چالش واردات دارو و دریافت ارز دولتی

چالش واردات دارو و دریافت ارز دولتی مناقصه‌مزایده‌ـ مجتبی قدیری مشکلی وجود ندارد بلوفی تو خالی مشکل دریافت ارز دولتی مورد نیاز برای واردات دارو و تجهیزات پزشکی، صدای اعتراض فعالان بخش ‌خصوصی این حوزه را بلند کرده است. در حالی که مسؤولان دولتی مدعی هستند برای تأمین ارز واردات دارو و مواد‌اولیه کارخانه‌های تولید […]

چالش واردات دارو و دریافت ارز دولتی

مناقصه‌مزایدهـ مجتبی قدیری

مشکلی وجود ندارد بلوفی تو خالی

مشکل دریافت ارز دولتی مورد نیاز برای واردات دارو و تجهیزات پزشکی، صدای اعتراض فعالان بخش ‌خصوصی این حوزه را بلند کرده است. در حالی که مسؤولان دولتی مدعی هستند برای تأمین ارز واردات دارو و مواد‌اولیه کارخانه‌های تولید دارو و تجهیزات پزشکی، مشکلی وجود ندارد، فعالان اقتصادی این حوزه در نشست کمیسیون اقتصاد سلامت اتاق تهران هشدار دادند که در حال حاضر موجودی شرکت‌های پخش و همچنین موجودی مواد‌اولیه واحدهای تولیدی دارو به زیر یک ماه رسیده و در صورتی‌که اقدام فوری برای تأمین ارز در این حوزه صورت نگیرد، کم‌تر از ۳ ماه آینده مشکل کمبود دارو و تجهیزات پزشکی بسیار جدی خواهد شد. برخی شرکت‌های خارجی هم از ادامه مشارکت با شرکت‌های ایرانی دست برداشته‌اند. در نتیجه احتمال بالایی دارد که وضعیت دارو و تجهیزات پزشکی در کشور طی ماه‌های آتی دچار مشکل شود.

دخالت‌های وزارت بهداشت در قیمت‌گذاری

محمود نجفی‌عرب، رییس کمیسیون اقتصاد سلامت اتاق تهران با بیان این‌که برخی شرکای اقتصادی ایران پیش از شروع دور تازه تحریم‌های دولت ایالات متحده آمریکا به استقبال آن رفته‌اند، گفت: شرکت‌هایی از کشورهای چین و کره‌جنوبی که طی چندین سال با شرکت‌های ایرانی همکاری داشتند، پیش‌دستی کرده و آماده خروج از بازار ایران شده‌اند. با این حال بخش عمده مشکلات حوزه دارو و درمان به تصمیمات و اقداماتی که در داخل کشور اتخاذ می‌شود، بازمی‌گردد. به گفته وی، در شرایطی که بیش از ۷۰ درصد کالاهای تولیدی و وارداتی بخش دارو و تجهیزات پزشکی در داخل کشور توسط دولت خریداری می‌شود، اما پرداختی‌‌ها در این بخش با مشکلات جدی مواجه است به‌طوری‌که بنگاه‌های حوزه دارو و درمان با کمبود نقدینگی شدید روبه‌رو هستند. نجفی‌عرب با بیان این‌که برخی از واحدهای تولیدی با سابقه در حوزه دارو و تجهیزات پزشکی، تعطیل شده‌اند، افزود: دخالت‌های وزارت بهداشت در قیمت‌گذاری‌ها بر بار مشکلات بخش خصوصی فعال در این حوزه افزوده است.

۲۰۰ میلیون یورو طلب واردکنندگان دارو

ناصر ریاحی، نایب ‌رییس کمیسیون اقتصاد سلامت نیز، نوسانات ارزی را به عنوان چالش‌برانگیز‌ترین مشکل واحدهای تولیدی و وارداتی بخش دارو و تجهیزات پزشکی عنوان‌کرد و گفت: میزان طلب واردکنندگان دارو از دولت، نزدیک به ۲۰۰ میلیون یورو است. وی افزود: عدم پاسخگویی دولت به مطالبه بخش خصوصی حوزه دارو، کار را به جایی رسانده که سندیکای واردکنندگان دارو در تدارک شکایت به دیوان عدالت اداری از وزارت بهداشت برای دریافت مطالبات خود هستند.

بازگشت دست خالی از سامانه نیما

مرتضی آذرنوش از دیگر اعضای کمیسیون و از اعضای انجمن علمی داروسازان ایران نیز گفت: سال گذشته به دلیل اضطرار، واردکنندگان اقدام به واردات داروهای ساخته شده مورد نیاز کشور کردند که در ابتدای امسال و به دنبال تک‌نرخی شدن ارز، دولت از این واردکنندگان درخواست مابه‌التفاوت ارز کرده که مشکلات جدی برای فعالان این بخش ایجاد شده است. وی افزود: دولت در حالی بخش عمده‌ای از متقاضیان دریافت ارز برای واردات دارو را به سامانه نیما حواله می‌دهد که با دست خالی از آن بازگشته‌اند. آذرنوش سپس این پیشنهاد را مطرح کرد که تمامی ارز مورد نیاز دارو، از محل ارز کالاهای اساسی تأمین شود در حالی‌که در قیمت‌گذاری آن باید ملاحظاتی نیز صورت گیرد.

تأمین نقدینگی مشکل تولیدکنندگان دارو

هاله حامدی‌فر، مدیرعامل شرکت تحقیقاتی و تولیدی سیناژن، نیز با بیان این‌که ۹۷ درصد اقلام دارویی در داخل کشور تولید می‌شود که آن نیز در حال موت است، گفت: واحدهای تولیدی این بخش طی دو سال اخیر گرفتار تأمین نقدینگی هستند. برخی از مواد‌اولیه تولید داروهای خاص در اولویت دوم قرار گرفته است که به این دسته، ارز نیز تعلق نمی‌گیرد. وی با اشاره به این‌که بسیاری از شرکت‌های غیردارویی ارز دارویی دریافت کرده‌اند، گفت: این در حالی است که بانک مرکزی از انتشار فهرست دریافت‌کنندگان ارز دارویی امتناع می‌کند.

کمبود سرنگ تا ۶ ماه دیگر

مهدی پیرصالحی همچنین با بیان این‌که برخی از شرکت‌های دارویی اروپایی و از کشور کره‌جنوبی، از هم‌اکنون تحریم ایران را آغاز کرده‌اند، افزود: تا ۶ ماه آینده با کمبود سرنگ در کشور مواجه خواهیم شد.

نوشداری بعد از مرگ سهراب

نوسانات دلار و شرایط نامساعد ارز در کشور، بر روی قیمت بسیاری از کالاهای موردنیاز و غیرنیاز مردم تأثیرگذار بوده است. از مواد خوراکی و پوشاک گرفته تا قیمت…، نوسانات دلار اما بر روی قیمت دارو تأثیر زیادی داشته است. داروهای خارجی که نمونه ایرانی هم ندارند، از تأثیرپذیر‌ترین آنها هستند. داروهایی که برای بسیاری از بیماران حکم نوشدارو را دارند و بسیاری بدون آنها نمی‌توانند حتی به زندگی ادامه دهند. نوسانات ارز اما برای بسیاری از آنها حکم تیری را داشته که داروی عمرشان را نشانه گرفته است. مسلماً بیش‌ترین و خطرناک‌‌ترین تأثیرات بازار ارز بر روی جامعه، آن اتفاقی است که بر بیماران، دارو‌ها و داروخانه‌ها به وجود خواهد آمد.