکثر ۱۰۰ تا ۱۵۰ درجه سانتیگراد بیشتر باشد.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.