تسهیلات پرداختی بانک‌ها ۱۶٫۳ درصد افزایش یافت

براساس آمارهای بانک مرکزی تسهیلات پرداختی بانک‌ها ۱۶٫۳ درصد افزایش یافت گروه بانک بیمه بورس- بانک‌ها طی ۳ ماهه سال ۱۳۹۷ و در مقایسه با ۳ ماهه سال ۱۳۹۶، مبلغ ۱۶۵٫۰ هزار میلیارد ریال (معادل ۱۶٫۳ درصد) افزایش داشته است. به گزارش مناقصه‌مزایده به نقل از بانک مرکزی، تسهیلات پرداختی بانک‌ها طی ۳ ماهه سال […]

براساس آمارهای بانک مرکزی

تسهیلات پرداختی بانک‌ها ۱۶٫۳ درصد افزایش یافت

گروه بانک بیمه بورس- بانک‌ها طی ۳ ماهه سال ۱۳۹۷ و در مقایسه با ۳ ماهه سال ۱۳۹۶، مبلغ ۱۶۵٫۰ هزار میلیارد ریال (معادل ۱۶٫۳ درصد) افزایش داشته است.

به گزارش مناقصه‌مزایده به نقل از بانک مرکزی، تسهیلات پرداختی بانک‌ها طی ۳ ماهه سال ۱۳۹۷ به بخش‌های اقتصادی مبلغ ۱۱۷۸٫۶ هزار میلیارد ریال است که در مقایسه با دوره مشابه سال قبل مبلغ ۱۶۵٫۰ هزار میلیارد ریال (معادل ۱۶٫۳ درصد) افزایش داشته است.

سهم تسهیلات پرداختی در قالب سرمایه در گردش در کلیه بخش‌های اقتصادی طی ۳ ماهه سال جاری مبلغ ۷۴۲٫۹ هزار میلیارد ریال معادل ۶۳٫۰ درصد کل تسهیلات پرداختی است که در مقایسه با دوره مشابه سال قبل مبلغ ۸۰٫۲ هزار میلیارد ریال معادل ۱۲٫۱درصد افزایش داشته است. سهم تسهیلات پرداختی بابت تأمین سرمایه در گردش بخش صنعت و معدن در ۳ ماهه سال جاری معادل ۲۹۵٫۷ هزار میلیارد ریال بوده که حاکی از تخصیص ۳۹٫۸ درصد از منابع تخصیص یافته به سرمایه درگردش تمامی بخش‌های اقتصادی (مبلغ ۷۴۲٫۹ هزار میلیارد ریال) است.

 همچنین از ۳۴۵٫۷ هزار میلیارد ریال تسهیلات پرداختی در بخش صنعت و معدن معادل ۸۵٫۵ درصد آن (مبلغ ۲۹۵٫۷ هزار میلیارد ریال) در تأمین سرمایه در گردش پرداخت شده که بیانگر توجه و اولویت‌دهی به تأمین منابع برای این بخش توسط بانک‌ها در سال جاری است.

عداد ۵۱۰۱۵ فقره تسهیلات به بخش صنعت و معدن با میانگین پرداختی هر فقره ۶٫۸ میلیارد ریال پرداخت شده که بیش‌تر از میانگین پرداختی سایر بخش‌ها است. در ضمن در بخش خدمات تعداد ۹۱۷۵۴۴ فقره تسهیلات با میانگین پرداخت هر فقره ۰٫۵ میلیارد ریال پرداخت شده است.

 شایان ذکر است که همچنان باید در تداوم مسیر جاری ملاحظات مربوط به کنترل تورم را نیز در نظر گرفت و همواره مراقب قدرت گرفتن پتانسیل تورمی ناشی از فشار تقاضای کل در اقتصاد نیز بود. بر این اساس ضروری است به افزایش توان مالی بانک‌ها از طریق افزایش سرمایه و بهبود کفایت سرمایه بانک‌ها، کاهش تسهیلات غیرجاری و بازگرداندن آنها به مسیر صحیح اعتباردهی بانک‌ها، افزایش بهره‌وری بانک‌ها در تأمین سرمایه در گردش تولیدی، پرهیز از فشارهای مضاعف بر دارایی بانک‌ها و ترغیب بنگاه‌های تولیدی به سمت بازار سرمایه به عنوان یک ابزار مهم در تأمین مالی طرح‌های اقتصادی (ایجادی) توجه ویژه‌ای کرد.

بانک‌ها در سال ۹۶ چقدر تسهیلات دادند؟

همچنین آخرین آماری که کمیجانی، قائم مقام بانک مرکزی از روند پرداختی تسهیلات بانکی در سال گذشته و پایان ۱۲ ماه اعلام کرده است نشان می‌دهد که حجم تسهیلات به حدود ۶۱۳ هزار میلیارد تومان رسیده است. این رقم در مقایسه با دوره مشابه سال قبل حدود ۶۵ هزار میلیارد تومان (معادل ۱۲ درصد) افزایش داشته دارد.

بانک‌ها که سهم بالایی از تأمین مالی اقتصاد را برعهده داشته و تا حدود ۹۰ درصد می‌رسد، سالانه براساس تقاضا و البته منابع موجود خود بخش‌های مختلف اقتصادی را تأمین مالی می‌کنند. در سال ۱۳۹۵ سهم بخش‌های اقتصادی از تسهیلات بانک‌ها حدود ۵۴۵ هزار میلیارد تومان بود و رییس کل بانک مرکز در اوایل سال ۱۳۹۶ اعلام کرد که انتظار می‌رود در طول سال شبکه بانکی حدود ۶۷۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات پرداخت کند.

این در حالی است که آخرین آماری که کمیجانی، قائم مقام بانک مرکزی از روند پرداختی تسهیلات بانکی در سال گذشته و پایان ۱۲ ماه اعلام کرده است، نشان می‌دهد که حجم تسهیلات به حدود ۶۱۳ هزار میلیارد تومان رسیده است. این رقم در مقایسه با دوره مشابه سال قبل حدود ۶۵ هزار میلیارد تومان (معادل ۱۲ درصد) افزایش داشته دارد. از مجموع تسهیلات پرداختی حدود ۳۷۹ هزار میلیارد تومان یعنی نزدیک به ۶۱٫۷ درصد به تأمین سرمایه در گردش اختصاص دارد. «صنعت و معدن» که بعد از خدمات بالا‌ترین سهم تسهیلات بانکی را داراست نزدیک به ۱۴۶ هزار میلیارد تومان از مجموع سرمایه در گردش پرداخت شده را در بر گرفته که بالغ بر ۸۳ درصد منابع تخصیص یافته به سرمایه در گردش تمام بخش‌های اقتصادی است. با این حال این ارقام نشان از عدم توانایی بانک‌ها در تأمین مابقی رقم مورد انتظار دارد.

این در حالی است که مسؤولان وزارت صنعت نیز در سال گذشته نسبت به عملکرد طرح رونق تولید با مجموع رقم ۵۰ هزار میلیارد تومان انتقاد کرده بودند. طبق این طرح قرار بود در سال ۱۳۹۶ حدود ۳۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات برای حمایت از بنگاه‌های تولیدی در نظر گرفته شود، به گونه‌ای که تا ۲۰ هزار میلیارد تومان برای تأمین سرمایه در گردش برای ۱۰ هزار بنگاه اقتصاد، ۱۰ هزار برای تأمین مالی مورد نیاز، ۶۰۰۰ طرح نیمه‌تمام با پیشرفت فیزیکی حداقل ۶۰ درصد و همچنین تأمین مالی برای بازسازی و نوسازی ۵۰۰۰ واحد اقتصادی از منابع داخلی. در کنار این منابع بانکی طبق تبصره (۱۸)قانون بودجه سال ۱۳۹۶ نیز مقرر شد تا ۲۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات بانکی برای ایجاد فرصت‌های شغلی جدید و پایدار به منظور بهره‌برداری از مزیت‌های نسبی و رقابتی برای طرح‌ها و پروژه‌های کوچک، متوسط و صنایع‌دستی اختصاص پیدا کند که در این حالت مجموع رقمی که شبکه بانکی برای حمایت از تولید به ویژه بنگاه‌های کوچک و متوسط به حدود ۵۰ هزار میلیارد تومان می‌رسید.

آخرین گزارشی که بانک مرکزی در اواخر سال گذشته در جلسه پیش شورای پول و اعتبار اعلام کرد نشان از عملکرد ضعیف شبکه بانکی در پرداخت تسهیلات تعیین شده داشت، براساس این گزارش از ابتدای سال ۱۳۹۵ تا ۲۵ آذر ماه سال گذشته حدود ۲۳ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان تسهیلات به ۳۳ هزار و ۴۰۰ واحد بنگاه کوچک و متوسط در سراسر کشور اختصاص یافته بود. با توجه به این‌که در سال ۱۳۹۵ حدود ۱۷ هزار میلیارد تومان تسهیلات برای رونق تولید پرداخت شده بود در نتیجه در سال گذشته مجموع پرداختی تا پایان ۹ ماهه به کم‌تر از ۷۰۰۰ میلیارد تومان از کل منابع پیش‌بینی شده می‌رسید که رقمی ناچیز بود.