آتش در کمین جنگل‌های ایلام

   آتش‌سوزی به‌عنوان یکی از مهم‌ترین علل تخریب جنگل‌های ایلام طی سال‌های اخیر شناخته می‌شود، این در حالی است که این استان کوهستانی همچنان از نبود امکانات ضروری مثل بالگرد رنج می‌برد. به گزارش مهر، باز فصل تابستان و گرما نزدیک است و آتش‌سوزی در کمین جنگل‌های استان ایلام است، پارسال بود که موجی از […]

 

 آتش‌سوزی به‌عنوان یکی از مهم‌ترین علل تخریب جنگل‌های ایلام طی سال‌های اخیر شناخته می‌شود، این در حالی است که این استان کوهستانی همچنان از نبود امکانات ضروری مثل بالگرد رنج می‌برد.

به گزارش مهر، باز فصل تابستان و گرما نزدیک است و آتش‌سوزی در کمین جنگل‌های استان ایلام است، پارسال بود که موجی از آتش‌سوزی جنگل‌های استان را فرا گرفت و باعث نابودی بیش یک هزار و ۵۰۰ هکتار جنگل شد.

سال گذشته سال خوبی برای جنگل‌های استان ایلام نبود؛ چرا که متأسفانه به علل مختلف، سطح آتش‌سوزی‌‌ها در جنگل‌ها بسیار بالا رفت، امسال به دلیل بارش‌های شدید باران و سرسبزی طبیعت ایلام در صورت بروز آتش‌سوزی در فصل تابستان، فاجعه‌ای بزرگ در انتظار جنگل‌های استان است.

۶۴۰ هزار هکتار جنگل در استان ایلام وجود دارد که ۹۰ درصد آن را درختان بلوط تشکیل می‌دهند، طی سال‌های گذشته آتش‌سوزی همواره یکی از علل اصلی نابودی درختان بلوط بوده و در بعضی آتش‌سوزیهای جنگل‌های استان ایلام متأسفانه عوامل انسانی، دلیل اصلی بوده است. به‌طوری که در برخی حوادث شاهد هستیم تاوان هر نوع اختلاف خانوادگی، قومی و قبیله‌ای را جنگل‌ها می‌دهند.

با توجه به گرمای شدید هوا از همین الان باید برای پیشگیری از آتش‌سوزی در جنگل‌های استان اقدامات مهمی انجام داد، اولین و مهم‌ترین نکته در بحث آتش‌سوزی مجهز کردن استان به امکانات و تجهیزات لازم است.

استانی کوهستانی که بالگرد نداد

سال گذشته استان ایلام از همین نبود امکانات و دیر رسیدن بالگرد برای جابه‌جایی نیرو‌‌ها جهت خاموش کردن آتش صدمات زیادی متحمل شد، متأسفانه این استان هنوز بالگرد ندارد و در مواقع ضروری باید دست به دامن استان کرمانشاه شود.

علاوه بر بالگرد، استفاده از پهباد هنگام بروز حوادث و آتش‌سوزی در عرصه‌های جنگلی استان‌های دیگر رضایت‌بخش بوده و تأثیر مثبت آن برای کارشناسان روشن شده است.

متأسفانه نهادهای متولی به ویژه سازمان حفاظت از محیط‌زیست، سازمان جنگل‌ها و مراتع و ستاد حوادث کشور تمهیدات لازم را برای مدیریت این مشکل ندارند، زیرا مناطق جنگلی جزو مناطق صعب‌العبور بوده و حمل آب و امکانات برای مهار آتش‌سوزی‌‌ها به سادگی امکان‌پذیر نیست و تجهیزات لازم برای این مورد ضروری است.

سال گذشته ۳۵ مورد آتش‌سوزی در ایلام رخ داد

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان ایلام از کشیک شبانه روزی اطفای حریق در جنگل‌های ایلام خبر داده و می‌گوید: سال گذشته ۳۵ مورد آتش‌سوزی در ایلام رخ داده است.

مازیار سلیمان نژاد با بیان این‌که با توجه وضعیت مطلوب بارش‌های جوی و پوشش مرتعی و با شروع فصل گرما و حضور مردم و گردشگران در عرصه‌های طبیعی احتمال آتش‌سوزی در این عرصه‌ها افزایش قابل توجهی می‌یابد، اظهار کرد: تشکیل کمیته اطفای حریق با موضوع پیشگیری و اطفای حریق در عرصه‌های طبیعی، تأمین و تجهیز یگان حفاظت محیط زیست و منابع طبیعی و آبخیزداری استان و شهرستان‌ها به لوازم و ادوات اطفای حریق، استقرار دیده‌بان در منطقه، برقراری کشیک شبانه روزی اطفاء حریق در مناطق و عرصه‌های طبیعی، امداد و نجات و تأمین فوریت‌های پزشکی توسط دانشگاه علوم پزشکی و جمعیت هلال احمر از جمله اقدامات در حال انجام در زمینه پیشگیری از آتش‌سوزی در جنگل‌های ایلام است.

ایجاد مناطق دیده‌بانی جهت پیشگیری از آتش‌سوزی در جنگل‌های ایلام

مدیر کل منابع طبیعی استان ایلام از ایجاد مناطق دیده بانی جهت پیشگیری از آتش‌سوزی در جنگل‌های ایلام خبر داد و می‌گوید: آتش‌سوزی یکی از خطرناک‌‌ترین و مخرب‌‌‌ترین عوامل تخریب محسوب می‌شود که همه ساله بخش‌های وسیعی از عرصه‌های منابع طبیعی را تحت تأثیر قرارداده و خسارات سنگینی به این منابع تحمیل می‌کند.

رضا احمدی می‌افزاید: جلوگیری از این امر نیاز به برنامه‌ریزی صحیح و اصولی و به‌کارگیری بهترین و کارآمد‌‌ترین پرسنل و پیشرفته‌‌‌ترین وسایل و ادوات دارد.

وی ادامه می‌دهد: اداره کل منابع طبیعی استان در این خصوص به ایجاد مناطق دیده بانی و طرح نقشه و بخش بندی مناطق بحرانی استان جهت پیشگیری از حریق اقدام کرده است.

وی اظهار کرد: اقدامات صورت گرفته در این خصوص شامل برپایی چادرهای برزنتی در این مناطق و تهیه ملزومات اطفای حریق و همچنین آماده باش نیرو‌‌ها به صورت شبانه روزی و هماهنگی با نیروهای مردمی در خصوص کمک به پیشگیری و اطفای حریق است.

در سال‌های اخیر جنگل‌های محدوده زاگرس از جمله جنگل‌های بلوط ایلام تهدیدات بسیاری تجربه کرده و در این بین بخش عظیمی از وسعت این جنگل‌های ارزشمند به دلیل وقوع آتش‌سوزی‌های متعدد از دست رفته‌اند.

وضعیت آتش‌سوزی‌‌ها در ایلام در حالیست که نزدیک به ۸۰ درصد توپوگرافی این استان را مناطق کوهستانی و سخت گذر به خود اختصاص داده تا عمده جنگل‌های بلوط در ارتفاعات قرار داشته باشد و همین امر کار اطفای حریق در مواقع حادثه را با مشکل مواجه می‌کند.

 

جنگل‌های استان ایلام بر اثر خشکسالی و خشک شدن طی چند سال اخیر چه خسارت‌های فراوانی به خود دیده‌اند، حال آتش‌سوزی هم بر پیکره بی‌جان این درختان افتاده است و استمرار این روند، سرمایه ارزشمند زاگرس را به نابودی می‌کشاند.